Köy Enstitüleri’nin 85’inci yılı ile ilgili Muratpaşa Belediyesi ekinlik düzenlemişti. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, yaptıkları etkinlikleri, “Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85’inci yılında, Aksu Köy Enstitüsü’nde düzenlenen etkinlikte bir aradaydık. Her biri bozkırın bağrında açmış bir çiçek, Anadolu’nun makus talihini değiştiren birer eğitim neferi olan Köy Enstitülü öğretmenlerimizi, Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i, Enstitülerin Kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’u ve tüm aydınlanma önderlerimizi saygı ve minnetle anıyor, hayatta olan öğretmenlerimizin ellerinden öpüyorum. Köy Enstitüleri, yalnızca birer eğitim kurumu değil; üretimi, bilgiyi, dayanışmayı ve çağdaşlaşmayı köylerle buluşturan bir aydınlanma hareketiydi. Anadolu’nun dört bir yanına umut eken bu büyük vizyonun izinden yürümek, bugün bizlere düşen en büyük sorumluluktur” sözleriyle paylaştı. Başkan Uysal’ın paylaşımına yorum yağdı.

SİZDEN BEKLENTİMİZ BÜYÜK

Başkan Uysal’ın paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde;

“’Eğitimin temel taşlarının bu kadar çok oynandığı bir dönemde Köy enstitüleri gerçeğinin ülkemizde yeniden yaşatılacağına olan inancınızın çok büyük olduğunu görüyorum başkanım. Sizden beklentilerimiz çok büyük bilin isterim.’ ‘Başkanım, Köy Enstitülerine ihtiyaç vardır ve derhal hayata geçirilmelidir. 40’lı yıllardaki yöntem ve zihniyeti alıp günümüz dünya gerçekleri ile harmanladıktan sonra ortaya yeni model Köy Enstitülerini koymalıyız bu ilerleme için ilk şarttır.’ ‘Köy Enstitüleri aynı şekilde devam etseydi 10 yıl içinde Türkiye’nin tüm köyleri öğretmene kavuşacaktı. Bu sayede okuma-yazma sorunu aşılmış olacak, sosyal ve kültürel kalkınmanın önü açılacaktı. Ne yazık ki gündelik siyaset ve oy hesapları, kalkınmaya tercih edilmiştir.’

DÜŞÜNMELERİ İSTENMİYOR

‘Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de eğitim, önemine oldukça vurgu yapılan ve tartışma konusu olan bir alandır. Eğitimde sistem arayışının bir türlü çözümlenemediği ve tartışmaların giderek alevlendiği Türkiye’de bu arayışlar hâlâ devam etmekte. Maalesef durum işler acısı!’ ‘Günümüzde öğrenciler sormuyor, araştırmıyor, mevcut eğitim anlayışı nedeniyle… Çünkü öğrencilerin sormaları, düşünmeleri istenmiyor. Türkiye’mizde bugün itibariyle bilimden uzaklaştırılmıştır. Öbür dünyayla ilgili eğitim ağırlık kazanmıştır maalesef.’”

Muhabir: HASAN HATAPÇI