Son 16 yılda 3,5 milyon hektarlık tarım arazisinin yok olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Tarım arazileri, betona kurban oldu. Tarım dışında bu topraklarda her şey yapıldı” dedi

Türkiye’de her geçen gün yok olan tarım arazileri, hem üretimi etkiliyor hem de dışarıya bağımlı hale gelmemize neden oluyor. Son 16 yılda 3,5 milyon hektar tarım arazisinin yok olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, tarım arazilerinin betona kurban edildiğini vurguladı. Başkan Güngör, “Tarım arazileri, betona kurban oldu. Son 16 yılda 3,5 milyon hektar alan yok oldu. Görünen bu, bu veriler TÜİK’in verileri. Bu alanlarda üretim yapılması gerekirken, betonlaştırıldı. Ev yapıldı, konut yapıldı. Maden ocakları, santraller kuruldu. Tarım dışlında her şey yapıldı. Tarım arazilerinin içinden yol geçirdiler. Bunlar yaşanınca üretici sayımızda düştü. Bizim üretim yapmamız gerek” diye konuştu.

 “TÜRKİYE, İTHALATÇI KONUMDA”

Son 15 yılda ihracatta toplam 185 milyar dolar harcandığını kaydeden Başkan Özden Güngör, sözlerine şöyle devam etti: “Zamanında Türkiye’nin tarımda kendi kendine yettiğini söylerlerdi. Ancak şu anda Türkiye ithalatçı konumuna geldi. Kepekten, samana, nohuttan, mercimeğe kadar her şeyi dışarıdan alıyoruz. Benim aklım almıyor, patatesi bile ihraç ettik. Bu ayıp bize yeter. Bizim yıllık ortalama 4 milyon 800 ton patates üretimimiz var. Yıllık kişi başı tüketim ise 50- 60 kilo. Bunu bildikleri halde planlama yapmıyorlar. Bunun planlanması gerek. Bizim iç tüketimimizin ve dışa satacağımız patateslerin iyi hesaplanıp ona göre plan yapıp, üretim yapmamız gerek. Bu gün birçok ülke dış ilişkilerimizden dolayı bizimle alışveriş yapmıyor. İhracatımız inanılmaz düştü. Son 15 yılda ihracatımıza toplam 185 milyar dolar para ödedik. Zaten 453 milyar dolar dış borcumuza var. Bu mallara bu kadar para vermek zorunda mıyız?”

POLİTİKA EKSİK

Tarım arazilerin amacı dışında kullanıldığını vurgulayan Başkan Güngör, “TOKİ evleri yapıldı. Tarım arazilerinin neredeyse yarısı betonlaştırıldı. Bu araziler amacı dışına çıktı. Tarım bu haldeyken bir yandan da 50 milyon olan nüfusumuz 80 milyona çıktı. Bir taraftan tarım arazileri daralırken, diğer taraftan bu insan sayısı artarken, bu insanları nasıl doyurmayı düşünüyorlar merak ediyorum. Türkiye’nin üretim yapması gerek. Şimdiki tarım politikalarına bakıyorum, üreticinin lehine bir tarım politikası yok. Üreticiyi teşvik eden, para kazanmasını sağlayan bir politika yok. Üretici, bu eksiklikten dolayı kaderi ile baş başa bırakıldı” ifadelerini kullandı.

DARALMA VAR

Üreticilerin zor durumda olduğunu ve devletten destek görmediklerini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Bizim üretim yapmamız gerek. Üretici devletten gerekli teşviki görmüyor. Nasıl destek sağlanmalı? Birinci olarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerek. Girdi maliyetleri Türkiye’de gerçekten çok yüksek. Üretici girdi maliyetlerinin altından kalkamıyor. Avrupa’da üreticiye yüzde 40 bütçe verilirken, Türkiye’de üreticiye yüzde 1 bütçe veriliyor. Dolayısıyla orada tarım gittikçe artıyor. Oradaki üreticiler refah içinde. Ancak bizim ülkemizde planlama üretim ve ekim planlaması yok. Tarım topraklarımız daralıyor. Üretici, ürettiği maldan para kazanamıyor. Para kazanamadığı için üretimden kopuyor” şeklinde konuştu.

SUYA DİKKAT

Sulama konusunda da devletin dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Genel Başkan Güngör, “Peki, ne yapılmalı? Birincisi kuru ekim alanlarını kuruya çevirmek gerek. Sulamaya yatırım yapmamız gerek. Şu anda sulama alanları açılırsa en az 5 milyon hektar tarıma açılmış olur. Güneydoğu Anadolu Projesine yatırım yapmamız gerek. Eğer böyle yaparlarsa, biz orada nohuttu, mercimeğimizi ekeriz. En azından dışarıdan almak zorunda kaldığımız ürünleri kendimiz üretiriz. Hem dışa bağımlılığımızda azalır” dedi. YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER