ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kan, Sivil Toplum Örgütleri ile ilgili “Türk toplumu, sivil örgütlülük konusunda halen yeterli düzeyde değil” dedi

Türkiye’de sivil örgütlenmenin yetersiz olduğunu dile getiren Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu (ANSİAD) Başkanı Sadi Kan, toplumun yönetime de daha aktif olması gerektiğini söyledi. Başkan Kan, “Türk toplumu, sivil örgütlülük konusunda halen yeterli düzeyde değil. Her düzeyde dernekleşmenin artması ve toplumun yönetime daha aktif katılması gerekiyor. Yerel derneklerin ve sektörel derneklerin artması olumlu bir gelişmedir. ANSİAD 28 yıllık kurumsal kültüre sahiptir, uzun yıllardan bu yana yalnızca Antalya ölçeğinde değil BAKSİFED, TÜRKONFED, TÜSİAD gibi kuruluşlarla bölgesel ve ulusal düzeyde de işbirlikleri yürütmektedir. Daha güçlü bir sivil topluma ihtiyacımız var. Elbette ki, asıl başarmamız gereken husus güçlenmek ve birlikteliği büyütmektir. STK’ların ve SİAD’ların yerel ve ulusal ekonomiye, kente katkı yapmaları, eser vermeleri, bilgi ve fikir üretme yönünde ilerlemeleri gereklidir. Sonuç olarak işbirliklerine açık her bir SİAD kentimize, bölgemize ve Türkiye ekonomisine artı değer yaratmaktadır” diye konuştu.

ÖRNEK OLMA MİSYONU

ANSİAD’ın genel yapısından söz eden Başkan Kan, “Genel tanımlayan adı olarak SİAD ancak her biri faaliyet alanları, faaliyet bölgeleri, yaş özellikleri gibi konuları omurgalarına alarak birbirinden ayrışıyorlar ve öncelikle üyelerine katkı sağladıkları operasyonları ile göz dolduran başarılı süreçleri yönetiyorlar. ANSİAD geçmişten bu güne çalışma sistematiği, uygulamaları ile örnek olma misyonu ve heyecanı ile hareket eder ve talep eden her SİAD’a uygulamalarını açarak mentörlük yapar. Diğer yandan SİAD’ların Federasyon ve Konfederasyon Çatısı altında toplanarak işbirliği güç birliği yapmasına da inanır. Hatırlatmakta da yarar var. ANSİAD 2011 yılında SİAD’ların Batı Akdeniz Bölgesi’nde federasyonlaşmasına öncülük etmiş ve halen BAKSİFED çatısı altında 11 dernekle birlikte iş ve ekonomiye yön verecek sivil inisiyatifi üretmekte liderlik yapmaktadır” ifadelerine yer verdi.

TOPRAĞA TOHUM

Yeni ve genç beyinlerden yararlanmak ve geleceğin elinden tutmak için bir çok proje yaptıklarını belirten Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu(ANSİAD) Başkanı Sadi Kan, sözlerine şöyle devam etti:

“Projelerimizin bir kısmı farkındalık yaratma projeleridir ve etkileri uzun dönemde görülür. Girişimcilik ve inovasyon çalışmalarımızla biz toprağa tohum atıyoruz. Melek yatırımcılıkta üyelerimiz projesi olan gençlere yol gösteriyor, teşvik ediyor ve bazen finansman katkısı da sağlamaya çalışıyorlar. Gerek Melek Yatırım Ağları, gerek Bi düşünsen bulursun yarışmacıları, gerekse iş fikri sahipleri, kentimizin ve bölgemizin gençleri için yarattığımız önemli bir fırsatın adı oldu. Çünkü Girişimcilik ekosisteminin en öndeki bileşeni finans kurumları. Bu bildiğimiz klasik finans ve destek politikalarının belirlediği kurumların yanında ABD’de 100 yılı aşkın süredir uygulanan reel sektörün finans yönünden güçlü yatırımcılar ile erken dönem Startup tamamlamış iş fikri sahiplerini buluşturmak. Bunun için ANSİAD önemli bir öncülük yapmış Bir Melek Yatırım Ağının Kurumsal Üyesi olarak ağa bağlı ulusal ve uluslararası büyük yatırımcılarını bölgemize getirmiştir. Ağımızın adı İstanbul Startup Angels. Bi Düşünsen Bulursun İş Fikri Yarışması, 16 yıldan bu yana gerçekleştirilen ANSİAD Girişimcilik Günleri ve Girişimcilik Haftasının projesidir. Batı Akdeniz Bölgesindeki 6 üniversitenin ön lisans, Lisans, yüksek Lisans ve doktora öğrencilerine açık bir yarışmadır. Ancak bir yarışmanın çok ötesine geçerek Fikir üretme ve Girişimcilik Kamplarını da içeren güçlü bir eğitim programıdır aynı zamanda. Öğrencileri girişimciliğe özendirmenin yanı sıra üniversitelerde öğretimini gördükleri disiplinleri hayatın dinamikleri ile buluşturma, kendilerini konumlandırma ve uyumlaştırma en önemli çıktısı ve katma değeridir. Her yıl artan sayıda iş fikri ile iş dünyasının aktörlerini buluşturmak bir diğer önemli sonucudur. Önceki sorunuza verdiğim yanıtı teyit eden bir önemli katma değeri de Antalya ve Batı Akdeniz Bölgesi Girişimcilik Ekosisteminin tüm bileşenleri dernekler ve Odalar da ANSİAD Girişimcilik Günleri ve Girişimcilik Haftası Platformu’nun üyeleridir. Süreç birlikte tasarlanır, hazırlanır ve uygulama ANSİAD tarafından ancak her bir safhasında işbölümlerine uygun yürütülür.”

PROJELER DESTEKLENMELİ

ANSİAD olarak öğrencilere değer verdiklerini söyleyen Başkan Sadi Kan, “Bildiğiniz üzere Liselerarası Fikir Şenliği, üniversite, lise ve Meslek Liseleri’nde Tecrübe Paylaşım eğitimlerimiz, üniversitelerde Girişimcilik ve Felsefe içerikli Konferanslarımız var. Kardeş Üniversite uygulaması ile henüz Girişimcilik Kulübü olmayan üniversitelerden öğrencileri misafir ediyor olmak ve üniversitelerinde girişimcilik faaliyetleri için mentörlük yapmak da önemsediğimiz faaliyetlerimizden. AKUSTİK Uygulama öğrenme ile ses ve akustik birbirinin tamamlayıcısı olduğunu biliyoruz. Bunun için Antalya MEB ile bir protokol çerçevesinde okullarda akustik taraması yaptırarak durum tespitini takiben Melahat Faraçlar İlköğretim Okulu’nu pilot seçtik. Önce bir sınıfın akustik yönünden tadilatı yapıldı. Gözlemlendi, sonuçları incelendi, raporlandı ve akustik uygulamasına geçildi. Daha sonra Türkiye’de bir tek Uludağ Üniversitesi’nde bulunan ölçüm cihazları ve değerli hocaları Antalya’ya getirilerek okulun akustik ölçümleri yapıldı. Hazırlanan bilimsel rapor ve kitap Antalya Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’na takdim edildi. Bazı projelerimiz ise hükümet veya yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gereken projeler. Bu projelerin ilerlemesi ise bürokrasinin tutumuna ve bütçe imkanlarına bağlı oluyor” şeklinde konuştu.  YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM HABER