Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Dilek Şahin, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerinin hastaları da etkilediğini ve Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin “Greviniz sistemi aksatmadı” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği sebebiyle ilk olarak Kasım ayında başlayan ve 3 gün süren aile hekimlerinin iş bırakma eylemi ikinci kez 2-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Ailehekim

TEDAVİ HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR

Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Dilek Şahin, tüm Türkiye’de aile hekimleri tarafından yapılan iş bırakma eylemlerinin hekimlerin yanı sıra vatandaşlara da yansımaları olduğunun altını çizerek hekimlere yapılan müdahalelerin vatandaşın tedavi hakkının elinden alınmasına sebep olduğunu belirtti.

Hekimgrev

HASTALARDAN 5 YILDIZ ALMA BASKISI

Aile Hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan, 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' kabul etmediklerini belirterek ilk olarak Kasım ayında 3 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Söz konusu yönetmeliğe tepki gösteren aile hekimleri, hizmetlerinin karşılığında hastalardan beş yıldız almaları gerektiğine dair baskıya maruz kaldıklarını ve esnaf muamelesi gördüklerini ifade ettiler.

Hastalar

AYLIK GELİRLERİNDE KESİNTİLERE SEBEP OLDU

Yeni yönetmelikle birlikte aile hekimlerine aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, aile hekimi başına düşen nüfus, 4 binden 3 bin 500'e indirildi. Aile hekimleri, nüfusun düşmesiyle birlikte aylık gelirlerinde yüzde 15 ila 20 arasında kesinti gerçekleştiğini öne sürerken bakanlığın söz konusu kesintileri teşvik sistemi ile tamamlayacağını vaad ettiğini ancak aile hekimlerinden yapmaları mümkün olmayan isteklerde bulunulduğunu iddia ediyor.

Antalyahekimler

DÜKKAN İŞLETEN ESNAFLARA BENZETİLDİK

Bakanlığın getirdiği nüfus sayısı değişikliği ile aylık gelirlerinde kesinti yapılan aile hekimlerine bir de ağrı kesici, antibiyotik ve mide ilacı yazma yasağı getirildiğini, yazdıkları durumda aylık gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’inde kesinti yapılacağını öte yandan aylık kesintilerinin teşvik sistemi ile tekrar ödenmesi için hastaların tedavi sonrasında aile hekimlerine yüksek puan vermesi zorunluluğu getirildiğini öne süren aile hekimleri bu uygulama ile dükkan işletip 5 yıldız almaya çalışan esnaflara benzetildiklerini ifade ettiler.

Muhabir: SİBEL YEŞİL