Antalya’da yaşanan sel felaketinin çiftçiye olan zararı belli oldu. Yetkililerden edinilen bilgiye göre Antalya’da çiftçiler 300 milyonun üzerinde maddi kayıp yaşadı.

Yaşanan kayıp, elbette ki fiyatlar noktasında vatandaşın karşısına çıkacak. Çıkacak çıkmasına da açılan bu yara ne zaman kapanacak?

Gazetemiz muhabirlerinden Sercan Aytış’ın haberine göre çiftçi, Antalya’da etkili olan şiddetli yağışa bağlı su baskınında büyük kayıp yaşadı. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Ben böylesi bir afet görmedim. Neredeyse 3 ayda yağacak yağmur, 24 saatte kentimize düştü” dedi.

Yaşanan felaketin boyutu Antalya için oldukça büyüktü. Öyle ki hala yaralar sarılmaya devam ediyor. Ancak üretimin bel kemiği olan çiftçilerimizin yaşadığı kayıp tablosu ise çok derin. ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, çiftçinin zararını şu sözlerle dile getirmişti; “Yetkili makamların açıkladığı rakamlara göre 300 milyonun üzerinde bir maddi kaybımız var. Edindiğimiz rakamlara göre de 1948 dekarlık bir tarım alanında su baskını yaşandı, çiftçimiz ağır yara aldı. Bunun yanı sıra özellikle Aksu ve Kepez bölgemizde üreticilerimizin pek çok hayvanı da telef oldu.”

Afetin boyutu hepimizin malumu. Şimdi ise açılan bu yaranın bir an önce kapatılması gerekiyor. Sel felaketinin öncesinde de sorunlar yaşayan çiftçi, ayağa kalkamazsa ne olur?

En basit haliyle fiyatlar artar. Ardından üretici üretimi bırakır. Yurt dışından getirilen ürünler yeterli gelmez. İç piyasadaki düşüş, ekonomide ciddi bir yara açar. Felaket filmleri senaryolarını birebirinde deneyimlemek ise en basit tabirle kayıp olur. 

Zaman, destek zamanı, üreticiyi toprağa küstürmeme zamanı. Bu zor günler elbet geçer. Yeter ki çiftçinin gözyaşları sel olmasın.