Başta orman olmak üzere her türlü yangın için en riskli dönemlerdeyiz. Temmuz ile birlikte yaz tam geldi. Dönem dönem çöl iklimi gibi kuru, bir o kadar yakıcı havada bunalıyoruz.

Haziran ortalarına kadar devam eden, mevsim normallerine uymayan yağışlı hava yüzünden oldukça büyüyen, çalı görünümüne bürünen otlar birden kurudu. Çevremiz kurumuş otlarla dolu. Hatta ağaçlar bile kurumaya başladı. Bunlar potansiyel yangın tehlikesi. Bırakın ormanları Antalya kent merkezi bile bu tehdit altında.

Eski Hal alanındaki Haşim İşcan Kültür Merkezi çevresinde bunu gördük. Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi ile Büyükşehir’in ortak kullandığı merkezin çevresinde çalı büyüklüğünde kurumuş otlarla kaplı. Bunların zamanında kesilmediği, sulamasının, bakımının yapılmadığı çok açık. Yangına ortam hazırlamasından öte böyle bir kültür merkezine yakışmadığını söylemek isteriz.

Antalya merkez ilçelerinde sık sık meydana gelen kurumuş otların yol açtığı yangınlardan birinin söndüren itfaiyeciler, malzemelerini toplarken onlarla sohbet etme olanağımız oldu. Çalıştıkları engebeli araziye dikkat çekerek, “İtfaiyeye yangın söndürme helikopteri, hatta uçağı lazım” dedik.

Bir dokunduk bin ah işittik. “Helikopterden önce mevcut araçlarımızın yenilenmesi gerekiyor. 30 yaşını bulan araçlar var. Yeni gibi görünenlerin birçoğu 2002 model. Bunlarda arazide çalışmak kolay değil” dediler. Bu arada bize yeni gibi görünen yangın söndürme aracının 16 yaşında olduğunu öğrenmen şaşırtıcı geldi. Hükümetin hurda indimi uyguladığı bu yaştaki araçların hızla yenilenmesi gerekmez mi?

Ama Antalya İtfaiyesi’nin yangın söndürme helikopteri ve uçağına kavuşması önerimizden de vazgeçmiyoruz.

Malum, Büyükşehir İtfaiyesi’nin sorumluluk alanı artık tüm il sınırları. Antalya’nın merkeze uzak ilçelerinde birimler oluşturulsa da özellikle kırsal kesimdeki yangınlara müdahale için yeterli olduğu söylenemez. Antalya kırsalındaki yerleşim birimlerindeki yangınlara ulaşmak uzun süre alınca sonuç alınamıyor. Yangın helikopteri ve uçağı, kırsaldaki yangınlarda zamanında müdahale için önemli başarı sağlayacaktır. Hazır elimizde THK’ya ait Döşemealtı’ndaki Karain Havaalanı gibi tesis var. Antalya İtfaiyesi’nin hava araçları bu tesisten yararlanabilir.

Kaleiçi, Haşim İşçan, Balbey gibi eski mahalleler ile yüksek katlı yapılarda çıkacak yangınlarda havadan söndürme önem kazanıyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme hava araçlarının yılın 6 -7 ayı kiralama ile görev yaptığı düşünülürse, 12 ay hizmet verecek itfaiye helikopter ve uçağının Antalya için lüks değil, gerekli olduğu anlaşılacaktır.