Omega 3 aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu etki yaratır. Büyüme çağındaki çocuklar ile yaşlılarda unutkanlığa ve hafıza kaybına karşı bol bol balık tüketilmesi önerildi. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde maalesef diğer ülkelere oranla çok daha az balık tüketilmektedir. Tatlısu ve deniz balığı fark etmez diyen Uzmanlar, şunları söyledi:
“Özellikle büyüme çağındaki çocuklar ile yaşlılarda unutkanlığa ve hafıza kaybına karşı bol bol balık tüketsinler. Yalnız dikkat edilmesi gereken en mühim nokta balığın taze olması. Bayat balık gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle balık alırken tüketicilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Yaşadığımız sürece balıktan asla vazgeçemeyiz. Tüketmemeyi ise aklımızın ucundan dahi geçirmeyelim. Balık mevsimindeyiz. Haydi, balık almaya, balık yemeyi”
BALIK MEVSİMİNDEYİZ
Balık mevsimindeyiz, alacağınız balık, deniz ve yosun kokmalıdır. Balığın taze olup olmadığını anlamak için ilk olarak gözlerine bakmak gerekiyor. Taze balığın gözleri canlı ve parlak, bayat balıkların ise gözlerinin mat ve su kaybından dolayı içe çökmüş vaziyettedir. Yine balığın tazeliği konusunda solungaçlar da iyi fikir vermekte. Taze balıkların solungaçları parlak kırmızı renkte, bayat balıkların ise solgun, kahverengimsi renktedir ve bayat balık oldukça kötü kokmaktadır. Bu yöntemle test yapanların dikkat etmesi gereken husus ise gıda hilekârlarının uyguladığı boya yöntemi. Çünkü satıcılar bazen solungaçları kırmızı boya ile boyama yoluna gidebiliyor. Balığın taze olup olmadığını anlamanın bir başka yolunun da balığa dokunmaktır, Balığa parmakla dokunmamız da balığın taze mi bayat mı olduğu hakkında bilgi verir. Hassas burnu olanlar içinse en önemlisi balığın kokusudur. Bayat balık kötü, itici, amonyak kokar, taze balık ise deniz ve yosun kokar.
FIRINDA BALIK EN SAĞLIKLISI
Denizden balık ile gelen vitamin ve mineraller size ‘sağlık’ getirir. Balık; kemik erimesini önler, zihni açarak hafıza kaybı ile unutkanlığa karşı etkili olur, saçları ve cildi beslerken göz sağlığını korur. Sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken balığın faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar, haftada en az 2 gün balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak balığın bu özelliklerinden en etkili şekilde faydalanabilmek için de tazeliğinin nasıl anlaşılacağından pişirme yöntemine, yanında neler tüketilmesi gerektiğinden nelerden kaçınılması gerektiğine kadar birçok noktaya da dikkat etmek gerekir. Balık tüketmenin püf noktaların en önemlisi yağ içinde değil fırında pişirilmeli.
TOKLUK HİSSİ VERİR
Balık doymamış yağ içeren omega 3'ten zengin bir besin. Omega 3 yağ asitleri de kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Balık içerdiği omega 3 sayesinde de zihni açarak hafıza kaybı ve unutkanlığı önler. Omega 3 aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiler. Fosfor ile A vitaminden zengin olması gözde meydana gelen dejenerasyonları önler. Balık aynı zamanda içerdiği kalsiyumla kemik kaybının da önüne geçer. Protein içeriği açısından iyi bir kaynak olan balık, beyne doygunluk hissi verir.
BALIĞI ALMAK KADAR SAKLAMAKTA ÖNEMLİ
Et çeşitleri içinde en çabuk bozulanı kuşkusuz balıketidir. Balığın taze olup olmadığını anlamak ise kuşkusuz az da olsa uzmanlık gerektirir. Balığın tazeliği kadar saklama koşulları da oldukça önemli. Balığın istenilen koşullarda bekletilmemesi halinde ya da soğukta uzun süre bekletilmesi halinde yavaş yavaş bayatladığını ve tamamen bozulduğunu belirten uzmanlar, tıpkı et ve tavukta olduğu gibi donup çözülmüş balığın tekrar dondurulmaması gerektiğini ifade ediyor.
BALIK ZEKÂYI GELİŞTİRİR HAFIZA KAYBINI ÖNLER
Taze balık sudan çıktıktan sonra kaskatı kesilir. Balığın eti sertleştiğinden kafasından tuttuğunuzda kuyruğu dimdik kalır. Bu kaskatı anlayışı buzluktan çıkmış gibi değildir. Kafasından tutup kuyruğunu büktüğünüzde bükülür ve istediğiniz görünüme gelir. Ama şoklu veya dondurulmuş ürüne bunu yapamazsınız balık parçalanır. Bayat balık ise yumuşak bir ete sahip olduğundan kafasından tuttuğunuzda kuyruk aşağı düşer. Asla dik durmaz (donuk ürün değilse). Çipura, levrek, mercan, sardalya, istavrit, kefal, palamut, barbun gibi balıkları bu yöntemle kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Hamsi biraz daha ince bir yapıya sahip olduğundan bu yöntem çok işe yaramayabilir. Alabalık yumuşak bir balık olduğundan tezgaha çıkarıldıktan bir saat içerisinde yumuşar ve bu yöntem de onun için geçerli olmaz. Pullu bir balık alıyorsanız pulların canlı, gökkuşağı gibi parladığına ve ete yapışık olmasına dikkat edin. Bağışıklık Sistemini Korur. Balık D vitamini, B12 vitamini ve mineraller açısından zengin bir besindir. Zekâyı Geliştirir. Diyabet Riskini Azaltır. Omega 3 deposudur. Çocukların Dikkatini Artırır. Kemikleri Güçlendirir. Eklem Ağrılarına İyi Gelir. Hücreleri Onarır.