Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı ve ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, süt fiyatlarında lokal bir düşüş yaşandığını belirterek, üreticilerin sanayiciler ile anlaşma yapması gerektiğini söyledi. Simav, “Bazı bölgelerde 9 lira 20 kuruşa satılan sütler 8 lira 60 kuruşa kadar düştü. Bu durum bizim bölgemiz için geçerli değil. Biz sanayiciler ile 3-4 ayda bir sözleşme yapıyoruz. Belirtilen fiyattan ne onlar dönebiliyor ne bizler” diye konuştu

Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, süt ile ilgili sektörel sorunları dile getirdi. Çiğ sütte satış fiyatlarının değiştiğini ifade eden Simav, bu durumun lokal bazlı olduğunu bu yüzden de her üreticinin eşit kazancı elde edemediğini vurguladı. Son zamanlarda sektörde arz fazlası süt varmış gibi lanse edilerek bunun süt tozuna çevrilmesi gerektiğini ifade edenlerin olduğunu belirten Simav, bu talebin şu an et ve süt kurumu tarafından karşılanmayacağını kaydetti.

KAZANÇ 8 LİRAYA KADAR DÜŞÜYOR

Sütle ilgili lokal olarak satış fiyatlarının değiştiğini vurgulayan Simav, “Sütle ilgili mevsimler artıştan dolayı biraz durgunlaşma var. Bazı bölgelerde 9 lira, 9 lira 20 kuruşa satılan sütler 8 lira 60 kuruşa kadar düştü. Anlaşma ve sözleşmesi yapılmayan sütler var bunların içinde. Anlaşma ve sözleşme olmadığı için bazen üreticinin eline düşen para 8 liraya kadar bile düşebiliyor. Fiyatlardaki istikrarsızlık önümüzdeki aylarda biraz daha geriye doğru çekme yaşayabilir. Bu tabi lokal bir sorun genel bir sorun değil. Bizim bölgemizde öyle bir durum yok. Biz genelde sözleşmelerimizi 3-4 aylık süreyle yapıyoruz. Sözleşme süreleri bitene kadar belirtilen fiyattan ne biz dönebiliyoruz ne de sanayici dönebiliyor” diyerek üreticiler için anlaşmanın önemini vurguladı.

SÜTTE ARZ FAZLASI VARMIŞ GİBİ LANSE EDİLİYOR

Süt ve süt ürünlerinin marketlerde tüketiminin zayıf olmasından kaynaklı sütte arz fazlası varmış gibi göründüğünü bu fazlalığında süt tozu üretiminde kullanılmasına yönelik talebin olduğunu açıklayan Simav, “Hem mevsimsel akışın hem de ürün tüketiminin daha önceki yıllara göre yani süt ürünlerinin marketlerde tüketiminin daha zayıf gitmesinden dolayı arz fazlası varmış gibi görünüyor. Bu durumda da et ve süt kurumuna yönelik, ‘süt fazlalığı var bu fazlalığı süt tozu yapalım’ gibi talepler var. Fakat şu an bu talep et ve süt kurumu tarafından kabul edilmedi, karşılanmıyor” ifadelerini kullandı.

SULAMA SİSTEMİNE YÜZDE 50 DESTEK

Sulama sistemlerine yönelik devlet desteğinin arttığını açıklayan Simav, “Sulamanın devlet tarafından karşılanmasının üreticiye yönelik pozitif bir etkisi var. Su fiyatlarında özellikle elektrik kullanılarak yapılan su fiyatları çok yüksek. Bunun yüzde 50’sini devletin süspanse etmesi çok ciddi bir destek. Umuyorum ki istikrarlı ve devamlılığı olan bir destek olur” diye konuştu. AYŞEM SİCİM / https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER