Halk otobüsleri ile ilgili şikayetler bitmek bilmezken, otobüs şoförlerini dinleyen yok. Hatların ilk ve son duraklarında zaruri ihtiyaçlarını gideremediklerini ileri süren şoförler, “Gelin halimizi görün. Tek tuvaleti bile kadın erkek birlikte kullanıyoruz” diye yakındı

Her geçen gün sayıları artan, arttıkça da haklarında bir türlü şikayetler dinmek bilmeyen halk otobüslerine birde onların gözü ile inceleyelim istedik. Aralarında 10 kadar kadın şoförün olduğu halk otobüsleri şoförleri adeta bir dert küpü. Toplu taşım adına kilometreleri metre metre dolduran, duraktan durağa giderken de yolcuları tarafından resmen ‘Şamar oğlanı’na döndürülüyorlar. Otobüslerin hat numaralarına göre gittiği güzergahlar otobüs duraklarında yazılı olmasına karşın yolcuların gidiş yönünü sormalarına insani çerçevelerde cevap verdiklerini belirten şoförler Sebile Tekin, “Bizde insanız. Her durakta aynı cevabı vermek sinirlerimizi geriyor” diyerek yolculardan anlayış bekledi.

“ARTIK SESİMİZİ DUYUN”

Yolcuların çoğu zaman şoförlere hakaret ettiğini ifade eden Tekin, “Yolcular bizi sürekli şikayet ediyorlar ancak bizim çalışma şartlarımız çok zor. Bizde evimizde sinirleniyoruz. Bizde yoruluyoruz. Çoğu arkadaşımız çocuklarını görmüyor, evine gitmeyip arabada yatıp kalıyor. Bizde sabah 8, akşam 5 çalışmayı bizde istemez miydik? Ancak bizim paraya, ekmeğe ihtiyacımız var. Dışarıdan bakıldığı zaman, bu iş çok kolay görünüyor. İşin içine girince öyle olmadığı anlaşılıyor. Hiçbir sosyal hayatımız, iznimiz yok. Ailemizle, çocuklarımızla vakit geçiremiyoruz. Beynimiz dönüyor artık bitiyoruz. Sadece yol ve yolcudan ibaret bir yaşam. Yeme, içme, tuvalet, uyku gibi temel ihtiyaçlarımızın hiçbirisini gerçekleştiremiyoruz. İntiharın eşiğine giden şoför arkadaşlarım var. Hiç mi vicdanları, Allah korkuları yok? Ben 2 yıldır buradayım. Hayatımda yemediğim hakareti, küfrü yedim hem de kadınlardan. Erkekler çok daha saygılı yaklaşım gösteriyorlar. Kadınlardan aldığım övgü kadar hakarete de maruz kaldım. Bu sektör artık çok bozuldu. Önceden şoföre bir saygı vardı. Fakat artık yolcuya daha fazla tolerans tanındığı için kimse bizi düşünmüyor. Benim yemek yememe izin verilmiyor. Bir simit dahi almama izin verilmediği için baygınlık geçirdiğim günler oldu. Hakkımızı alabilmek adına elimizden geleni yapıyoruz. Umarım artık sesimizi duyarlar” ifadelerini kullandı.

NEDEN MAĞDURUM?

Antalya halkı rahat etsin diyor ancak ben yolcuyu mağdur etmiyorsam, yolcuya hizmet edebiliyorsam, ben yolcuyu düşünüyorsam, ben belediyeyi, araç sahibini mağdur etmiyorsam şoför neden mağdur? Şoförler olarak biz mağduruz. Bu eziyetlerimizi anlatacak kimse bulamıyoruz. Hiçbir şekilde hakkımızı alamıyoruz. Bayramlarda da, geceleri de hep çalışıyoruz. Benim işim gece yarısında bitiyor. Biz bu kadar çalışırken neden kimse bizi düşünmüyor? Asıl biz mağduruz. Bunların yanı sıra şu anda hangi depolanama alanına giderseniz gidin hiç birinde doğru dürüst lavabo veya yemek yenecek yer yok” şeklinde konuştu.

CEZALAR AĞIR

Otobüs şoförlüğünün zor bir meslek olduğunu belirten Tekin, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın verdiği cezalardan dolayı para kazanamadıklarını savundu. Tekin, “16 yılıdır şoförlük yapıyorum. 2 yıldır da Antalya’da otobüs şoförüm. Bizim işimiz aşırı stresli.  Hiç bir şekilde dinlenemiyoruz. En fazla dinlenmemiz yarım saat onun dışında gece gündüz demeden çalışıyoruz. Sabah saat 4 gibi uyanıyoruz. Akşam geç saate işimiz bitiyor. Aracımızın motoru soğumadan biz tekrar aracı çalıştırıyoruz. Bunların yanı sıra birde Ulaşım Daire Başkanlığı’nın bize verdiği cezalarla uğraşıyoruz. Çok ağır cezalarla uğraşıyoruz. Diyelim ki durağa beş dakika erken girdiniz 15 gün boyunca çalışamıyorsunuz. Hatalarımız ufakta olsa büyükte olsa büyük cezalar alıyoruz. Hatta bazen hatamız yokken bile bize böyle cezalar uyguluyorlar. Ben 14 dakika durağa erken girdiğim niçin 15 günlük ceza alacağım. Biz asgari ücretle çalışıyoruz. Asgari ücretle çalışırken 15 günlük bir cezaya 585 lira ceza parası yatırıp o cezayı kaldırıyoruz. Şu anda aldığımız maaşların neredeyse hepsi cezaya gidiyor. Bunun yanı sıra şoföre ayrı, araba sahibine ayrı ceza ödeniyor. Ne araba sahipleri para kazanıyor nede şoförler para kazanıyor. Araba sahipleri para kazanmadığı için şoförlere de para yatıramıyorlar. Maaş yükselmiyor” şeklinde konuştu. YAPRAK ÖZER/GÜNDEM ÖZEL HABER