Türk futbolunda son yıllarda taraftar şiddeti vakaları arttı. Süper Lig’den, amatör ve alt liglere kadar görülen bu artışın nedenleri ve çözüm yolları hakkında konuşan Metin Bulut, geçtiğimiz sezon yapılan amatör maçlardan 2’sinde olay çıktığını söyledi

Son yıllarda Türk futbolunda profesyonel müsabakalarda saha içi ve tribün olayları artış gösterdi. Bu artışın amatör liglerde yapılan müsabakalarda ne durumda olduğu ve nasıl önlenmesi gerektiği konusunda konuşan Antalya Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Metin Bulut, amatör branşlar daha çok gönüllük esasıyla hareket edilen branşlar olduğu için holiganizm etkilerinin oldukça düşük seviyede olduğunu söyledi. Bulut, “Bu anlamıyla Antalya, ülkemizin dünyaya açılan penceresinde ayrı bir öneme sahiptir. Antalya’da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2016-2017 futbol sezonunda, toplamda 4 bin müsabaka yapıldı. Bu müsabakaların çok azında olay çıktı. Korkuteli ve Zeytinköy stadlarında  oynanan 2 maçta gözle görülür derece olaylar oldu” dedi.

Valilik öncülüğünde her ay yapılan İl Spor Güvenlik Kurulu toplantılarında yetkililerin müsabakalar için gerekli güvenlik önlemlerini, müsabakaların havasını iyi analiz ederek yeterli derece aldıklarını vurgulayan Bulut, “Bu konuda emniyet güçlerimizi kutluyoruz. Fakat insanlar spor müsabakalarına, spor yapmaya veya eğlenmeye gidiyor. Sporun bir eğlence olduğunu düşünüyorum. Eğlenceye gelen sporcu kardeşlerim, yöneticiler, antrenörler ve taraftarlar eğer spor ahlâkını ve eğitimini alsalar polis ve diğer güvenlik mensuplarına kesinlikle ihtiyaç olmayacaktır. Futbol izleyicilerine sporun dostluk kardeşlik ve barış olduğunu öğretmeliyiz. Aksi takdirde saha içi ve dışı olayları önleyemeyiz. Bir kulübün gerçek sahibi 12’inci adamıdır, yani taraftarıdır. Taraftarına spor ahlakı öğretilmiş bir kulüp hiçbir olay ile karşılaşmaz” şeklinde konuştu.

TEMELİ EĞİTİMSİZLİK

Holiganizmin bir şiddet türü olduğuna vurgu yapan ve toplumdan izole olmuş insanların kendilerini şiddet yoluyla ifade ettiklerini, bunun temelinde ise eğitimsizlik olduğuna değinen Metin Bulut, daha çok sosyalleşecek sosyo- psikolojik programlar ortaya konması gerektiğini ifade etti. Bulut, “Özellikle maçlarda taraftarların holiganizm davranışları ne galibiyetle ne de mağlubiyetle alakalıdır. Buradaki sebep izole olmuş insanların kendilerini o şekilde ifade etme biçimlerinden kaynaklanmaktadır. Maçlarda şiddetin önüne geçebilmek için her şeyden önce kulüp sorumlularının taraftarları daha yapıcı yönlendirmelerinin yanında ayrıca sorumlu davranış nasıl olmalıyla alakalı toplum içi davranışları şekillendirici psikolojik eğitimlere de ağırlık verilmelidir. Elbette ki emniyetin önlemleri de şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirler alınması niteliğin de çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Holiganizm ile ortaya çıkan olayların temelinde eğitimsizlik ve bilinçsizlik yattığını öne süren Metin Bulut, ileri toplumlarda bu tür şiddet duygularının önlenmesi için kulüplere büyük sorumluluklar yüklenildiğini ve ceza müeyyideler uygulandığını belirtti. Bulut, “Özellikle Avrupa’da profesyonel futbol müsabakalarında ya da amatör branşlarda yapılan müsabakalarda, müsabaka yeri futbol sahası olsun, olmasın hiçbir polis ya da güvenlik mensubu göremezsiniz” dedi. AHMET ARĞILLI/ÖZEL HABER