Harvard Üniversitesi Genetik Bilimci George Church liderliğinde yürütülen 10 yıllık araştırma, nesli tükenen Mamutları canlandırma hedefine önemli bir adım attı. Church'un öncülük ettiği Colossal Biosciences şirketi, Asya fillerini kullanarak mamutları laboratuvar ortamında yeniden tasarlamayı başardı. İşte ayrıntılar…

MAMUTLAR YENİDEN CANLANDIRILABİLİR

Projeyi yürüten Colossal Biosciences, mamutları Asya filleri ile genetik düzenlemelerle birleştirerek Kuzey Kutbu'nda hayatta kalma şanslarını artırmayı hedefliyor. Bu çığır açan gelişme, şirketin biyoloji departmanı başkanı Eriona Hysolli tarafından yapılan bir açıklama ile duyuruldu.

LABORATUVAR ORTAMINDA OLUŞTURULUYOR

Hysolli, Asya fillerinden alınan kök hücrelerin embriyonik olarak mamut genetik özellikleriyle değiştirildiğini belirtti. Bu genetik değişikliklerin laboratuvar ortamında Asya fillerine dönüştürüldüğü ifade edildi. Ancak mamutları geri getirme süreci yalnızca genetik düzenlemelerle sınırlı değil. Mamutların Kuzey Kutbu'nda hayatta kalabilmesi için yünlü deri, katmanlı bir yağ tabakası ve küçük kulaklar gibi özelliklerin de laboratuvar ortamında oluşturulması gerekiyor.

DİŞSİZ OLARAK TASARLANDI

Church ve Hysolli, mamutların avcıların hedefi olmaması için dişsiz olarak tasarlandığını ifade etti. Ancak, bu projenin beraberinde getirebileceği çevresel ve sağlık riskleri de göz ardı edilmemeli. Mamutların geri getirilmesiyle birlikte, Kuzey Kutbu'nda donmuş olan toprakların erimesi ve bu topraklarda bulunan virüslerin ortaya çıkma potansiyeli gibi riskler dikkatle değerlendirilmeli.

Muhabir: stajyer muhabir abdulrezzak kılıç