"Speleolog" yani mağara bilimcilerin dikkatini, topraklarında bulunduğu 500 den fazla mağarayla çekebilen şehirlerden biri olan Antalya, ülkemizdeki turizme açılan mağaraların büyük bir kısmına da ev sahipliği yaparak, her yıl milyonlarca turisti kendine bir mıknatıs gibi çekmekte. Bu mağaralar oluşum süreçleri, jeolojik özellikleri ve fiziki yönleriyle ön plana çıkarak zaman içerisinde şehrin uğrak noktalarından biri olmayı başarmış. Ancak Antalya sınırları içerisinde bir mağara var ki Asya’nın en derin mağarası olmasına rağmen ne yazık ki ününü bu özelliğine değil 27 Ağustos 1995’te yaşadığı dünyayı derinden sarsan o olaya borçlu. Finike ilçe sınırlarında yer alan Suluin Mağarası’ndan bahsedeceğiz bugün sizlere. Ama dilerseniz önce bu mağaranın yeri, jeolojik özellikleri ve oluşumu hakkında bilgilendirmeyle başlayalım yazımıza. Hazırsanız başlıyoruz…

Suluin Magarasi Dalgic (Small)

Antalya’daki dev tarım fuarında çiftçiler aileleriyle yarıştı Antalya’daki dev tarım fuarında çiftçiler aileleriyle yarıştı

FİNİKE’DE BULUNAN GİZEMLİ KÖŞELERDEN BİRİ

Yerel halkın İncirli Mağarası veya Zincirli Gök Mağara olarak da isimlendirdiği, Asya’nın en derin mağarası olma özelliğine sahip bu mağara Antalya’nın pek çok güzelliğine ev sahipliği yapan Finike ilçesi sınırlarında olup ilçe merkezine 1 km mesafede konumlanıyor.

GÖÇÜKLER TEHLİKE OLUŞTURMAKTA

Mağaranın su sıcaklığı yıl boyu 13 ile 14 derece aralığında değişmekte. Asidik bir su yapısına sahip olan Suluin Mağarası’nda bulunan göçükler de tehlike arz etmekte. Mağaranın girişinde tatlı oaln suyun derinlere indikçe tuzlu suya dönüşmesi ve yine derinlerde hidrojen ve sülfür kokusunun yoğun bir şekilde hissedilmesi üzerine mağaranın bir şekilde denizle bağlantılı olduğunu gözler önüne seriyor.

Magara Ici (Small)

GEÇMİŞTE KARASAL ALANDA BULUNDUĞUNA DAİR KANIT

Mağarayla ilgili ilgi çekici pek çok husus mevcut. Bunlardan biri de mağaranın geçmişte karasal bir alanda bulunuyor olması. Bu bilgiye ise mağarada çalışmaların yürütüldüğü süreçte ortaya çıkan seramik ve kemik parçaları kaynaklık ediyor.

ASYA KITASININ EN DERİN VE EN GENİŞ MAĞARASI

Mağaranın giriş kapısı, 80 metre genişliğindedir. Derinliği tam olarak bilinmese de, 122 metreden daha fazla bir derinliğe sahip olduğunun kanıtlanmış olması üzerine Asya kıtasının en derin ve en geniş mağarası olarak bilinmektedir. Mağaranın içinde yaklaşık 45 metrelik odalar, derinlere doğru giden kanallar bulunmaktadır. Mağarada bulunan sarkıt ve dikitler, mağaranın bir zamanlar kuru olduğunu gösterir.

Finike Tabela (Small)

MAĞARAYA GİRİŞ VE DALIŞ YASAĞI

Günümüzde bu mağaranın giriş ve dalış yasağı bulunmaktadır. Mağara’da yalnızca profesyonel olan ve gerekli belgelere sahip olan dalgıçlar dalış yapabilmektedir. Bunun elbette bir sebebi vardır. Finike Kaymakamlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre ABD’li bir su altı araştırma ekibi 27 Ağustos 1995 tarihinde Suluin Mağara’sında bir dalış gerçekleştirmiş ve bu dalışta uluslararası bir üzüntüye sebebiyet verecek olay gerçekleştirmiş.

Suluin Magarasi Tuplu Dalis (Small)

BÖLGE HALKI BU MAĞARAYI “UĞURSUZ” OLARAK NİTELENDİRİYOR

Finike sınırlarında bulunan ve Asya’nın en derin ve en geniş mağarası olarak anılan Suluin Mağarası’nda 1955 yılında bölgeye gelen ABD’li su altı ekibinde yer alan, Alman uyruklu olduğu bilinen bir çiftin 122 metre derinliğe ulaşarak burada hayatlarını kaybetmiştir. Olay sonucunda ise mağara için günümüzde de devam eden giriş ve dalış yasağına karar kılınmıştır. Olay sonucu bölge halkı bu mağarayı “uğursuz” olarak nitelendirmiştir.

Muhabir: BUSE ER