Eğitim sistemindeki öğretmen açığının ucuz yolla giderilmesi olarak görülen, ücretli öğretmenlik birçok toplumsal sorunu da beraberinde getiriyor. Başkanı Fatin Iltar, “Antalya gibi bir yerde bin 700 bin 800 öğretmen açığı var. Ücretli öğretmen çalıştırılınca, öğretmen ataması da yapılmıyor ” dedi

Eğitim sistemindeki öğretmen açığının ucuz yolla giderilmesi olarak görülen ücretli öğretmenlik birçok toplumsal sorunu da beraberinde getiriyor. Atanamayan binlerce öğretmen adayının yanı sıra ücretli öğretmenlikte artık Türkiye’nin kanayan yarası haline geldi. Öğretmen açığının her geçen gün arttığını ancak devletin atama yapmadığını belirten EĞİTİM-İŞ Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, “Çocukların ilkokul yıllarında yetenekleriyle ve yaratıcılığına dönük bir eğitim ve gelişim çalışması yapılmadığı için günümüzde birçok olumsuz durum yaşıyoruz. Bir çocuğun spora eğilimi varsa bu ilkokul yıllarında keşfedilip ona göre yönlendirme yapılması gerekir. Fen Lisesi’ne gönderdiğin bir çocuktan futbol alanında bir gelişme bekleyemezsin. Aynı şekilde herhangi bir spor branşında eğitim alan bir çocuğa da teori ve akademik bilgi başarısı sağlamasını bekleyemezsiniz. Eğitimde alanlaşma da büyük sorunlar yaşıyoruz. Spor okullarında ki çocuklar akademik eğitimi fazla gördüğü için spor branşlarına odaklanamıyorlar. Bir çocuk ortaokulda eğer ki spora ya da matematiğe eğilimi varsa o alana veya o branşa yönlendirilmeli. Bir spor branşındaki öğrenci yorulduğu için akademik ve temel derslerine odaklanamıyorsa bu çarpık eğitim sistemiyle alakalıdır. Devlet icraata gelince yapmaz ve okuldan ödeneği keser” diye konuştu.

“BİZDEN FİKİR ALSIN”

Öğretmen atalarının çok az yapıldığını ve fazla para verilmemesi için düşük maaşla çalışan ücretli öğretmen sayısının arttırıldığını vurgulayan EĞİTİM-İŞ Şube Başkanı Fatin Iltar, “Zamanında Fatih Projesi dediler, trilyonlarca parayı çöpe attılar. Eğitim sistemine hiçbir yararı olmadı. Eğitimle ilgili önemli sorunlarımızdan biri de okulların isimlerini değiştirmek oldu. Biz dernek olsun, eğitimciler olsun çok sesimizi duyurmaya çalıştık fakat dinlemediler. Biz bu yapılan değişikliğe ‘Tabela Okulu’ diyoruz. Çünkü adı farklı, içi doldurulmamış boş bir okul. Biz okulların ismini değiştirmeyin, niteliğini arttırın dedikçe ‘Siz okula karşı çıkıyorsunuz’ dediler. Şuan Antalya’da 2 bine yakın ücretli öğretmen çalışıyor ise bunun başka açıklaması yoktur. 4 yüz bine yakın atama bekleyen öğretmen var. Antalya gibi bir yerde bin 700 bin 800 öğretmen açığı var. Ücretli öğretmen çalıştırılınca, öğretmen ataması da yapılmıyor. Benim, devlete önerim sistemle ilgili gelsinler eğitimcilerden, sendikalardan, akademisyenlerden görüş alsınlar ve projeleri ona göre yönlendirsinler. Eğitim uzmanı ve eğitim kökeni olmayan kişilerin proje üretip, uygulamaya geçirilmesi yanlış. Günden güne eğitim sistemi çöküyor” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMDE SON ÇIRPINIŞLAR”

Okullara başlama yaşının yeniden ele alınarak, oluşturan kararın eğitim sisteminin çırpınışları olduğunu dile getiren Başkan Fatin Iltar sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu ülke günümüze kadar çok başarılı akademisyenler, araştırmacılar yetiştirdi ve gerçekten de büyük oranda başarı elde ediliyordu. Şimdi ise eğitim bitirildi. Son çırpınışlarını yaşıyor. Şuan da başarılıyım, birinciyim diyen bir kuruma bakıyorsun yüzde 50, yüzde 49 ile başarı sağlamış. Bu içi boşaltılmış bir eğitim sistemi demektir. Her değişen bakan eğitimin komada olduğunu söyleyerek eğitim sistemini değiştirmeye çalışmıştır fakat eğitimi bitirdiler haberleri yok. Bakanların keyiflerine göre sürekli sınav sistemi değişiyor bu isim değiştirerek yapılan iş değildir. Proje okulu seçilen başarılı okulların müdürlerini, öğretmenlerin yerlerini değiştiriyorlar. Neden bir başarılı okulun müdürünü değiştiriyorsun. Çünkü hepsi eğitim sistemini bitirmek için yapılıyor. En başarısız ve köşede kalmış okulların kadrosu değiştirilir ve bu şekilde başarı artışı yapılır. Devlet, proje okulunu kadrolaştırmak için ve başarılı çocukların önünü tıkamak için yapıyorlar. Eğitimle ilgili en yanlış olan ise bitişik el yazısı sistemiydi biz yine uyardık olmaz, dedik şimdi ise tekrar eski sisteme düz yazıya geri döndüler. Eğitimci olmayan kişiler makamlarına oturmuş oradan kafalarına göre proje üretiyorlar.” EBRU KOÇAK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER