Isparta’nın Sütçüler İlçesi’nde çıkan yangında bir kısmı zarar gören orman, bu olayı ucuz atlasa da kaderinden kaçamadı. Bu alana şimdi de maden aranması için ruhsat verildi.
Isparta’nın Sütçüler İlçesi’nde yaşananlar “Bu kadarına da pes” dedirtti. Gazeteci Yazar Yusuf Yavuz tarafından kaleme alınan yazıda şöyle denildi: “Yangından kurtulan ormanlarda mermer ocağı tehdidi! Isparta’nın Sütçüler ilçesinde Ağustos 2021’de çıkan orman yangınında 1395 hektar alan zarar gördü. Askerin de müdahale ettiği yangından kurtulan ormanlar madencilik adı altında yıkıma açılıyor.
Mermer ocağı için 100 hektarlık ormanlık alanda ruhsat verildi ve geçen Ağustos’ta ÇED süreci başlatıldı. Proje için ayda 2280 ton su kullanılması planlanıyor. Çıkarılacak malzemenin yalnızca yüzde 10’u mermer, geri kalanı pasa (atık) olarak ormana bırakılacak.
Yeni bir mermer ocağı daha açılmak istenen Çandır köyünün mevcut durumu bu şekilde. Ormanların yanı sıra yaban hayatı ve su kaynakları da tehdit altında. Ancak yeni projenin ÇED raporunda mermer ocağının diğer ülkelere karşı Türkiye’nin itibarının yükselteceği savunuluyor.
Sütçüler ilçesinde 100’den fazla mermer ocağının bir yıkım ordusu gibi çalışması, dağları, yaylaları, su kaynakları ve ormanlarıyla ünlü ilçenin geleceğini karartıyor.”
Yavuz’un da dile getirdiği üzere Burdur ve Isparta’da tüm doğal güzellikler mermere kurban edildi. Çıkarılan mermerler de çok değerli olmasa bile doğayı tahrip etmeye devam ediyor. Bu alanlarda işleri bittiği zaman yeniden dolgu ve ağaçlandırma çalışması yapması gereken şirketler, aldıkları ruhsat işlenecek olan madenin yıl olarak üzerinde olduğu için ruhsat süresi tamamlanıncaya kadar hiçbir işlem yapmıyorlar.