Tarımı ayakta tutanların Suriyeliler olduğunu vurgulayan ATB Yönetim Kurulu Üyesi Doğan, Türk işçi bulmakta güçlük çektiklerini, Suriyelilerin düşük para almamasına rağmen mecburiyetten Suriyelileri çalıştırdıklarını söyledi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda üretici olan Cüneyt Doğan tarımı ayakta tutanların, vatandaşların sevmediği Suriyeliler olduğunu belirtti. Antalya’da turizmden dolayı Suriyelileri kimsenin istemediğini ifade eden Doğan, Suriyelilerin düşük paraya çalışmadıklarının da altını çizdi. Doğan, “Bazı arkadaşlar Suriyelilerin düşük paraya çalıştıklarını söylüyorlar ama öyle bir şey yok. Belki ilk etapta öyle bir durum yaşanmış olabilir ama şuanda öyle bir şey yok. Şuanda onlarda işi öğrendi ve kendi işçilerimiz kaç paraya çalışıyorsa, onlarda aynı paraya çalışıyorlar” dedi.

PİYASADA SURİYELİDE OLABİLİR

Halde paketlemede ve seralarda çalışacak Türk işçi bulunmadığını vurgulayan Doğan, işverenlerin 2 katı yevmiye parası de verse, kimsenin gelip çalışmadığını söyledi. İşverenlerin Suriyelilerin çalışma sisteminden memnun kalmadığını, ama işçi olmadığı için mecbur kaldıklarını dile getiren Doğan, “Geçtiğimiz senelerde halde paketleme bölümünde çalışanların bir kısmı Hatay’dan gelirdi ve de hepsi gençti. Her sene gençler gelir bu işi öğrenir ve para kazanırdı. Ama artık gençler gelmemeye başladı. Onların yerini Suriyeliler aldı. Diyelim ki bir üretici 20 kişi çalıştırıyorsa, 10-15 kişi Hatay’dan gelenlerdi. Geri kalanı da Suriyeliydi. Suriyeliler onların içinde durdukça bu işi daha da öğrenmeye başladı. Öğrendikçe işin ustası oldular. Eğer bu böyle giderse, zamanla piyasa onların eline geçebilir” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK FİYATLARI GÖREBİLİRİZ”

Domatesin piyasa durumunu değerlendiren Doğan, ana gündemin domates olduğunu ifade etti. Domates fiyatlarının önümüzdeki aylarda çıkacağını öngören Doğan, “Kışın hava rutubetli oluyor. Çiftçilerimiz hastalıkta mücadele etmek zorunda kalıyor. Ayrıca havalar ılık gittiği için yazlık domatesler erken çıktı ve erken bitecek. Çiftçiler ürün alamıyor. Bu da erken bitmesine bir sebep. Haziran ve Temmuz ayında domatesin bir boşluk yapacağını düşünüyoruz. Yüksek fiyatları görebiliriz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK YIKIMLAR OLABİLİR

Ortalamaya bakıldığı zaman fiyatlar iyi gibi. Bu sene biber üreticileri fazla para kazanamadı. O yüzden seneye biber ekimi azalabilir. Ama şöyle bir sıkıntı var girdi fiyatları her gün artıyor. Sıkıntımız şu, biz ekim yapıyoruz ama hesap yapamıyoruz. Maliyet hesabı yapamıyoruz. ‘Domatesin kilosunu şu kadardan sattık, ama şöyle ekelim’ demek gibi bir şansımız yok. Masrafımızı yapıyoruz, domatesi üretiyoruz ve satışa sunuyoruz. O günkü fiyatlar neyse, ondan satıyoruz. Burada çok güzel karlar da edebiliriz, çok kötü zararlarda edebiliriz. Hesabımızı iyi yapmadığımız takdirde büyük yıkımlar olabilir” FERAH VANLI / ANTALYA GÜNDEM HABER