Son günlerde Antalya’da yepyeni bir ticaret türü var. Önce seninle birlikte stant açacak 30 kişiyi buluyorsun, sonra bir dernek ayarlıyorsun. Ardından derneğin üzerinden belediyeden yeri kiralıyorsun, sonra da metrekaresini bu esnafa 250 ile 400 TL’ye satıyorsun. Küçük bir tanıtım, derneğe biraz para tabi bu para da nereye gidiyorsa, küt gelsin paralar.

Asıl anlaşılamayan kısmı ise belediyelerin bu derneklere tanıdığı esneklik. Hakikaten akıl alır gibi değil. Yani sadece bir belediye değil, tüm belediyeler adeta bu derneklere yer vermek için sıraya girmişler. Bir kere bu aracıların vergi kaydı var mı? Varsa para topladıkları kişilere gerçek bedeli üzerinden fatura kesiyorlar mı? Derneklere ödenen para dernek kasasına giriyor mu? Bu dernekler bu parayı bağış makbuzu ile mi alıyorlar (ki bu usulsüzlük olur), yoksa iktisadi işletmeleri var mı? Varsa fatura kesiyorlar mı? Dernek Başkanlarının bu işten bir menfaatleri var mı? Belediyelere ne ödüyorlar? Bu bağlantılar belediyelerle nasıl ilişki kuruyor? Örneğin Muratpaşa Belediyesi sonradan iptal ettiği İstanbul Şehitler Derneği’ne niye yer veriyor? İstanbul Şehitler Derneği’nin Antalya’da işi ne?

En çok da bu konudan gerçek dernekler rahatsız. Dün görüştüğüm Gaziantep Kültür Derneği Başkanı Sevgili Haydar Doğan, “Adımız kullanılarak sürekli Gaziantep lezzetleri kermesleri yapılıyor. Bunlar gerçek lezzetlerde değil. Yapmayın diyoruz, yapıyorlar” diyerek şikayetini dile getiriyor.

Önceki gün de Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz isyan ederek, “Gerekirse onların kurduğu günler, bizde tezgahımızı kaldırmayız, kurdurmayız. Yeter artık. Esnafımız mağdur ediliyor” dedi. Orada gerçek hak sahipleri haftada bir gün satış yapacak, sonra 6 gün bilmem ne lezzetleri stant açacak. Sonra esnaf yeniden tezgah açıp yer ürün satmaya çalışacak. Mümkün mü, değil.

Bu konuya artık Antalya Valisi’nin de el atması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa belli ki Pazar yerlerinde tatsızlıklar yaşanacak. Bunu ben ön görüyorum ya, bir zahmet yetkililerde görsün.

Esen kalın…