Hal yasası ile ilgili tepkiler bitmek bitmiyor. Hallerde yapılacak olan değişikliklerin sonrasında Türkiye tarımının kaosa doğru gideceğini savunan ANTKOMDER Başkanı Akçan, “Üretici nefes alamıyor. Ankara’da sesimizi duymuyor. Böyle giderse artık domatesi de ithal eder hale geleceğiz” dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Enflasyonla topyekün mücadele’ projesi kapsamında ‘Hal Yasası’ ile birlikte hallerin değişikliğe uğramasının yanlış bulduğunu söyleyen Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, üreticinin bu yasaya tepki gösterdiğini belirtti. Üreticinin artık nefes alamadığını dile getiren Başkan Akcan, “Hayatımız alt üst oldu. Yeni hal yasasından dolayı her şey sıkıntıda. Bir sürü belirsizlikler var. Ben umutsuzluğa kapılmaya başladım. Ne bir sivil toplum örgütüne, ne çiftçiye, ne esnafa soru soran yok. Zaten bu kanunla 2012 yılından beri uğraşıyoruz. Açıklamayla beraber tamamen kaosa girdik. Hal esnafı, ihracatçısı, komisyoncusu, bu yasayla beraber dükkan devir haklarımız elimizden alınıyor, dükkanlarda gidiyor elimizden. Tam anlamıyla kaosa doğru sürükleniyor. Ankara sesimizi duymuyor. Ben vekillere ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza güveniyorum. Ancak bizi Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı duymuyor” diye konuştu.

“KAOSA GİDİYORUZ”

Tarımın kaosa gittiğini belirten Başkan Akcan, “Ankara basın yoluyla sanki tüketiciye ucuz meyve ve sebze yedirecekmiş gibi lanse ediliyor. Ben açık kağıda imza atarım, eğer haller kalkarsa bu durum kaosa gider. Hiç kimseye umut dağıtmasınlar. Girdi maliyetlerini düşürmeden, ürünleri ucuza mal edemeyiz. Bu kanun çıkarsa küçük üretici bitecek. Üretici para kazanamayacak. Para kazanamayarak en fazla iki sene dayanır. Üç sene sonra üretici bitecek” ifadelerine yer verdi.

“MÜCADELE BÖYLE OLMAZ”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı enflasyon rakamlarına inanmadığını söyleyen ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kanun çıkarsa 3-5 yıl sonra sebze bile ithal eder hale geleceğiz.  Bu gidişle domatesi bile ithal ederiz. Enflasyon rakamları iyi diyorlar ancak ben TÜİK’in açıklamaların a inanmıyorum. Biz sıkıntıyı dibine kadar yaşıyoruz. Esnaf ölüyor kardeşim. Nefes alamıyoruz. Onlar kendilerine göre açıklama yapıyorlar. Topyekün mücadele edebilirsin. Ancak bu üretimle olur. Hiçbir üretim politikamız yok. Politika olmadığı için enflasyonu düşürme ihtimalin yok. Bu mümkün değil. Esnaf daha durumun farkında değil. Bu şekilde mücadele yapılmaz. Üretim yaparsak enflasyon düşer. Biz üretim yapmadan enflasyonla mücadele etmeye çalışıyoruz.” YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER