Antalya’nın turizm cenneti Adrasan, çevre kirliliği tehdidi altında. Çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü, yakın zamanda Membran Üniteli Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarj Hattı projesini başlattı. Ancak söz konusu proje, bölge halkını endişeye sürükledi. Bölge halkı, yeni arıtma tesisinin Adrasan’nın doğal güzelliğinin yok olacağını belirterek projeye tepki göstermeye devam ediyor. Adrasan’da yaşayan bölge halkı, doğaya zarar veren ve doğal güzellikleri yok edecek planlar karşısında endişeli olduklarını belirtti.
Ancak konuyla ilgili konuşan Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hakkı Dikmen, mevcutta bulunan sistemin daha tehlikeli olduğunu dile getirdi. Başkan Dikmen, mevcut sistemde kullanılan foseptiklerin sızdırmazlık raporunun olup olmadığı konusunun bilinmediğini ifade etti.
MEVCUTTA ATIK SULAR FOSEPTİKLERDE BİRİKTİRİLİYOR
Başkan Dikmen, Adrasan'da mevcutta kanalizasyon sistemi olmadığını vurgulayarak, “Arıtma tesisinin yapılabilmesi için ilk önce kanalizasyon sisteminin yapılması gerekiyor. Adrasan şu anda sıkıntılı bir bölge, normalde vatandaşlar foseptiklerde atık sularını biriktiriyor. Daha sonra bunu vidanjörlere çektirip en yakın arıtma tesisine götürüyorlar. Bu da genelde Kumluca arıtma tesisi veya Kemer arıtma tesisi oluyor” diye konuştu.
“ÇEVRE İÇİN YARARLI OLACAK”
“Bölgede arıtmanın yapılması çevre için yararlı olacak” diyen Başkan Dikmen, “Adrasan’da su kaynaklarının daha verimli şekilde işletilmesini sağlayacak ama su arıtıldıktan sonra nereye deşarj ediliyor? Derin deşarj hatlarıyla bu da yaklaşık sahilden 4-4,5 km açıkta arıtıldıktan sonra burada deşarj edilir” dedi.
Antalya'daki tüm arıtma tesislerinin derin deşarj yaptığını ifade eden Başkan Dikmen, “Kemer bölgesindekiler hepsi derin deşarj hattına sahiptir ve böyle olmak zorunda. Arıttığınız suyu derin deşarj edebilirsiniz ki orada balık popülasyonunun daha kuvvetlenmesini sağlarsınız. Çünkü bu yararlı bir su oluyor artık o saatten sonra. Arıtma tesisinde bir sıkıntı yaşanırsa su arıtılmadan direkt denize gitmiş olur. Alanya’da benzer bir durum meydana gelmişti” şeklinde konuştu.
“SIZDIRMAZLIK RAPORU YOK”
Yeni sistemle Adrasan’da herhangi bir kirlilik söz konusu olma ihtimalinin olmayacağını ifade eden Başkan Dikmen, şu anki mevcut durumun daha tehlikeli olduğunu vurguladı. Başkan Dikmen, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Mevcut durumda vatandaşların kullandığı foseptiklerin hiçbirinde sızdırmazlık raporu yok. Bir sürü otel, pansiyon var orada, hangisinin foseptiğinde sızdırmazlık raporu var bilmiyoruz. Bölge, sürekli tekne turizminden dolayı sıkışıyor ve sıkıntı yaşıyor. Kısmi olarak atık gemisi geldi, açıkta atık sularını basıyorlar, onda da risk var. Eğer pompa kaçarsa denize gidecek. Ama işte bunlar hep dikkatli, bilinçli çalışmalarla, eğitimlerle düzeltilebiliyor. Yani mevcutta eğer bir arıtma tesisi yapılırsa Adrasan’da mevcut durumdan çok daha iyi olur.”
“ENDİŞE EDİLECEK TEK KONU KOKMASIDIR”
Bölge halkının endişelerine değinen Başkan Dikmen, “Bölge halkında bir endişe varsa kokudan rahatsız olacağız endişesi yaşayabilirler. Ama bu kesinlikle bir çevre yatırımı. Endişe edilecek tek konu kokmasıdır” dedi.
Arıtma tesisi olmadan bir yerde turizm yapılmasının doğru olmadığını dile getiren Başkan Dikmen, “Binlerce turist geliyor, yerli yabancı. Atık suyunu bırakıyor. Atık suyun nereye gittiğini bilmiyoruz. Ama yeni sistemde nereye gittiğini bileceğiz. Atık su arıtılacak, arıtıldıktan sonra derin deşarj edilecek” diye konuştu.
“MEVCUT SİSTEMİNDEKİ FOSEPTİKLERDEN ŞÜPHELİYİZ”
“Adrasan’da mevcut sistemdeki foseptiklerden şüpheliyiz” diyen Başkan Hakkı Dikmen, “Tesisler çok dip dibe. Özellikle atık su konuları, insanların görmek istemediği yerlerde oluyor, o yüzden en ücra noktaya atıyor. Şu anki sistem çevreyi tehdit ediyor. Yeni bir sistem sayesinde en azından aklımızda acaba sızdırıyor mu sızdırmıyor mu ihtimali ortadan kalkmış olacak. Bu ihtimal ortadan kalktıktan sonra suyu arıtmak kolaydır” ifadelerine yer vererek sözlerini sonlandırdı.