Antalya’nın Korkuteli ilçesi merkeze 62 km civarı uzaklıkta. Deniz seviyesinden 1020 metre yüksekte olması sebebiyle sıcaklıkların biraz daha düşük olması ile biliniyor. İlçede hem Akdeniz iklimi hem de göller bölgesinin karasal iklimi hüküm sürer. Bey dağlarının bitişiğinde Korkuteli ilçesi, ormanlık, tarım alanları ve yaylaları ile ünlü. Korkuteli ilçesinde 58 mahalle bulunur. Nüfus yoğunluğu merkezi kesimlere oranla azdır ancak yüksek sıcaklığın yaşandığı yaz aylarından özellikle yayla kesimleri göç alır. İlçenin bazı bölgelerinde yörükler tarafından düzenlenen yayla şenlikleri ünlüdür.

Antalya’da Kadın elinden 'Rengarenk' sergi Antalya’da Kadın elinden 'Rengarenk' sergi

Sehrini Tani 1Feslikanyaylasi 20150803160843

KORKUTELİ İLÇESİNİN ESKİ ADI NEDİR?

Korkuteli ilçesine ilk yerleşimlerin antik döneme dayandığı biliniyor. Antalya’nın Korkuteli ilçesinin bilinen en eski adı İsinda’dır. O dönemlerde bölgede Eti İmparatorluğuna bağlı Pisidya Cumhuriyeti hüküm sürüyordu. Pisidya Cumhuriyeti, Doğu ve Batı Roma olmak üzere iki bölgeye ayrılıyordu. Doğu ve Batı kültürlerinin etkisinin görüldüğü Korkuteli’nde Roma döneminden kalan ‘Keşiş Evi’ ve ‘Eski Roma’ Mabedi gibi eserler bulunuyor.

Korkuteli

İlçe, Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından Romalılardan alındı. O dönemlerde de Korkuteli ilçesi serin olması sebebiyle hükümdarlar tarafından özellikle yaz aylarında tercih edildi. Osmanlı döneminde ilçenin ismi değiştirildi. İlçe uzun yıllar ‘İstanoz’ ismiyle anıldı. Ardından Şehzade Korkut’un ilçede eğitime gelmesiyle yeni bir isim aldı.

KORKUTELİ ADI NEREDEN GELDİ?

Antalya’nın Korkuteli ilçesinin tarihi uzak bir geçmişe dayanır. Eski dönemlerde İsinda adıyla anılan ilçe ilerleyen dönemlerde farklı bir isim aldı. Osmanlı döneminde şehzade Sultan Korkut eğitim için buraya geldi. Lalalığını da Korkuteli’nde yapan Sultan Korkut ilçesinin günümüzdeki ismini almasına neden oldu. Osmanlı Şehzadesi Sultan Korkut’a ithafen ilçeye ‘Korkut ili’ denildi. Zamanla bu isim halk arasından ‘Korkuteli’ olarak değişti.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA