Uzun yıllardır nerede olduğu araştırılan Çimpe Kalesi, Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalında doktora öğrencisi olan Metin Tetik tarafından bulundu. Çimpe Kalesi,  Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy'de bulundu.

Taş Kağıt Makas 8. Bölüm fragmanı çıktı mı, Taş Kağıt Makas son bölümde neler oldu? Taş Kağıt Makas 8. Bölüm fragmanı çıktı mı, Taş Kağıt Makas son bölümde neler oldu?

KAYIP ÇİMPE KALESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kayıp Çimpe Kalesi, Gelibolu Yarımadasında yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalında doktora öğrencisi olan Metin Tetik uzun çalışmalar sonucunda Çimpe Kalesi’ni gündüzüne çıkardı.

Metin Tetik,  "Konumu ve isminin 'Cinbasar Tepe' olması, Osmanlı arşiv belgeleri ve Osmanlı-Bizans kroniklerinin de bu bölgeyi işaret etmesi, burasının Çimpe Kalesi olma ihtimalini güçlendiriyor. İsmiyle birlikte de netlik kazanıyor" dedi.

cimpe kale

“YÜKSELİŞİN SEMBOLÜ”

Açıklamalarına devam eden Tteik, Gelibolu Yarımadası'nı karış karış gezdiğini söyleyerek, “Bu bölgeye geldiğim zaman Çimpe Kalesi'ni aramaya başladım. Çimpe'nin diğer varyasyon isimleri var; 'Çin Hisarı', 'Cinbe', 'Cinbi' gibi isimler ya da 'Umurbeyli köyü'nün olup olmadığını sordum. Evreşe'den tutun, Adilhan köyüne kadar bütün arazileri gezdim. Köylüler, Yeniköy'de 'Cintepe', 'Cinbasar Tepe' gibi bir yerleşim isminden bahsettiler. Bu yer Yeniköy'e 2 kilometre mesafede. Araziye geldik ve burada kale kalıntıları bulduk" ifadelerini kullandı.

cimpe kale-1

“RUMELİYE GEÇİŞİN İLK ADIMI”

Bölgenin korunması gerektiğine dikkat çeken Metin Tetik “ İlk olarak bu alanın 1'inci dereceden SİT alanı haline getirilmesi gerekiyor. Çünkü Rumeli'ye geçişin ilk adımı Çimpe, tarihte ve Türk dünyasında çok önemli bir adım. Bu noktanın korunması lazım. En son geldiğimde defineciler burayı tahrip etmişlerdi. Burada araştırma yapılması lazım

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA