Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD)’ın olağan buluşma toplantısı dün yapıldı. Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay imar barışı hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı

Dernek faaliyetleri hakkında bilgi veren KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önemine dikkat çekti. “Bizler, hoyratça yaşadığımız hayatın maddesel yanıyla ilgilenirken yavaş yavaş manevi tarafından uzaklaşıyoruz” diyen Kaplan, “Çevre denince düne kadar aklımıza mavi deniz, yeşil doğa gelirken uzun bir süreden beridir ne yazık ki azalan yeşil, kirlenen deniz, nesli tükenen hayvanlar, endemik yapının tahribatı ve kötü kentleşme canımızı sıkıyor. Çevre denince inceden sızlıyor içimiz. Yaşanan her olumsuzlukta kaybolan canlılığımız, daha zorlukla aldığımız nefesle yaşıyoruz. Geleceğimizin hasarı olmaya başladı olumsuz çevre haberleri. Havanın ve toprağın başına gelebilecek her türlü felaketin bizim başımıza geleceğini unutur oluverdik” diye konuştu. Sözlerini Kızılderili özdeyişiyle tamamlayan Kaplan, “Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, onu çocuklarımızdan ödünç aldık” ifadesini kullandı.

“DENETLİYORUZ”

Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay, yapı denetim, yapı malzemeleri, altyapı kentsel dönüşüm, tabiat varlıklarını koruma, ÇED, imar planlama, milli emlak gibi konularda çalışmalar yaptıklarını bildirdi. “Neyi görürseniz onu planlıyoruz, yapıyoruz, denetliyoruz. Çevre, yapım, planlamayla ilgili hepsini denetliyoruz. Hepsinin içinde varız” diyen Altınay, işadamlarının imar barışıyla ilgili sorularını yanıtladı.

İmar barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki üzeri kapalı yapılar için söz konusu olduğuna işaret eden Altınay, 31 Ekim 2018 tarihine kadar Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapılabileceğini, bedelin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabileceğini kaydetti. Aralık ayından sonraki yapıların imar barışına girmediğine dikkat çeken Altınay, bu tarihten sonraki yapıların tespit edilerek yıkıldığını söyledi. Döşemealtı’nda yıkım gerçekleştirdiklerini hatırlatan Altınay, “Benim başkanlığımda 16 tanesini yıktık. Şuanda binin üzerinde tespit ettiklerimiz var. 8 ekibimiz arazide dolanıyor. 2018 yılı içerisindeki hiçbir yapı, Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurmasın. Yapı yapılacaksa belediyeden ruhsat alınsın” diye konuştu.

Yapı Kayıt Belgesi’nin binanın tamamına 1 tane olarak alınabildiğini bildiren Altınay, bağımsız bölümler için bu belgenin kullanılabildiğini söyledi. Bundan dolayı çok katlı binalarda herkesin katılım göstermesi gerektiğine işaret eden Altınay, “20 kattan birisi kaçak olduğunda düzelmiyor. Binanın hepsinin düzelmesi lazım. Ya hep ya hiç. Eğer katılmayan olursa onun adına başka birisi parayı yatırabilir, hissedarlardan birisi belgeyi alabilir. Ancak, belgenin ikinci kullanım aşaması tapuda bunu yatıran kişi kullanamaz” dedi. NİHAT TOKLU / ANTALYA GÜNDEM