Antalya’nın Gazipaşa ilçesi doğal güzellikleri ve verimli toprakları tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Gazipaşa’nın tarihi M.Ö. 628 yılına dayanır. O dönemlerde liman kenti olması sebebiyle ticaret merkezi olarak da kullanıldı. İlçe, Hacı Musa çayının çevresine kurulmuştur. Roma İmparatorluğunun hüküm sürdüğü İlçe, daha sonra Selçuklu egemenliğine girdi. Gazipaşa’nın adını alma sürecinde ulu önder Atatürk’ün kararı etkili olmuştur.

Gazipasa Belediyesi 1Jpg 95815

GAZİPAŞA NEYİ İLE ÜNLÜDÜR?

Antalya’nın 180 km doğusunda yer alan Gazipaşa kıyılarında dalgaların aşındırmasıyla oluşan dik yerler (yalıyar) bulunur. Gazipaşa'da muz, narenciye, avokado, ejder meyvesi gibi tropikal meyveler yetiştir. Özellikle Antalya’da muz denildiğinde akla gelen ilk yer Gazipaşa’dır. İlçenin en özel sebzesi de ‘Gölevez’ olarak öne çıkar. Ancak bu sebze pek bilinmediği için çok tercih edilmez. Gölevezin sindirim sistemi üzerinde etkili olduğu bilinir.  İlçede eski uygarlıkların izleri hala yer alır. Ziyaret edilebilecek Selinus, Aydap, Cestrus gibi birçok antik yapı bulunur.

Pw Omd3 Qsc E Cw O Ue27 L Ni A

Gazipaşa antik dönemlerde Selenus- Selindi- Selendi gibi isimlerle anılıyordu. Bu isim Selenge Irmağından gelir. Akarsu veya ırmak anlamındaki Selenge daha sonra Türk diline de geçmiştir. ‘Sel’ isminin buradan geldiği rivayet edilir.

Fb207905656B567Fbbd0E5963Aa02Aa0

GAZİPAŞA ADINI NEREDEN ALDI?

1921 yılında TBMM kararı ile eski adı olan Selinti- Selendi isimleri kaldırılmış ve Ataürk’ün ünvanı ile şereflenerek Gazipaşa olmuştur.

Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri

Gazipasa Genel Foto

Atatürk tarafından 21.10.1921 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan  Bakanlar Kurulu kararıyla “Gazipaşa” adıyla ilçe yapılmışsa da; 1926 yılında nüfusun azlığı nedeniyle ilçeliği kaldırılmıştır.  Hacımusa Çayı’nın doğusu, Şansa Nahiyesi olarak Anamur’a, batısı Pazarcı Gazipaşa olarak Alanya’ya bağlanmıştır. 1926-1948 yılları arasında Mersin iline bağlanan ilçe, 01/01/1948 tarihinde yürürlüğe giren 09/12/1947 tarih ve 5071 sayılı TBMM kararı ile tekrar ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA