Döşemealtı kilimi, Antalya’nın Döşemealtı İlçesi’nde üretilen kültürel zenginliklerden biri. El emeği ile üretilen kilimler kendine özgü renk ve desenleri barındırır. Antalya’nın tarihi ve kültürü bu el emeği halılarda hayat buluyor.

Antalyanin Hali Tarlalari

Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri

TEKE YÖRÜKLERİ’NİN MİRASI

Kilim dokumacılığının Antalya’ya yerleşen Teke Yörükleri tarafından başlatıldığı biliniyor. 12. yy’dan sonra Antalya’ya yerleşen göçebe yaşam tarzıyla bilinen yörükler, halı dokumacılığı geleneğini bu coğrafyaya yaymıştır. Göçebe yaşam tarzı sebebiyle eşyaların kolay taşınır olması önemliydi. Yörükler de bu sebeple dokudukları halının hafif olmasına özen gösteriyordu. Hem dayanıklı hem de hafif olması Döşemealtı kilimleri geleneğinin günümüzü kadar sürmesini sağlamıştır.

USTAL ELLERDE İLMEK İLMEK DOKUNUYOR

Antalya’nın önemli tarihi ve kültürel değerlerinden olan Döşemealtı kiliminde her renk, her motif bir anlamı barındırıyor. Geleneksel bir el sanatı olan halı dokumacılığı büyük emek gerektiriyor. El emeği ile üretilen kilimlerin yapım aşaması haftalar sürebiliyor. Antalya’ya özgü motifler, usta ellerde ilmek ilmek dokunuyor. Kilimlerde Antalya’yı anımsatan geleneksel motifler kullanılıyor. Kilimler yaz aylarında Döşemealtı’nın tarlalarında güneşlenmeye bırakılıyor. Güneşe serilen kilimlerin hem doğal bir renge ulaşması hem de mikroplarından arındırılması hedefleniyor. Koyun yünü ve pamuk gibi materyallerden üretilen kilimler yerel pazarlarda satılıyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kilimlerin fiyatı ise şaşkınlık yaratıyor.

Dosemealtı Kilim

FİYATI ŞAŞKINLIK YARATIYOR

Kilimlerin fiyatını, büyüklüğü, desen, kullanılan malzemeler bakımından farklılık gösteriyor. Dokuması el işçiliği ile yapılan kilimler özgün bir sanat eseri olarak değerlendiriliyor. Kilimlerin fiyatında ürünün nadirliği de etkili. Usta ellerle dokunan Antalya’ya özgü motifleri barındıran el emeği kilimlerin fiyatı 20 binleri aşıyor. Köklü bir tarihi bulunan halıların en eskisi Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA