Son 10 yılda sadece cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 250 bin civarında olduğunu söyleyen Çocukça Derneği Başkanı Av. Buğra Kağan Oğuz, istismar davalarında en büyük sorunun iyi hal indirimi olduğunu kaydetti. Başkan Kağan, “İyi hal doğru yerde, doğru şekilde uygulanmıyor” dedi
Türkiye’nin kanayan yaralarından birisi de çocuk istismarı ve tecavüzler. Gün geçtikçe artan ve bir türlü çözüm bulunamayan çocuk istismarları ile ilgili her yıl Adalet Bakanlığı’na 20 bine yakın dosya gidiyor. Son 10 yılda sadece cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 250 bin olduğunu dile getiren Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Dernek Başkanı Avukat Buğra Kağan Oğuz, “2017 verilerine göre Türkiye geneli 387 çocuk tecavüz boyutunda istismara uğramış. 2018 yılın ilk 6 ayında Adalet Bakanlığı’na bine yakın istismar hakkında dosya gittiğini öğrendik. Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi ise iyi hal uygulamaları. İyi halin uygulanmasına karşı değiliz. Ancak her yerde uygulanmamalı. İyi hal doğru yerde, doğru şekilde uygulanmıyor. Cezalarda hukukun, eksikliği var” diye konuştu.
ÇOCUK İKİNCİ PLANDA
Antalya’nın istismarda 4’üncü sırada olduğunu dile getiren Başkan Oğuz, “Türkiye Psikiyatri Derneği yaptığı araştırmada, Türkiye’de istismara uğramış çocuk oranını yüzde 33 olarak tespit etti. Son 10 yılda sadece cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı ise 250 bin civarındadır. Antalya ise Türkiye’de 4’üncü sırada. Dünyada en çok çocuk istismarı içerikli yayın yapan internet sitesi Avrupa’da ve Hollanda bu konuda 1’inci sırada, ABD, Kanada, Fransa ve Rusya ise onun ardından geliyor. Antalya’nın dördüncü sırada olmasının sebebi, çok fazla göç alması. Çünkü aile buraya göç edince birinci önceliği geçim derdi oluyor. Çocuk ikinci planda kalıyor” ifadelerini kullandı.
İKİSİ İSTİSMAR MAĞDURU
Cinsel istismar vakalarının yüzde 15’inin adli mercilere intikal etmediğini vurgulayan Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Dernek Başkanı Avukat Buğra Kağan Oğuz, “Dünyada her 5 çocuktan 2 si yani yüzde 40’ı fiziksel, duygusal, ya da cinsel istismara uğruyor veya ihmal ediliyor. Ne yazık ki uzmanlar cinsel istismar vakalarının ancak yüzde 15’inin adli mercilere intikal ettiğini söylüyor. Gerisinin üzeri bir şekilde kapatılıyor ve çocuklar yaşadıkları travmalarla kalıyor. Tabi bunlar ileride çocukta mutlaka açığa çıkıyor ve ciddi sorunlar yaratıyor. Öyle ki yapılan araştırmalara göre istismarcıların en az yüzde 50’si çocukluğunda istismara uğramış kişilerdir. Halbuki istismara uğrayan çocuk bunun akabinde psikolojik destek alsa, bu travmayı atlatması mümkün, fakat çoğu olayda çocuk hiçe sayılıp olayın bir şekilde üzeri kapatılmaya çalışıldığı için mağdur bir kez daha mağdur ediliyor” şeklinde konuştu.
UTANÇ VERİCİ
İyi halinde yanlış uygulandığını kaydeden Başkan Buğra Kağan Oğuz, daha önce yaşanan ‘Erken boşalmaya iyi hal’ olayını hatırlatarak, “İyi hal her davada uygulanır. En acı olaysa yüzde 50 engelli çocuğa uygulanan tecavüz olayıydı. Mahkeme tacizci erken boşaldığı için iyi hal uyguladı. Cezalarımız aslında yeterli. Ancak uygulamasında sıkıntı var. İyi hal doğru yerde, doğru şekilde uygulanmıyor. İyi hal ne zaman uygulanmıyor biliyor muzunuz? Bir olay medyaya yansıdığında bu olaya iyi hal uygulanmaz. Acı ama gerçek bunlar” dedi.
AİLELER DİKKAT!
Ailelere de tavsiyelerde bulunan Başkan Kağan Oğuz, “Aileler çocuklarına bağırmayı öğretsinler. Çünkü bağıran çocuk kaçırılmaz. Çocuğunun güvenini sağlaması gerek. Yani çocuk ailesine her şeyi anlatmalı. Bir diğer önemli unsur ise ailelerin çocuklarını çok iyi takip etmesi gerek. Tacize uğrayan çocuk yeme, içme şekli değişir. Uyku düzeni bozulur. Ya çok uyur ya da gece uyuyamaz. Bunun yanı sıra bazı çocuk gece uykusundan bağırarak uyanır. Çocukta bu değişiklikler görüldüğü takdirde. Psikoloğa başvursunlar. Bunun yanı sıra aileler çocukları ile oyun oynayıp, resim çizsinler. Çocuk resminde her şeyi anlatır” diye konuştu. YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER