AİDS hastalığına neden olan HIV virüsü sinsice vücuda girerek tehlikeyi beraberinde getiriyor. HIV virüsü vaktinde tedavi altına alınmadığı durumlarda bulaştığı kişinin bağışıklık sistemine yerleşerek AİDS hastalığını ortaya çıkarır. AİDS hastalığı, bağışıklık sistemini çökerterek hastanın sağlığını tehlikeye atar. AİDS hastalığı ile beraber hastanın vücudunu tamamen çökertmeye başlayarak cildin birçok bölgesinde yaralar çıkmasına neden olur.
Cinsel yolla, kan yoluyla ve anneden bebeğe geçen bir hastalık olan AİDS vaktinde tedavi altına alınmalıdır. HIV virüsünün hücrelerden ayırma denemesinin başarılı olmasının ardından hastalar için yeni bir umut ışığı yandı. Konuya ilişkin konuşan Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, ciddi açıklamalarda bulundu.
“UMUT VAR”
AİDS hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Dr. Ozan Uzkut, AİDS hastalığının kronik hastalıklar sınıfında olmadığını ve artık ölümcül bir hastalık olmadığını ifade etti. AİDS hastalığından kaynaklı ölümlerin azaldığını belirten Başkan Dr. Ozan Uzkut, “Yeni tedaviler de ortaya çıkıyor. Bu yeni tedavi yöntemi ile virüsü ayırabiliyorlar ama buna karşı antikor oluşturacak bir şey henüz geliştiremediler. Ama tabii ki bir umut var. Ancak virüslerle ilgili bir durum var. Bu da bir virüs. Sürekli kendini yenileyebiliyor. Bu hastalık için en fazla aşı geliştirilebilir” dedi.
Covid-19 virüsü gibi bu virüs için de aşının geliştirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Başkan Uzkut, “Bu süreçte gelecekle ilgili olarak ne kadar satılacağını ve bu tedavi yöntemine yapılan yatırımın ne kadar sürede geri döneceğine bağlı olarak gelişiyor. Yani mesela bazı kanser türlerine karşı aşılar geliştiriliyor. Ama o kanser türünün yaygınlığıyla ilgilidir. Çünkü o zaman kanserin tedavisini yapıyorsun ama bunun maliyeti çok pahalı olabiliyor. Koronanın karşı aşı gibi maliyeti çok pahalı ama 4 milyar insana yapıldığı için bu maliyet doğal olarak düşüyor” açıklamalarında bulundu.
“AŞIYI ÜRETMEK PAHALIYA MAL OLUYOR”
Aşının maliyetinin yüksek olabileceğini aktaran Başkan Uzkut, “Türkiye'de AIDS hastası sayısı düşünülürse ve buna bağlı olan insan sayısını düşünürsek bu çok daha az. Ya da insanların AIDS'e yakalanma şansı düşünülürse çok daha az bir oran. Riskli olan insanlara bu aşıyı yapacaksın. Yani bu riskli olan kişi sayısı az olduğu için maliyet çok pahalıya çıkıyor. Yani insanlar istemeyebilirler. Mesela çok ucuz olan bir aşıya karşı bile sıkıntılar yaşanıyor.
Pahalı geliyor, devlette bunu ödemek istemiyor. O zaman maliyeti pahalıya çıkacağı için firmalar bu aşıyı üretmek istemeyebilir. Aşının yapılabilmesi için en az bin deneme yapmak gerekiyor. Yani aşının maliyetinden çok bu bin denemenin maliyetini karşılıyorsunuz. Bu da bir maliyet gerektiriyor” şeklinde konuştu.
KORUNMA YÖNTEMLERİ KULLANILMALI
İlişkiye girilirken gerekli önlemlerin alınması gerektiğini açıklayan Başkan Uzkut, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Vatandaşların yakalanmamaları gerekiyor. Tabii ki önlemlerini almalılar. Yani prezervatif kullanmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Antalya'da AİDS’te hızlı bir artış var. İnsanlarda önlemini almadan ilişkiye girme olayı çok fazla. Hem homoseksüel ilişki hem de heteroseksüel ilişki olsun. Önlemlerini almadan ilişkiye girenlerde, enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu görülüyor. Aşı yapılabilir ama kısa sürede yapılması tamamen maliyetle ilgili."