Ağız ve diş sağlığı hakkında önemli bilgiler veren Diş Hekimi Gülçin Bilecen, sıcak havalarda soğuk yiyecek ve içeceklerin kullanımı hakkında önerilerde bulundu. Dr. Bilecen, soğuk ve sıcağın peşi sıra kullanımının dişlerde çatlama ve kırılmalara yol açabileceğini söyledi

Yaz aylarında sıcak havalarda tüketilen soğuk yiyecek ve içecekler diş sağlımızda önemli rol oynuyor. Soğuk ve sıcak yiyecek, içecek kullanımında yapılması gerekenleri söyleyen Diş Hekimi Gülçin Bilecen, “Soğuk içecekler alındığı zaman diş 35 saniyeden sonra 37 derecelik normal sıcaklığına kavuşuyor. Eğer bu süre dolmadan sıcak alınırsa mine genleşmeyi gerçekleştirecek süre bulamaz ve dişte çatlaklar meydana gelir. Ardından hassasiyetler başlar ve çürükler, kırılmalar meydana gelir. O nedenle soğuk bir şey tüketildikten sonra bir süre beklemeliyiz. Sıcak ve soğuğu kesinlikle aynı anda tüketmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Dişlerimize yeteri değeri vermediğimizi vurgulayan Dr. Bilecen, sert yiyeceklerin kullanımında da uyarılarda bulundu. Çekirdekli yiyeceklerin sık tüketilmesi dışında dişlerin ip koparmak veya şişe açmak gibi nedenlerle kullanılmasından dolayı yorulduğunu ifade eden Diş Hekimi Gülçin Bilecen, dişlerin alet olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

“ÇAĞIMIZIN SORUNU”

Diş sağlığı sorunlarında ilk sıralarda yer alan diş eti çekilmesini çağımızın hastalığı olarak tanımlayan Dr. Bilecen, “Devrimizin hastalığı olan diş eti çekilmesi artık çok küçük yaşlarda görülmeye başlandı. Birinci sebebi olarak ise karşımıza yumuşak gıdaların sık kullanımı çıkıyor. Diş etlerimiz artık tembelleşti. Eskisi gibi kimse elmayı, havucu eline alıp ısırarak yemeyi tercih etmiyor. Masajdan yoksun kalan diş etlerinde ise çekilme meydana geliyor. Ayrıca sigara kullanan kişilerde de diş eti çekilmesi sorunu sık görülebiliyor. Sigara kullanımıyla dişin etrafındaki dolaşım bozuluyor ve diş etleri iyi beslenemediği için çekilmeye neden oluyor. Bu nedenle günümüzün sağlık sorunlarından olan diş eti çekilmesine dikkat edilmesi gereken önlemlerin alınması gerekiyor.

MACUN DEĞİŞMELİ

Alınabilecek en önemli tedbir de dişlerin iyi bir şekilde düzenli olarak fırçalanmasından geçiyor. Dişlerin yumuşak bir fırçayla masaj yapar şekilde uzun uzun fırçalanması gerekiyor. Diş macunu seçiminde ise tükürük analiziyle karar vermek en doğrusu. Fakat Türkiye şartlarında bunu yapmak çok zor. O nedenle macun konusundaki önemli nokta aynı macunu sürekli olarak kullanmamak. Arada macunumuzu değiştirmeliyiz ki ağızımızdaki bakterilerin direnç kazanmasını önleyebilelim. Çok macun kullanmak daha yararlı olacak anlamına gelmiyor. Mercimek tanesi kadar kullanmamız yeterli olacaktır. Fırçayı suya tutmadan direkt ağzı temizleyip bol suyla ağzımızı çalkalayarak dişlerimize gereken önemi vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER