Antalya Başkanı Cahit Çakçıl, etkinlikler hakkında şunları söyledi:

“Bu yıl Akdeniz Bölgesinde bulunan kentlerimiz; Adana, Hatay, Mersin, Antalya, Tarsus, Osmaniye, İskenderun ve Antakya’da eş zamanlı olarak yapılacak etkinlikler hem kendi bölgelerinde hem de bölgeler arasında sanat ve kültür alışverişine katkı sağlayacaktır”.

Akdeni̇z Sanat Günleri̇4

“Resim, seramik, edebiyat, şiir, müzik gibi sanatın birçok dalında yapılan etkinliklerle yaralarımızı sarmaya çalışacağız. Bu yıl onur konuğu olarak Hatay İlinden Mehmet Karsu seçilmiştir. İlk kez değişik bir uygulamaya gidilerek, Fethiye ve Antalya’nın merkeze olan uzakları baz alınarak kendi özel konuklarını davet etmeleri kararı alındı. Buna göre Antalya Özel Konuğu İzmir’de yaşayan Antalyalı eğitimci şair-yazar Hasan Varol oldu. Bizim etkinliklerimiz diğer kentlerden daha erken başlayacak.5 Ekim’de Almanya’da kaybettiğimiz hukukçu, yazar, şair Ertekin Özcan yaşamı, eserleri ile anılacak. 12 Ekim de Muharrem Yellice’nin Mitolojiden Felsefeye isimli kitabı incelenip konuşmacı yazarlar, akademisyenler tarafından tartışılacak”.

Reyhan Göl ve Handan Döleneken’in 15-31 Ekim açılacak Resim – Seramik sergisi etkinliklerimize görsel bir zenginlik katacak. Eğitimci yazar Nebahat ve Nihat Ercan Almanya’dan etkinliklerimize katılacaklar. Doyumsuz sohbetleri ve kitapları ile bizlerle olacaklar. 19 Ekim de özel konuğumuz Hasan Varol’un şiirleri konuk yazarlarımız tarafından irdelenecek. Etkinlik öncesi kendisine plaket ve teşekkür belgesi takdim edilecektir. Ayrıca etkinliklerimize katılan tüm sanatçılarımıza teşekkür belgeleri verilecektir. 23 Ekim’de yapılacak olan ANSAN THM Korosu sanatçılarından Antalya- Teke yöresi türküleri konseri ile bu yılki etkinlilerimizi sonlandıracağız.”

Akdeni̇z Sanat Günleri̇6

ŞİİRLERİNDE AKDENİZ’İ İLMEK İLMEK İŞLEDİ

ASO Akdeniz Sanat Oluşumu Antalya Koordinatörü Nadire Sönmez de şair Hasan Varol’un (1952) mayıs ayında Manavgat-Ahmetler Köyünde doğduğunu, uzun yıllar öğretmen olarak çalıştığını ve şiirlerine Akdeniz’in dokusunu, kokusunu, rengini katarak yaşadığı coğrafyayı ilmek ilmek işlediğini söyledi.

Akdeni̇z Sanat Günleri̇5

Sönmez, Hasan Varol’un kitaplarından şu örnekleri verdi:

Ardıç Türküleri (1991), Kalbim Uçurtma (1992), Çiçek Atlasım (1994), Aşka Süt Portakal Çiçeğim (1996), Deniz (2011), İncir KuşuToplu Şiirler (2013), Harnuplar Pürenler Arılar (2015)

Üzümün Sevinci (2017), Yürek Kanar Aşka Kanmışsa (2020), Kırlangıç Hevesi- Toplu Şiirler (2020) ve Akdenizli Bir İncir Kuşu (Hasan Varol şiiri üzerine yazılar) 2020.

Bugüne değin Türk Dili, Türkiye Yazıları, Sanat Emeği, Hakimiyet Sanat, Yarın, Yusufçuk, Somut, Dönem, Düşün, Morca, Akdeniz Şiir, ANSAN Sanat, Kırkmerdiven, Milliyet Çocuk, Yeni Biçem, Mavi Portakal, Akatalpa, Çağdaş Türk Dili, Silgi, Kurşun Kalem, Üvercinka, Babylon, Miletus, Cazkedisi, Cüneyne, Antsanat gibi dergilerde şiirleri yayımladı.

Romanya’da yayımlanan Niculina Oprea’nın hazırladığı İnserare pe Bosfor adlı antolojide şiirleri yer aldı. Romanya’da çıkan POEZIA dergisi Sayı 103, 2023 şiirleri yayımlandı.

Yine Ghoroob dergisinde (İran’da Tebriz) şiirleri Mojtaba Nahani çevirisi ile yayımlandı (2021)

Muhabir: DENİZ ZEYTUN