Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2018-2023 yılları arasında Akdeniz’de Küçük Ölçekli Balıkçılığın Dönüşümü” projesiyle yaşanılan zorluklar aşma hedefi amaçlanıyordu. Akdeniz Bölgesi’nde başta Antalya olmak üzere, mersin, Adana, Aydın, İzmir gibi kentlerde küçük ölçekli balıkçılık önemli bir yere sahip.  WWF Akdeniz ofisi iş birliği ile proje kapsamında Türkiye’de pilot alanlar olarak İzmir, Mersin ve Antalya’da Kaş İlçesinde ilk faz tamamlanırken, ikinci faz çalışmaları hız kesmeden devam ediliyor. Bunun yanı sıra WWF, Akdeniz’de ekosistemin tehdit atlında olduğu ve koruma önlemleri alınması gerektiği ifade edildi.

Balıkçılık (2)-1

TİCARİ STOKLAR TÜKENDİ

Akdeniz kıyılarında deniz mahsulleri binlerce yıldır önemli bir yerde bulunuyor. Akdeniz kıyı şeridinde Antalya, Mersin, Adana, İzmir ve Aydın’da balıkçılık ekonomik geçim kaynakları arasında yer alırken, su ürünleri yetiştiriciliği ve ticari balıkçılık son yıllarda giderek önem kazanıyor.

Balıkçılık (3)-1

Akdeniz kıyılarında balıkçılık tehlikesi devam ederken, ticari stokların yüzde 73’ü biyolojik olarak sürdürülebilir sınırı aştı. Ayrıca Akdeniz Kıyısında rezervlerin hızla giderek azalması, sualtı ekosistemini tehdit ediyor. Bunun yanı sıra Akdeniz kıyısında bulunan ve hayatta kalmak için denize bağımlı olan toplumların başlıca geçim kaynakları ve gıda güvenliği ciddi derecede tehdit altına almaya devam ediyor.

Balıkçılık (1)-2

AKDENİZ’İN EKOSİSTEMİ TEHDİT ALTINDA

Akdeniz kıyılarında bulunan kentlerde aşırı balık avcılığı, yasa dışı avcılık ve kayıt dışı balık avcılığı her geçen gün artıyor. Tehlikede olan balıkçılığın ve deniz ekosisteminin korunması gerektiği WWF tarafından ifade edildi. Kıyı şeridinde korunma önemleri maddelerinde şu ifadelere yer verildi:

Balıkçılık (1)-1

“Etkin izleme ve kontrol sistemlerinin oluşturulması, daha sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin desteklenmesi, küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesi, balıkçılığa dayalı planlamaların uzun vadeli ve bölgesel odaklı yapılması, bayrak türlerin ve habitatların korunması için etkin bir şekilde yönetilen deniz alanlarının kullanılması, amatör balıkçılığın düzenlenmesi, bilinçli bir tüketim anlayışının geliştirilmesi gerekiyor.”

“İKİCİ FAZ BAŞLADI”

Balıkçılık (1)-3
WWF Türkiye olarak küçük ölçekli balıkçılık ortak yönetimi projesinin ilk fazı tamamlanıp ikinci faz çalışmalara başlandığı ifade edilerek, “WWF-Türkiye olarak, Küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliği, balıkçıların gelir kaynaklarının iyileştirilmesi ve balıkçılıkla ilgili yönetim süreçlerine katılımlarının sağlanması ile sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının arttırılmasını hedefleyen Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi Projesi’nin birinci fazını tamamladık ve ikinci fazı için çalışmalarımıza başladık” şeklinde belirtildi.

Muhabir: NİHAT TOKLU