Cadde ve sokaklarda uzun mesafeler arasında ve az sayıda olan çöp kutuları, Antalya halkı için uzun süredir devam eden bir sorun haline geldi. Bu durumdan şikayet eden vatandaşlar, herkesin bilinçli olmadığını ve çöplerini yerlere atanların sayısının çok olduğunu söyledi. Bu sorunun hem hijyen sıkıntısına yol açtığını hem de şehrin adının kötü anılmasına sebep olduğunu ve sorunun çözümü için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Pl1 (Small)

ANTALYA’DA NÜFUS ARTTIKÇA ÇÖP SORUNU DA ARTIYOR

Antalya sokaklarında az sayıda bulunan çöp kutuları sorunu görmezden gelinse de büyük sıkıntılara yol açıyor. Kalabalık nüfusa sahip Antalya’ya gerçekleşen göçler ve yaşanan turist akınları, her geçen gün nüfusun artmasına neden olurken bu durum Antalya sokaklarında hijyen sıkıntısını yaşanmasının da önünü açıyor. Her ne kadar etrafta çöp kutusu bulamasa da çöpünü yanında taşıyan bilinçli vatandaşlar olsa da çöp kutusu bulamayınca çöpünü yerlere atan vatandaşların sayısı da oldukça fazla. Yerlere atılan çöpler görüntü kirliliğinin yanında sağlığımızı da olumsuz etkiliyor.

Depositphotos 259322236 Stock Photo Garbage Waste Plastic Waste Garbage (Small)

PLASTİK ATIKLAR EN BÜYÜK RİSK

Antalya gibi yüksek sıcaklıkların yaşandığı bir şehirde vatandaşların dışarıda vakit geçirirken en çok tükettikleri ürün tabiki su. Plastik atıklar içinde yer alan su şişelerinin etrafa atılması da çöp kutusu sorunu yaşanan Antalya’da maalesef kaçınılmaz oluyor. Ancak yerlere atılan bu su şişelerinin sadece bir şehre değil bütün ekosisteme ciddi zararlar verdiği unutulmamalı.

Depositphotos 537829234 Stock Photo Green Plastic Bottle Lying Shore (Small)

Ham maddesi petrol ve kömür gibi fosil maddelerden oluşan plastik atıkların tüketimi tabiki üretiminde kullanılan petrolün daha çok işlenmesine neden oluyor. Petrolün işlenmesi ve yakılması sırasında doğaya dağılan zehirli gazlar da çevreye büyük zarar veriyor. Doğada çözülmesi yıllar alan plastik atıklar, bu yok olma evresinde besin zincirine dahil oluyor, toprak ve su kirleticileri olarak çevreye verdiği zararlardan dolayı ekosistemin dengesini de bozmuş oluyor.  Bir çok zarara yol açan bu plastik atıklar konusunda vatandaşların bilinçli olması ve bu yönde hareket etmesi gerekmektedir.

Kemerde Cop Kovalari Yenileniyor 2778 Dhaphoto1 (Small)

ÇÖP KUTUSU SAYISI ARTTIKÇA BU SEFER DE KÖTÜ KOKU ARTIYOR

Sokaklardaki çöp kovalarının az olmasından şikayet edilirken çöp kovalarının arttırılması da başka bir soruna yol açıyor. Özellikle Antalya gibi sıcak havanın hakim olduğu şehirlerde çok fazla çöp kutusu bulunması koku sorununa yol açıyor. Sıcak havaların artmasıyla çöp kovalarında hava sirkülasyonu tam olarak sağlanamıyor bu da kokunun daha şiddetli olmasına ve daha çok yayılmasına neden oluyor. Bunun asıl sebebi ise, artan sıcaklıklarla beraber bakteri oluşumunun ve hızının artış göstermesi oluyor.

Sdf Bu Sokakta Cop Konteyneri Yok (Small)

Akdeniz Üniversitesi Antalya’da ödül dağıttı Akdeniz Üniversitesi Antalya’da ödül dağıttı

ÇÖP SORUNU İÇİN NE YAPILABİLİR?

Antalya sokaklarındaki yetersiz çöp kovası sorunu vatandaşların çöplerini ya ellerinde, çantalarında gezdirmelerine ya da daha duyarsız olan insanların bu çöpleri yere atmasına sebep oluyor. Ve bu durumda vatandaşlar, hem etrafta oluşan kötü görüntüden ve hijyensizlikten hem de çöplerini yanlarında taşımaktan şikayet ediyor. Buna karşın sıcak havaların hakim olduğu şehirlerde çok sayıda çöp kutusu bulunmasının kötü koku sorununa yol açtığının da altını çizdik. Peki bu durumda ne yapılmalı? Hem çöplerin etrafa atılmaması hem de çöp kokularının önüne geçilmesi için çöp kutularının sayıları arttırılmalı ancak, belediyeler tarafından temizliği düzenli yapılmalı ve özellikle sıcak havanın etkisiyle artan kötü kokuyu önlemek adına çöp kovaları mümkün olduğunca gölge yerlere konulmalı. Bunların yanı sıra vatandaşların da bu konuda bilinçli olması ve hem etrafa hem sağlığa zarar verecek davranışlardan kaçınması gerekli.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN