MÜJGAN IŞIK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Konyaaltı Kuşkavağı Mahallesi’nde 330 dönüm alanda bulunan yüzlerce asırlık çam ağaçlarının kesilmesinin ardından mahkemelik olan alanda yeniden dikilen ağaçların kesildiğini ileri süren A Platformu Temsilcisi Hediye Gündüz, “Konyaaltı Kuşkavağı ormanı 3 yıldır bilerek ve isteyerek tahrip ediliyor. Yapılan işlemin amacı mahkemeyi yanıltarak davayı kazanmaktır” dedi

Konyaaltı Kuşkavağı Mahallesi’nde 330 dönüm alanda bulunan yüzlerce asırlık çam ağaçlarının kesilmesinin ardından tekrar dikilen ağaçların yeniden sökülmeye başlandığını ileri süren A Platformu Antalya Şube Temsilcisi Hediye Gündüz, “Antalya Konyaaltı Kuşkavağı Mahallesi 426 nolu parsel ve diğer parseller 1947 yılından bu yana mahkemeliktir. Bu alan toplamda 145.000 m2dir(yüz kırk beş bin metrekare) ve üzeri Akdeniz Bölgesinin deniz seviyesindeki en yoğun bulunan ağacı kızılçamların oluşturduğu ormandır. (Akdeniz bölgesinin ormanlarını büyük çoğunlukla kızılçam ve maki bitki topluluğu oluşturur.) Bu orman 2017 Ekim ayından bu yana çok yoğun olarak, ilk başlarda hafta sonları ve geceleri de sessiz elektrikli testerelerle kaçak kesilmeye başlanmıştır. Ormanı tahrip eden kişiler hep aynı kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

DAVALAR AÇILDI

Bölgede tahribat yapanlar hakkında Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından davalar açılmıştır diyen Hediye Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:

“Haklarında hem Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, hem de Konyaaltı Belediyesi Zabıtası tarafından onlarca tutanak mevcuttur. Çünkü mahalle halkı ve çevreciler, ormanı tahrip ettiği her defasında bu kurumlara haber vermiş ve tutanaklar, mahalle halkı ve çevrecilerin gözleri önünde tutulmuştur ve her defasında aynı kişi ve grupların adını veren işçileri çalıştırmıştır. Ormandan 3 yıl boyunca 2000 ağaç kesilmiştir. 3 yıldır Konyaaltı Belediyesinin önünden ve karşısından başlayarak ormanın iç kısmından 2000 adet çam ağacını kesilmiş, kesilen ağaçlar günlerce ormanın içinde kalmış,(bu dönemde basın yoluyla kamuoyunu ve ilgilileri bilgilendirmeye gayret ettik), bu ağaçları bölgedeki herkesin gözü önünde kamyonlara yüklenmiş ve satılmıştır. Bu satılan ağaçların parası nerededir? Bunun hesabı nasıl sorulacaktır? Kim soracaktır?” şeklinde konuştu.

ŞOK İDDİA

Ağaç kıyımının amacının mahkemeyi yanıltmak olduğunu ileri süren, Hediye Gündüz, “Yapılan işlemin amacı mahkemeyi yanıltarak davayı kazanmaktır. Ormanı tahrip eden kişilerin amacı 1947’den bu yana tapu kadastro mahkemesinde devam eden davayı etkilemektir. Bu nedenle alandaki çam ağaçları ve Akdeniz bitki örtüsü olan makileri kesmiş, yerine parayla satın aldığı ortalama yaşları 350 ila 500’den başlayan zeytin ağaçlarını saksıyla getirip alanın çevresine dikmeye başlamış, yine çevresine mazı bitkileri dikmiştir. Bütün bu yapılan işlemler hukuki boşluklar kullanılarak yapılmaktadır. Alanın mahkemesi devam ettiği halde Konyaaltı Tapu Müdürlüğüne davası devam eden 426 parsel ve 15 adet parselin üzerinde davalı şeklinde şerh bulunmadığı, “tedbir şerhi” bulunmadığı için hukuki boşluklar kullanılmaktadır. Hukuki boşluk halen devam etmekte olsa da alanın “orman” olduğu raporu 2004’te mahkemeye bildirilmiştir. Tapu kaydında mahkemenin devam ettiği şehri olmaması kullanılarak. Orman vasfı kaybettirilmeye çalışılan 426 parsel ve diğer 16 parselin orman vasfında olduğu Orman Bakanlığı Müfettişleri tarafından yapılan inceleme ve rapor mahkemeye sunulmuştur. Rapor da; “fiilen orman vasfında olduğu, 1945 yılı itibariyle de var olduğu , yangın ve usulsüz kesimlerle yaşlı kızılçam ağaçlarının yok edildiği, devletleşen ve iadeye tabi olmayan devlet ormanı olduğu” açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Raporun devamında “426 parsel ve bu parselden ayrılan 16 diğer parselin de içinde bulunduğu parseller devlet ormanıdır” denilmektedir. 426 nolu parsel olan ormanın devamı olan Konyaaltı Sahiline sıfır parselde, adı geçen şahıslar hukuksuz otopark yapmışlardır ve ruhsatı yoktur” dedi.