Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Tarım alanları, seralar yandı. Arıcılık çok ciddi şekilde etkilendi. Gıda fiyatlarında son dönemdeki rekor artışları bu yangınlar daha da körükleyecek” dedi

Türkiye’nin birçok yerinde çıkan yangınların tarımı ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’nin yangınlara göz göre göre, hiçbir doğru düzgün hazırlık yapmadan yakalandığının altını çizdi. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı, ne kadar sera ve tarım alanının bu yangınlardan etkilendiğini ortaya koymak için çalışma başlattıklarını dile getirdi. Başkan Suiçmez, zeytinliklerin yeniden tesis edilebilmesi, köylülerin yerinde kalıp çiftçiliğe devam edebilmesi ve üretimin devamlılığı açısından 3-4 yıllık bir destek programının hayata geçirilmesi gereğini kaydetti. Suiçmez, bölgede yanan ormanların yerine meyve ağaçları dikilmesi önerisine ise karşı olduklarını, ekosistemin aynen korunması gerektiğini belirtti.

“TARIM ELE ALINMALI”

Yaşanan krizden kurtulabilmek için tarımsal sorunların acilen gündeme alınması gerektiğine vurgu yapan ZMO Başkanı Baki Remzi Suziçmez, yapılması gerekenler hakkında şu bilgilere yer verdi;

“Yaşanan krizden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığına dayalı neoliberal ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları, kamu harcamalarında lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı hedefleyen anlayış bir an önce benimsenmeli, tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yapısal sorunlarını gideren tarımsal planlamalar acil olarak gündeme alınmalıdır. Covid-19 salgını süreci bir kez daha göstermiştir ki giderek derinleşen iklim krizi karşısında tüm yurttaşlarımızın içme suyu ve çiftçilerimiz tarafından tarımsal sulamada kullanılan su varlıkları korunmalı, su hizmetleri ücretsiz verilmeli, çiftçi su borçları silinmeli ya da faizsiz ertelenmelidir. Sulamada kullanılan enerji, destekleme kapsamına alınmalı ve borçlu çiftçilere uygulanan haciz ve takipler durdurulmalı, kamu idaresi tarafından karşılanmalıdır.”

“ÜRETİM ARTTIRILMALI”

 Üretimin artırılması gerektiğini söyleyen Başkan Suiçmez, “Üretim için gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdileri üreten tarımsal KİT’lerin özelleştirilenleri kamulaştırılmalı, kapatılanlar yeniden açılmalı ve işlevsizleştirilenlere işlev kazandırılmalı, özerkleştirilerek çiftçi örgütlerinin aktif katılımı sağlanmalıdır. Bu yapısal dönüşüm sürecinde çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürecek destekleme programları acilen yapılmalıdır. Girdi temininde KDV muafiyetleri ivedilikle sağlanmalıdır. Tarımsal üretimin artırılması ve devamlılığının sağlanması için üretim, işleme, depolama ve tüketim aşamalarında bitki koruma önlemleri olmazsa olmaz koşuldur. Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı, tanıtımı ve fiili uygulanmasının bu konuda eğitim almış uzman kişilerce yapılması bir zorunluluktur. Bitki koruma uygulamaları sadece tarım ilaçlarının kullanıldığı kimyasal mücadele uygulamaları ile de sınırlı değildir” şeklinde konuştu.