Üreticinin sırtındaki yük her geçen gün artarken, kötü bir haberde gübre fiyatlarından geldi. Yaklaşık yüzde 90 civarında zam alan gübre fiyatları ile ilgili konuşan Genel Sekreter Emül, “Tarımda dışa bağımlı olan bir ülke, bağımsız olamaz” dedi

Gübrede yüzde 95 dışa bağımlı olan Türk tarımı doların yükselmesi ile iyice çıkmaza girdi. Maliyetlerinden dolayı tarıma küsen çiftçilerin yükü, her geçen gün daha da çekilmez bir hal alıyor. Mazot fiyatları, işçilik derken üreticiye bir darbe de gübreden geldi. Tarımın bel kemiği olan gübreye döviz krizi döneminde yüzde 90 zammın gelmesi, üreticinin belini iyice büktü. Üreticinin her geçen gün zorlandığını vurgulayan Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri Sabahattin Emül, “Geçen yıl buğday ekim sezonunda buğdayın ekiminde verilmesi gereken kompoze 20-20 gübresinin 50 kilogramı 60 lirayken, şimdi 110-120 lira oldu. Yine aynı şekilde DAP 18-49 gübresi 85 liradan 150 liraya çıktı. Kaldı ki bu iki gübre gurubu toplam kullanımın yüzde 90’ına tekabül ediyor. Doların yükselmesi bu artışlarda doğrudan etkili. Doların yükselmesi gübre fiyatlarının yanı sıra nakliye fiyatlarını da etkiliyor. Tarımda dışa bağımlı olan bir ülke, bağımsız olamaz. Ne yapıp edip, dışa bağımlılığımızı azaltmamız gerek” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN GARANTİSİ YOK”

Şu anda Türkiye’deki en büyük sorunun tüketici bir toplum olmamızdan kaynaklandığını belirten Emül, sözlerine şöyle devam etti:

“Tek sorun gübre fiyatlarının pahalı olması değil,  asıl sorun tarımsal ürünlerin değerini bulamamasıdır. Bu yıl pazara çıktığımızda sebze ve meyveleri bir yıl önceki ile aynı fiyata alıyoruz. Oysa girdilere yüzde 100 zam geldi. Çiftçi, girdi maliyetlerini ürünlerine yansıtarak satsa, çiftçinin her hangi bir sorunu kalmaz. Neticede girdilerini karşılarlar. Ancak, yansıttığında, bizim alım gücümüz buna cevap vermez. Böyle bir döngü var. Türkiye’de çiftçinin bir garantisi de yok. Çiftçi üretirse satma garantisi var mı yok mu, onu da bilmiyor.”

FAKİRLEŞİYORUZ

Tarımın olmaması durumunda, gıdanın da olmayacağının altını çizen Sabahattin Emül, “Hububatta da tarımsal ürünlerde de gübre olmazsa olmazdır. Dünyada gübre ve bitki besinleri kullanmadan verim artışını sağlamak mümkün değildir. Gıda sektörüne hammaddeyi, tarım sağlıyor. Tarım sektörü olmazsa, gıda sektörü de olmaz. Dünyada genel bir kural vardır. Tarımda bağımlı olan bir ülke, bağımsız olamaz. Ne yapıp edip, dışa bağımlılığımızı azalmamız gerek. Onun için bu topraklar bizim topraklarımız, bu ülke bizim ülkemiz. Topraklarımız her geçen gün, organik madde bakımdan fakirleşiyor. Türkiye’de organik gübre olabilecek, çok fazla materyal var. Bu materyalleri organik gübre haline getirip, toprağa vermemiz için bu sektör önündeki bürokratik engellerin kalkması gerekiyor. Teknik konulara girmeye gerek yok, bürokratik engeller var bu sektörün önünde” ifadelerini kullandı.  YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER