ATB Ekim ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Çandır, Ağustos ve Eylül aylarında üreticiden 1-2 liralardan alınan soğanın büyük kısmının çürümesinden dolayı, fiyatların Ocak ayından itibaren 10 liraya kadar yükseleceğini söyledi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı meclis toplantısı dün yapıldı. Mecliste, artan maliyetler, döviz kurunda yaşanan gelişmeler, uzayan vadeler ve finansal erişimde yaşanan zorlukların yanı sıra, ülkemiz gündeminde yer alan enflasyonla mücadele programı, birikmiş KDV’lerin iadesi, ihracatta nakliye bedellerinin artması, ürün birim fiyatları ile tarımda işçi bulamama konuları gündeme geldi. Mecliste konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, tüketiciye kötü bir haber verdi. Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle Ağustos ve Eylül aylarında üreticiden 1,1- 1,2 liradan alım yapıldığını belirten başkan Çandır, soğanın büyük kısmının çürümesi nedeniyle fiyatların artacağını söyledi. Başkan Ali Çandır, “Soğanda çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Ocak ayının sonu ve Şubat ayı ortasında 8-10 liradan soğan yersek tüketici şaşırmamalı” şeklinde konuştu.

BEKLENTİLER DEVAM EDİYOR

ATB Başkanı Ali Çandır, 18 yılda her yıl ortalama 2 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi kaybeden Antalya için geçtiğimiz hafta önemli bir karar alındığını dile getirdi. Çandır, Antalya’da bulunan 8 ovanın (Bozova, Demre, Kınık, Kumluca, Manavgat, Serik, Söğüt ve Zümrütova) “Büyük ova koruma alanı” olarak ilan edildiğini söyledi. Başkan Çandır, “Kentimiz ekonomisinde yüzde 18 paya sahip olan ve tüm kırsala nüfuz eden, ülkemiz ortalamasının 7 kat üzerinde bir değerle 10 milyar lira düzeyinde ekonomik bir değer yaratan tarım topraklarının daha fazla korunmasını talep ediyoruz” dedi. Tarım sektörünün itibarını kaybederek Türkiye’deki en önemli sorun haline geldiğini kaydeden Çandır, tarım işçilerine yönelik özel bir sosyal güvenlik sistemi getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek, “Çobanımızdan seralarda çalışan işçilerimize kadar birçoğu yabancı uyruklu oldu. Bu konuda uzun yıllardır dile getirdiğimiz tarım sektörüne yönelik özel bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması işçi sorunumuzun çözülmesinde ilk basamak olacaktır. Mevcut sosyal güvenlik yüküyle tarımda işçi çalıştırmak neredeyse imkansızdır” ifadelerini kullandı.

“ALACAĞA ŞAHİN, BORCA KARGA”

Başkan Çandır, ATB olarak uzun yıllardır birikmiş KDV’lerin iadesini talep ettiklerini belirterek, üç aydan üç aya devletle mükellefin helalleşmesi gerektiğini söyledi. İş dünyasının bu konudaki beklentisinin devam ettiğini aktaran Ali Çandır, “Bu konuda devlet alacağına şahin, borcuna karga olmamalıdır. Her üç ayda bir, birikmiş KDV’lerin iadesi sağlanmalıdır. Böylece piyasaya beklenen canlılık gelecektir” sözlerine yer verdi.

“SON KOMİSYONCULARIZ”

Mecliste konuşan ATB yönetim kurulu üyesi, üretici, ihracatçı ve komisyoncu Cüneyt Doğan ise yeni hal yasasında komisyonculuğun kaldırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mevcut sistemin bir anda ortadan kaldırılmasının hem üretici hem de komisyoncuya zarar vereceğini belirten Doğan, komisyoncuların çiftçilerin üretimine katkı sağladıklarını da söyledi. Sistemin bir anda ortadan kaldırılmasıyla alacakların tahsilatı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını ifade eden Cüneyt Doğan, komisyonculuk yapan son insanlar olduklarını belirterek, “Zaten bir şekilde komisyonculuk kalkacak ya da ismi değiştirilecek. Toptancı hallerinde komisyonculuk yapanlar var ama kimse çocuğunu getirip de komisyoncu yapmaya çalışmıyor. Başka işlere insanlar kaymaya başladı. Belki de bu işi yapan son insanlarız. Zaman içerisinde kalkarsa zaten buna yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM