Herhangi bir alerjen maddeye karşı vücudun reaksiyonu olan alerji, vücudun belli başlı yiyeceklere ve maddelere gösterdiği tepkilerden meydana geliyor. Alerjinin bir enfeksiyon hastalığı olmadığını vurgulayan uzmanlar, bulaşıcı olmadığına dikkat çekiyor. Alerjinin, solunum yollarını, gözleri, sindirim sistemini ve cildi etkilediğini ifade eden uzmanlar açık tenli olanları, deniz kenarı veya nemli ortamlarda bulunan kişilerde daha sık görüldüğünü söylüyor.

ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Normal şartlarda insan vücuduna zararı olmayan maddelerin alerjik olan kişilerde tepkimelere neden olduğunu söyleyen uzmanlar, bu maddelere maruz kalındığında kızarıklık, şişlik, nefes alamama, hapşırma, burunda akıntı, ishal, bulantı, kusma, midede şişkinlik, hazımsızlık, gözlerde sulanma, ciltte egzama, kurdeşen ve astım gibi durumların ortaya çıktığını vurguluyor.

ALERJİYE SEBEP OLAN MADDELER

Her kişinin alerjisi olduğu maddenin farklı olduğunu açıklayan uzmanlar, alerjik kişilerin bu yiyecekleri tüketmemesi ve bu maddelerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, alerjiye sebep olan maddeleri şu şekilde sıralıyor: Ot ve ağaç polenleri, evcil hayvanların deri veya tüyleri, çeşitli gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler), ev ve toz akarları, mantar veya küf sporları, arı sokmaları, birtakım ilaçlar, kimyasal reçineler, lastik, nikel, kauçuk tarzı maddeler.

ALERJİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Alerjinin tedavisinde ki en önemli yöntemin alerjen maddeden uzak durulması olduğunu dile getiren uzmanlar, belirtilerin görülmesinin ardından alerji testi yapılması gerektiğini belirtiyor. Alerji belirtileri gösteren kişinin neye karşı alerjisi olduğunun tespit edilmesinin ardından buna göre bir tedavi yolu izlenilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, kulaktan dolma bilgilerle tedavi yöntemlerinin denenmesinin tehlikeli olduğunu vurguluyor. ŞEYDA TÜTGÜN

Kaynak: ŞEYDA TÜTGÜN