ALEYNA BULUT / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Antalya’da yaşayan minik Peri Ertürk (7) Güney Florida’da 6-8 yaş kategorisinde gerçekleştirilen piyano yarışmasında 3’ncü olarak Türkiye’ye gurur yaşattı. Minik Peri’nin jimnastik, buz pateni, tenis ve balede de lisanslarının bulunduğunu söyleyen Anne Özge Ertürk, “Kızımız bize büyük bir gurur ve mutluluk yaşattı” dedi

Antalya’da yaşayan minik Peri Ertürk (7) Güney Florida’da 6-8 yaş kategorisinde gerçekleştirilen piyano yarışmasında 3’ncü olarak Türkiye’ye gurur yaşattı. Minik Peri öğretmeni Natalia Doğan’ın yeteneğini fark etmesiyle piyano ile taşınıştı. Minik Peri’nin jimnastik, buz pateni, tenis ve balede de lisanslarının bulunduğunu söyleyen Anne Özge Ertürk, “Peri Güney Florida Uluslararası Piyona Yarışması’nda 6-8 yaş kategorisinde 3’ncülük derecesi aldı. Peri 5 yaşından beri piyona çalıyor. Peri’nin yeteneğini ilk olarak öğretmeni Natalia Doğan fark etti. Bizde yeteneğinin üstüne gitmesi için destek verdik. Peri, çok hareketli olduğu için piyanonun başına zorla oturuyorduk. Ancak daha sonra parçaları çalmaya başladıkça oda piyanoyu sevmeye başladı. Aslında perinin hayali sporcu olmak. Buz pateni yapıyor. Mart ayında buz pateni yarışmasına girecek. Peri, piyanonun yanı sıra bale, jimnastik, tenis ve buz pateninde de lisanslı sporcu. Kızımız 3 yaşında baleye başladı ona hala devam ediyor. Doğuştan spora karşı yetenekli olduğunu düşünüyoruz. Buz pateninde birkaç hafta önce bir test yarışma oldu. Şimdi mart buz pateni yarışmalarına katılmaya hak kazandı” dedi.

“SPORCU OLMAK İSTİYOR”

Peri’nin sporcu olmak istediğini söyleyen anne Özge Ertürk, “Biz ailesi olarak piyanoya, baleye ve buz patenine devam etmesini istiyoruz. Ancak meslek olarak yapmasını tercih etmiyoruz. Çünkü Türkiye’de maalesef bunların karın doyurmadığını düşünüyorum. Sanat Türkiye’de çok fazla değerli değil. Türkiye’de hatta dünya genelinde piyano sektörü Rusların elinde. Peri daha önce Bursa’da uluslararası bir piyona festivalinde çaldı. Orda da bu işi organize eden bir Rus kadındı. Şimdi yeni bir yarışma var Adana’da onu da organize eden Rus bir öğretmen. Tabi pandemi nedeniyle online olarak katılıyoruz. Video çekip yolluyoruz. Türkiye’de eskiden bale, piyano gibi sanatsal faaliyetler azdı. Ancak şu an eskiye nazaran bu tarz dallara bir yoğunluk var. Bu sanat dalları için üniversiteler, belediyelerde yoğun bir çalışma içinde. Yani olanaklar son zamanlarda Türkiye’de daha da yaygınlaşmış diye düşünüyorum. İmkanlar atmış gibi duruyor ama ne kadar yeterli bilemiyorum” şeklide konuştu.

“İLERİKİ HAYATINI ETKİLEYECEK”

Çocukların küçük yaşta sanat ve sporla ilgilenmesinin ileriki hayatlarını da etkilediğini belirten Özge Ertürk, “Bizim bakış açımız şu; çocuk en az bir spor dalı, en az bir müzik aleti ve en az bir sanatsal aktiviteyle uğraşmasını öneriyorum. Biz yapabildiğimiz imkanlar ölçüşün de çocuğun ilgisine göre farklı branşları, dalları tattırmaya çalışıyoruz. Çocuklar bu şekilde hem bir disipline giriyor, sorumluluk almayı öğreniyorlar, çalışmayı öğreniyorlar. Ayrıca kaliteli işler için kafasını yoruyor. Boş kalmıyor zihni böyle şeylerle uğraşan çocukların kötü alışkanlıklara kayacak zamanı da kalmıyor. Bu da sanatın güzel bir artısı. Çocukların yarışmaya hazırlanmak, başarılı olmak gibi amaçları oluyor. Bu amaç için neler yapması gerektiğini öğreniyorlar. Bunları küçük yaşta alışkanlık olarak ediniyorlar. İlerde bir iş ortamına girdikleri zaman bu kafayla yetişeceği için işte de başarılı olacak alacağı bir disiplin olarak düşünüyorum. Çocukların gelişimi için de hareket çok önemli çocuklar bu şekilde sağlıklı kalabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.