Kıbrıs Gazetesi’nden Cemre Cemali’nin haberine göre Cypfruvex Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, ürünün zamanında hasat edilmesi amacıyla üçüncü ülkelerden narenciye işçisi getirileceğini açıkladı. Narenciye Kesim Ekipleri Birliği, ülkede işçi sıkıntısı bulunmamasına rağmen varmış gibi gösterildiğini ifade ederek, üçüncü ülkelerden narenciye işçisi getirilmesi halinde birliğin greve gideceği ve kesimin süresiz olarak durdurulacağını açıkladı.

Narenciye Dalinda Kaldi Antalya
Cypfruvex Ltd. Müdürü’ne eleştirilerde bulunulan açıklamada, “rant sağlamak için işçi sıkıntısı varmış gibi gösterilerek üçüncü ülkelerden gereği olmadığı halde 400’e yakın işçiyi bölgeye getirmenin planlandığı” iddia edildi.
Kıbrıs’a konuşan Cypfruvex Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, bu iddialara yanıt verdi.

“KESİM İŞÇİSİ SAYISI BİN- BİN 200 OLMALI”

Başkan Kotan’dan ‘Dünya Basın Özgürlüğü' ziyaretleri Başkan Kotan’dan ‘Dünya Basın Özgürlüğü' ziyaretleri

Cypfruvex Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, kesim ekiplerinin sayısının 650’ye düştüğünü ve şu an kesimlerin zor gittiğini ifade ederek “onların derdi bütün parsayı kendilerinin toplaması iken bizim derdimiz narenciyecinin dalında malı kalmasın” dedi.

Redif, her bir kesim işçisinin günde 1ton ürün kesebildiğini söyleyerek valenciya kesimine başlandığında ve bütün fabrikalar çalıştığında 650-700 ton ile bu işin bitirilemeyeceğinin altını çizdi.

Kesim işçisi sayısının bin- bin 200 olması gerektiğine dikkat çeken Redif, “Ülkede kaç tane kontraktör olduğu ve her birinin ne kadar işçisi olduğu ortada ve hesap bellidir. Bin kişi günde bin ton keser. 60 bin tonun varsa 600 kişi ile kesime girildiğinde 100 güne ihtiyaç vardır. Biz matematiğini yapıyoruz. Kesim ekipleri üçüncü dünya ülkesinden kesim işçilerini kendileri getirmek istedi bu kişilerin teminatlarını da devlet yatırsın istediler. Ondan sonra bu işçileri sokaklara serbest bırakacaklar” vurgusu yaptı.

Redif, 1 Nisan’dan sonra ihracatın önünün açılacağını ve valensiya kesiminde gecikme olacağını öngördüklerini ifade ederek “650 kişinin elinde kalacağız. Zaten bin 500’ü geçmemesi gerekirken bin 800 TL yaptılar fiyatları. Şimdi de 3 bin TL yapıp üreticinin parasını mı çalacaklar? Buna müsaademiz yoktur. Bu nedenle hükümet ve bakanlıkla oturup konuştuk bu sıkıntıyı gidermenin yolunun belli bir miktar kesim işçisi sayısını çoğaltmak olduğuna karar verdik.” dedi.

Jg Er Lfa K0M4 B Q N Yxs Or Pw

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN KESİM İŞÇİSİ GETİRİLECEK”

Bu zamanda işçilerin Türkiye’den getirtilemeyeceğini, getirilse de maliyetin daha yüksek olacağını kaydeden Redif, bu nedenle devlet kontrolünde eksik işçinin yerine ihtiyaç duyulduğu kadar kesim işçisinin üçüncü ülkelerden getirileceğini açıkladı.
Redif, bu kişiler için sadece devlete bin Euro teminat mektubu yatırıldığını bunu da Mütahitler Birliği’nin karşılayacağını söyleyerek verilen 400 kişilik izin kapsamında bütün işçilerin bir anda adaya gelmeyeceğinin altını çizdi.

“ANA TEMA ÜRETİCİDİR”

Ana temanın üretici olduğunu ve ürünün dalında kalmadan zamanında hasat edilmesi amacıyla bu kararın alındığının bilgisini veren Redif şöyle devam etti:
“Devletin de bilgisi halinde Müteahhitler Birliği ve Cypfruvex var işin içinde. Bu işçiler 6 aylığına getirilecek ve sigortaları yatırılacak. Valensiya dalında kalırsa kim verecek hesabını? Temmuz ayında bitmiş bir hasadın kimseye faydası yoktur ürünleri sinek vurur. Haziran ayında bu işin bitmesi lazım. Ülkedeki kontraktörler para kazansın diye mi çalışıyor üreticiler? Vatandaşın vergileri ile dalında kalan ürünleri yine devlet mi ödesin?


Redif, üçüncü ülkelerden getirilecek olan ekiplerin işçisi olmayan ancak evi, otobüsü olan kontraktörlere tahsis edileceğini ifade ederek “Her bir kontraktöre 40-50 kişi fatura karşılığında iş yapacak. Yaptıkları işin faturasını kesecekler, ödemesini yapacağım, sigorta ve yatırımlarını kesip yatıracağım. Bu kişilerin sosyal haklarını göz ardı edemeyiz. Onların Türkiye’den getirdiği işçiler sigortasız çalıştırılıyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ