Antalya’nın Finike ilçesi limanları ve doğal güzellikleri ile tercih edilen turizm bölgelerinden biri. Bölgede başlıca geçim kaynakları balıkçılık, tarım ve turizmden oluşuyor. Finike limanı konumu sebebiyle tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olarak kullanıldı. İlçenin bu ismi alması da ilçede yaşamış uygarlıklara dayanıyor.

Kzk X Ar H72 E Oy5Yv N E Nq I Ew

TURİZM VE TARIMDA ÖNCÜ

Türkiye’de portakal denildiğinde akla ilk gelen bölge Antalya’dır Antalya’nın birçok bölgesinde portakal, limon gibi turunç ürünleri yetiştirilir. Finike ilçesi hem tatil bölgesi olması ile hem de ününü ülke çapında duyurmuş portakallarıyla meşhurdur. Finike ilçesi, Antalya merkeze 110-140 km uzaklıkta yer alıyor.  Finike ilçesinde toplam 26 mahalle bulunur. İlçede özellikle yaz aylarından turizm sebebiyle yoğun nüfus artışı yaşanır.

Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri

Antalya Finike

SAKİN ŞEHİR FİNİKE

Antalya’nın Finike ilçesi 2023 yılında Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) unvanını aldı. Bu unvanın alınması için hava-su temizliğinden trafik, misafirperverlik, sosyal uyuma kadar bir dizi koşulun yerine getirilmesi gerekir. Bu koşulları sağlayan Finike, sakin şehirlerden biri oldu.  Finike’nin bu adı almasıyla bölge uluslararası alanda üne kavuştu.

Finike Genel Foto

FİNİKE ADININ ANLAMI NEDİR?

Antik dönemde bölgeyi Likya medeniyeti yerleşim yeri olarak kullandı. Finike’nin kurulması ise Fenikeliler’e dayanır. Finike ilçesi, 5. yy.’da Aykırıçay Suyu'nun olduğu bölgede Phoınıkos adı ile kuruldu. Finike bölgesi çok uzun yıllar ticaret limanı olarak kullanıldı. İlçenin kurulduğu yer "İskele Mahallesi olarak geçer. Mahalleden geçen kanal eski uygarlıklar tarafından yük indirme bindirme amacı ile kullanılmıştır.

İlçenin adının Fenikeliler’den geldiği düşünülse de aslında gerçek ismi bölgedeki hayvancılık faaliyetleri ile ilgilidir. Phoınıkos Grekçe’de "kızıl renkli at" veya "kızıl renkli davar sürüsü" anlamına gelir. Bölgede o dönemler yürütülen faaliyetlerden dolayı bu ismi aldığı rivayet edilir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA