Antalya’nın Kaş ilçesi doğal güzellikleri, özgün tarihi dokusu ve kültürü ile en gözde seyahat noktalarından biri haline geldi. Hem yöre halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin yaz tatillerini geçirdiği Kaş ziyaretçilerine eşsiz doğal manzaralar sunuyor. Kaş’ın ismi ise Likyalılar dönemine dayanıyor. Günümüzdeki anlamına kavuşmadan önce farklı isimlerle anılan Kaş’ın nasıl bu ismi aldığı merak ediliyor.

Yabancıların da Düğün İçin Tercihi Antalya! 2024’te Antalya’da Kaç Yabancı Çiftin Düğün Yapması Bekleniyor? Yabancıların da Düğün İçin Tercihi Antalya! 2024’te Antalya’da Kaç Yabancı Çiftin Düğün Yapması Bekleniyor?

Patara Antik Amfitiyatro

Antalya Kaş ilçesi yıllar içinde nüfus artışının arttığı bölgelerden biri oldu. Özellikle yaz aylarında tatil için gelen turistlerle birlikte ilçenin nüfusu katlanıyor. Turistlerin en sevdiği ziyaret noktaları ise Kaputaş Plajı, Patara Antik Kenti ve Plajı, Antiphellos Antik Tiyatrosu, Uzun Çarşı gibi tarihi ve doğal bölgeler. Hem tarihi ve kültürel bir gezi yapmak hem de doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenlere tüm olanakları sağlayan Kaş ününü dünya çapında duyurdu.  Dünyanın çeşitli ülkelerinde ziyaretçi ağırlayan Kaş, özelikle İngiltere, Rusya gibi soğuk ülkelerden gelen turistler tarafından tercih ediliyor.

Kaputas Plaji (1) Isjibq82Mepslhlh6V3Zny25R08T3G N6 M Z T1 C9 U N C E W J10 R1 V T U J7 P W N Y8 J K

KAŞ’TA HANGİ MEDENİYETLER YAŞADI?

Antalya tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Antalya’nın en ünlü turizm ilçesi Kaş ise günümüzden yüzyıllar önce Likyalılar yaşardı. Likya döneminde Kaş ve çevresi alana “Işık Ülkesi” denirdi. Antalya liman kenti olması sebebiyle eski çağlarda korsanlar bu bölgede faaliyet gösterirdi. Özellikle günümüzde Kaş’ta ve Antalya’nın çeşitli bölgelerinde gördüğümüz yüksek kayalar, oyulmuş mağaralar korsanlık faaliyetlerinin izleridir.

Kas Isnda Anti

Kaya mezarları ve Likya lahitleri de bölgede yüzyıllar önce yaşamış insanların izlerini taşıyor. Kaş, Likyalıların şehir devletlerinden biriydi. O dönemlerde başkent ise Patara olarak kullanıldı. Roma döneminde önemli bir konumda görülen Kaş, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi oldu. Daha sonra Arap akınlarına uğradı ve ilerleyen dönemde Osmanlı Devleti tarafından Türkiye topraklarına katıldı.

8A5E651335

ANTALYA’NIN KAŞ İLÇESİ ADINI NASIL ALDI?

Kaş bulunduğu konum itibariyle doğal güzellikler bakımından zengin bölge. Bu nedenle tarih boyunca çeşitli medeniyetler tarafından rağbet gördü. Eski dönemlerde “Işık Ülkesi- Aydınlık Ülke’ gibi isimlerle anılan Kaş günümüzdeki adını ise çevresindeki adalardan aldığı rivayet ediliyor. Kaş’ın karşısında yer alan Meis adasının kelime anlamı gözdür. Kaş’ta bu gözü çevrelediği için ‘Kaş’ ismini aldığı söyleniyor. Kaş’ın bilinen en eski adı ise Habesos olarak öne çıkıyor. Kaş ilçesine bağlı beldeler ise Kalkan, Yeşilköy, Ova, Kınık ve Gömbe olarak sıralanır.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA