İşte size kökten çözüm demek isterdim ama böyle bir mucize yok.  Fakat nedenlerini bulabilirsek tamamen bir iyileşme sağlanabilir. Tekrarlamaz demek de çok doğru ve bilimsel olmaz. Birçok etkene bağlı olduğu için önce aknenin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu öğrenelim.
Akne: kıl- yağ bezi yapısındaki uzun süreli ve tekrarlayan iltihaplanmadır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin içinde yer alırlar ve artan yağ salgısı kıl köklerinde birikerek komedon adı verilen kıl kökünün yüzeyinde siyah veya beyaz noktalar oluşturur.

Akneye yol açacak biyolojik faktörler arasında folekül adı verilen kıl köklerinin tıkanması, aşırı sebum(yağ bezi salgısı) üretimi, iltihaplanmaya neden olan bazı vücut savunma hücreleri, bazı hormonlar ve stres faktörü vardır.

Beslenme bu işin neresinde?

Diyet ve akne arasındaki ilişki tarih boyunca tartışmalı olmuştur. Diyet ve akne gelişimi arasındaki en büyük ilişki rafine karbonhidrat ve yağsız süt gibi ürünler de bulunmuştur.

Sütün içerisinde bulunan bileşenler akne lezyonlarının oluşumuna neden olan enzimatik reaksiyonları tetiklemektedir. Süt tüketimi özellikle yağsız süt akne lezyonlarını ve şiddetini artırmaktadır.
     Yüksek Glisemik İndeksli (kan şekerini hızlı yükselten) gıdalar adiponektin adı verilen antiinflamatuar etki gösteren hormon seviyesini düşürmektedir. Buna paralel olarak akne şikayeti olan bireylerin çoğunluğunun serum insülin düzeyleri yüksektir ve insülin direnci görülmektedir. Kan şekerinizi hızlı dalgalandırmayacak lifli gıdalar adiponektin salgısını artırarak akne oluşumunu önler ve var olan aknenin iyileşmesinde etkilidir.

Diyetle alınan doymuş yağ asiti ve linoleik asit (omega-6) alımının artışı akne oluşumunu tetiklemektedir. Diğer yandan linolenik asit (omega-3)  alımı iltihaplanmayı engellemektedir. Buna en güzel örnek balık tüketimidir. Tüketim miktarı kişinin yaş cinsiyet ve fizyolojik durumuna göre değişkenlik gösterir.

Akne şikayeti olan bireylerde antioksidan kapasiteye sahip vitaminlerden A ve E vitamini seviyeleri, selenyum ve çinko minerali seviyeleri sağlıklı bireylere oranla daha düşüktür. Bu vitamin ve minerallerin ıspanak, brokoli, havuç, badem, ceviz ve balık gibi besinlerden sağlanması akne tedavisini desteklemektedir.