Akseki ilçesinin kurulduğu tarih 1286-88 yılına dayanır. O dönemlerde farklı bir isimle anılan bölge ilk zamanlar Alanya’ya bağlıydı.  İlçede Manavgat Irmağı’nın oluşturduğu vadi yer alır. Toros dağlarına yakınlığı ile bilinen ilçede engebeli araziler görülür. 51 mahallesi bulunan Akseki ilçesinde köy bölgelerinde nüfus seyrek iken merkez konumunda daha yoğun nüfus olduğu görülür.

Akseki Manzara

AKSEKİ İLÇESİ NEYİ İLE ÜNLÜDÜR?

Akseki ilçesi 1286 yılında Toroslar üzerinde kuruldu. Bölgede bir zamanlar Roma İmparatorluğu hüküm sürdü. Arından Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin yönetimine geçen bölge zamanla göç almaya başladı. İlçe geçmişte Alanya’ya bağlıydı. 1872 yılında Alanya’da ayrılarak 1901 yılında Konya Eyaletine bağlı bağımsız bir sancak oldu.

tarihi

Özel koleksiyonlar ve orijinal baskılar Antalya’da sergileniyor Özel koleksiyonlar ve orijinal baskılar Antalya’da sergileniyor

Bölgedeki Toros dağlarında köyler yer alır. Taş duvarlardan oluşan köy evleri Akdeniz iklimine göre tasarlanmıştır. Bölgenin dağlık alanda olması sebebiyle tarım ve hayvancılık faaliyetleri kısıtlıdır.

Turizm açısından ise tarihi eski evler öne çıkar. Kardelen çiçekleri ünlü olan Akseki ilçesinde hem bu çiçekleri hem de tarihi evleri görmek için yerli ve yabancı turistler ziyarete gelir.  

2849331

AKSEKİ İLÇESİ NASIL BU İSMİ ALDI?

Akseki ilçesi kurulduğu dönemlerde Marla adıyla anılırdı. Marla kelimesi Divan-ı Lügatit Türk’te geçen bir kelimedir. Kelimenin anlamı ise ‘Yüksek Ulemalar Diyarı’dır. İlerleyen dönemlerde ilçenin ismi dönemin siyasetçileri tarafından değiştirildi. İlçenin isminin bulunduğu bölgenin coğrafi özelliklerinden geldiği düşünülse de aslında geçmişte bölgede yaşayan Teke Yörüklerinde gelmektedir. İlçenin Marla olan adı, dönemin idarecileri tarafından Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki olarak değiştirilmiştir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA