Soğuk havalarda dışarıda yaşamak için çaba sarf eden sokak hayvanları bir yandan da soğuk havalar ve açlıkla mücadele ediyor. Başkan Yanık, “Şehir içindekiler hayvanlar bir şekilde besleniyorlar. Ancak ormanlarda ki hayvanlar daha şanssız. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi

Kış şartlarının gelmesinin ardından sokak hayvanları hem yiyecek su hem de barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Yiyecek bulamayan hayvanlar, donma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor. Konu ile ilgili konuşan Antalya Can Dostları Dernek Başkanı Arife Yanık, sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen vatandaşların, korunaklı yerlere artık yemekleri ve suları koymaları önerdi. Başkan Yanık, “Şehir içindekiler çöplerden ya da insanlardan dolayı bir nebzede olsa iyi durumda. Ancak ormanlardaki hayvanlar şanssız. Çünkü zaten yeterince orman bırakmadık, verim bırakmadık. Kış geldi ve kar yağdığında ilçelerde bu hayvanlar mağduriyet yaşıyor. Bunları da Doğa Koruma, Milli Parklar Şube Müdürlüğü desteklemeye çalışıyor. Fakat ne kadar yeterli bu tartışılır. Bu sebeple belediyelere çok büyük iş düşüyor. Mutlaka mama stoklarını arttırmalı. Belediyeler sadece sınır içinde kalıyor özellikle Büyükşehir Belediyesi. Yani onların çalışmalarını gerçekten de hızla arttırmalılar. Çünkü zaten bu konuları biz her yıl yaşıyoruz” diye konuştu.

YAĞ KAYBEDİYORLAR

Kış aylarında hayvanlar aç kaldıklarında daha çok üşürler ve ölüme daha yatkınlardır diyen Başkan Arife Yanık, sözlerine şöyle devam etti:

“Hayvanlar özellikle kar yağan bölgelerde soğuğu daha fazla hissediyorlar. Her gün olmasa da gün aşırı beslenmesi gerekir. Tabi bununla birlikte bilinçli olmayan hayvan sever olmayan insanlar umursamıyor ama en azından onlarda ellerinde ki artık yemekleri dışarıya bir kapla koyabilirler. Kış aylarında beslenme çok önemli. Çünkü kendilerini ısıtmak için yağ kaybediyorlar vücut yağ yakıyor ondan sonra zaten direnç düşüyor. Bağışıklık düştüğü anda da ölüm geliyor. Normalde 3 günse bu süre 1 buçuk güne iniyor. Bu yüzden beslenme çok önemli. Bide her sene bizde yapıyoruz karton kutuları naylonla kaplayarak ya da karton kutularla küçük küçük yuvalar yapılıp dışarıya koyulabilir. En azından hayvanlar kışı atlatana kadar onun içinde kendilerini güvende hissederler ve kendilerini ısıtabilirler. Yani çok da şehirleştiğimiz için açıkçası hayvanların saklanabileceği bir yerde kalmadı kışı atlatacağı.”

ÇALIŞMALAR ARTIRILMALI

Hükümetin hayvanlar için çalıştığını ancak bunların yetersiz olduğunu dile getiren Başkan Yanık, “Dediğim gibi en önemli şey beslenme aç kaldığı zaman soğukta daha çabuk ölür. Bu sebeple bildiğim kadarıyla yeterlimi bilemiyorum ama Antalya doğa koruma milli parklar her kış ormanlara saman, arpa, yonca gibi yiyecekler taşıyorlar. O geyikleri yaban hayvanlarını beslemek için. Karlı bölgelere özellikle ilçelerde ki tüm ormanlara dağıtıyorlar onları kendim şahit oldum takip de ediyorum. Yani devletin bu çalışmalarını arttırması gerekir. Sadece bir tek birim tabi ki buna yetemiyor. Antalya’da bir sürü orman var” ifadelerine yer verdi. YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER