YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Saman, buğday, patates başta olmak üzere birçok ürünü ithal eden hükümet, yağ fiyatlarını düşürmek için yine aynı silahını çekti

Yağ fiyatlarının düşmesi için yine ithalatta başvuran hükümetin, gümrük vergisini sıfırlaması ve ihracatı yasaklamasının çözüm olmadığını söyleyen ZMO Antalya Şubesi eski Başkanı Vahap Tuncer, yağların Ukrayna ve Rusya’dan alındığını belirterek, “Yine ithalat silahını çektik. Yeter artık başka ülkelerin çiftçilerini değil, kendi çitçilerimizi destekleyin. Eğer buna devam edersek, kendi üreticimizi kaybedeceğiz. Üreticiyi üretimden koparacak, soğutacak bu yollara son verilmeli” dedi

Son zamanlarda artan yağ fiyatlarını düşürmek için yeniden ithalat silahını çeken hükümet, 30 Haziran’a kadar gümrük vergisini sıfırladı. Bunun yanı sıra hükümet 20 yıl aradan sonra dökme zeytinyağında ise 31 Ekim’e kadar ihracat yasağı getirdi. Ayçiçeği ekimine bir ay kala yapılan ithalatın üreticiyi soğutacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Vahap Tuncer, “Sıvı yağ fiyatlarındaki artışı engellemek için Ayçiçeği, Kanola ve Aspirin ithalatında alınan gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı. Zeytinyağında ise 31 Ekim’e kadar dökme zeytinyağının ihracatı yasaklandı. İthalatla, yasaklarla gıda fiyatlarındaki artışı geçici süre durdurarak, tüketici tepkilerini yumuşatmaya çalışanlar, çiftçiyi tarladan, topraktan uzaklaştırıp, ekip dikmekten vazgeçiriyorlar. İthalatla gıda fiyatlarının düşürülemeyeceğini bu iktidar döneminde yaşayarak öğrenmedik mi? Nohut, fasulye ve mercimekte ülkeyi dışa bağımlı hale getirenler sayesinde bu ülkede baklagil fiyatları tavan yapmadı mı? Ayçiçeği ekimine 1 ay kala özel şirketlere sıfır gümrükle ithalat izni verenler Ukrayna ve Rusya çiftçisine destek sağlarken Türk üreticisini kaderi ile baş başa bıraktılar” ifadelerine yer verdi.

ŞİRKETLERE YASAL, ÇİFTÇİYE YASAK

Özel şirketlere ihracattın yasak olmadığını ileri süren Başkan Vahap Tuncer, “Yağ fiyatlarındaki yükselmeyi engellemek için iktidar, toprak mahsulleri ofisi üzerinden yağ ithalatına izin verdi. Yurtdışından büyük çoğunluğu Ukrayna’dan, Rusya’dan gelmek üzere yağ çiçeği ithalatın yapıldı. Gelinen noktada, hükümet özel şirketlere de ihtilatına izin verdi. Yani özel şirketlerde Ayçiçek ithal edebilecek. Bu Ayçiçek yağının ithalinin zamanlaması da ay çiçek ekiminin bir ay kala yapılacak. Yani bir ay sonra çiftçiler ayçiçeği ekmeye başlayacaklar. Yurtdışından ithalata izin verilen ayçiçeğinin ekilmesine çiftçiler isteksiz davranacaktır. Çünkü kazanıp, kazanmayacakları konusunda kafalarında soru işareti doğacaktır. Zamanlaması çok yanlış oldu. Dolayısı ile önümüzdeki yılda Türkiye dışardan ayçiçeği ithal etmek zorunda kalacaktır. Bugünden ithalata izin verirseniz gelecek yılda ithalatın kapısını aralamış olursunuz. Çünkü ithal edilen bir ürünü çiftçi ekmekte isteksiz davranacaktır. Türkiye kendi ayçiçeği ihtiyacını karşılayamayacaktır. Daha önce Toprak mahsulleri ofisi getiriyordu bunun ithalatını yapıyordu. Yeni çıkan kararname ile 30 Haziran’a kadar gümrük vergileri sıfırlandı. Bu da yetmiyormuş gibi ekim sonuna kadar zeytinyağı ihracatına yasak getirildi. Türk ihracatçısı bu dökme pazarından çekilecek olursa bir başka ülke, bizim ülkemizin yerini dolduracaktır. Dolayısıyla biz pazarlara dökme zeytinyağı ihracat etme şansını kaçırıyoruz. O açıdan çok zararlı bir karar” dedi.

“ALIN TERİ KAZANACAK”

Dökme zeytinyağının ihracatının yasaklandığını söyleyen Başkan Tuncer, “250 bin tonluk stok ile zeytinyağında kendi ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, ihracat yapabilecek kapasiteye sahip Türkiye neden dökme zeytinyağının ihracını yasaklar. 2018 de Afrin’den zeytinyağı ithal ederek fiyat artışını engellemeye çalışan iktidar şimdi de toplam zeytinyağı ihracatının yarısını oluşturan dökme yağ ihracatını yasakladı. Unutulmasın, tüketici fiyatlarını düşürmek için üretici fiyatlarını baskılamak uzun vadede bu ülkeyi üretemez ve gıdada dışa bağımlı hale getirecektir. Tüketiciyi fiyat artışlarından korumak mı istiyorsunuz? Üretimi ve üreticiyi destekleyin, aracı sayısını ve karlarını azaltın, dar gelirliyi insanca yaşayacağı bir gelir seviyesine kavuşturun. Biliyoruz, bunlar size yabancı kavramlar. Siz yandaşlarınıza kolay yoldan para kazandırma derdindesiniz. Bu çıkmaz yolun sonu göründü. Alın teri kazanacak, üreten kazanacak, tüketici kazanacak, Türkiye kazanacak” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ SOĞUYACAK”

Üreticiyi baskı altına alarak fiyatın düşmeyeceğini söyleyen Başkan Vahap Tuncer, “İhracat yasaklanacak olursa iç piyasada fiyatlar düşecektir. Zaten şu an zeytin üreticisi yağı ancak maliyetine satıyor. Yani 5 kilo zeytinden bir kilo yağ çıkar. Bu hesaplamayı yaptığımız zaman çifti zaten ucu ucuna zeytin üretimini sağlıyor. Fiyatların biraz daha düşmesi zeytin üreticisini çok ciddi anlamda sıkıntıya sokacaktır. Yani hükümet tüketiciyi memnun etmek için gıda enflasyonunu düşürmek için dar gelirli insanlarda oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmak için üreticiyi baskı altına alarak zeytinyağı ihracatını yasaklayarak fiyatları düşürmeye çalışıyor. Bunu yaprak da çiftçiyi zarar etmeye zorluyor. Çiftçi üretimden çekiliyor. Üretimden çekilince de geçmişte baklagillerde olduğu gibi bu ürünlerin fiyatları da gelecekte ithal edilen ürünlerin fiyatları gibi çiftçi yine dışa bağımlı olmaktan kurtaramıyor. Bu yanlış politikadan bir an önce vazgeçilmesi üreticinin üretimi sürdüreceği tedbirler alması gerekir. Üreticiyi üretimden koparacak, soğutacak bu yollara da bir an önce son verilmesi gerekir” şeklinde konuştu.