AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, Türkiye genelinde çeşitli gıda takviyelerinin imalatının, hastaların yaşlarına göre artan ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapıldığını söyledi. Özellikle sporcuların, ileri yaştaki oyuncuların ve vegan tüketicilerin ağırlıklı olarak tükettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Usta, gıda takviyesi olmadığını, hekimlerin tedavisinin bir parçası olarak ek gıda takviyesi önerisi, tıbbi cihaz kullanımını destekleyen bir ürün olduğunu söyledi.
'İLAÇ PROSEDÜRÜNÜN YANINDAN BİLE GEÇMİYOR'
Takviye gıdaların, ilaçların birleştiğini, toksik bilgilerin bilinmediğini belirten Prof. Dr. Usta, "B12 vitamini içeren besinler, ambalajlama, satarlar. Bu molekülün vücut emilip, emilmediğini bile test etmek hiçbir kaynağını bulunmadığını ileri sürüyor yanından bile geçmiyor. Sağlıklı bile etkilenen gerekir. Yaşlılarda, hamilelerde kullanın" dedi.
20 YILDA YÜZDE 3'TEN YÜZDE 30'A ÇIKTI
20 yıl önce takviye gıdaların kullanım daha az olduğunu, yıllar hem ilginin hem de üretimin arttığını belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, "Bu oran, şu anda yüzde 30'u geçti. Hastalara son 3 ayda takviye gıda kullanıp, kullanmadıklarını sorduğumuz yüzde 80'i 'evet' diyor. Bu pazar o kadar genişledi ki konaklama kullanım da doğal olarak arttı. Yüzde 3'lerdeyken kimse merdiven altı üretim yapıldı. Pazarı yoktu. Artan pazarla birlikte ekonomik, artan kontrolsüz üretimler, bilinçsiz tüketimler, pazardan para kazanmak isteyenler oluyor" diye konuştu.
MERDİVEN ALTI ÜRETİM ÖLDÜREBİLİR
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlara yönelik bir yaptırım uyguladığı" vurgulandı. Prof. Dr. Coşkun Usta, gıda güvenliği konusunda uzmanlaşmış, tarımsal üretimde aktif rol oynayan, tarımsal üretimde aktif rol oynayan ve tarımsal üretimde aktif rol oynayan kişilere verilen addır. Merdiven altı üretimin çok yaygınlaştığı, bu şirketin tamamında en şeffaf şekilde incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Usta, ABD'de yapılan bir denetime dikkat çekti. Denetimde düzensiz firmanın kapatıldığını, tüm kriterlerin yalnızca 4 firmayı kapsadığını belirten Prof. Dr. Usta, şöyle konuştu:
"Siz B12 karşılaştırması sanırsınız ama yanında yardımcı madde de vardır. Sizin kullandığınız molekülün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz madde değil; başka madde de vardır. Burada da ciddi ekonomik var. Zararlı olan, toksik olanlar var. Besinden yatırımcılar var. Gıda kalitesini düşün. Yanlış üretildiğinde düşünebiliyor musunuz? Mikroplarla aynı yerde üretildiğinde, başka bir toksik maddeyle teması olabilir. Nereden satın aldınız bu maddeyi? Hangisini elde ettiniz? Nasıl ürettiniz? Direkt olarak gerçekleştirir almaya. Toksik etki yapar."
ABD'DE 4 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, dünya genelinde en geniş pazara sahip ABD'de, takviye gıda pazarının 4 milyar doları bulduğunu, İtalya'da 2,5 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Türkiye'de kullanımı oldukça yaygın olan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaklaşık 12 bin gıdanın detay adı altında bitkisel ilaçlar, vitaminlerin bulunduğu yere dikkat çekildi. Ürünün bitkisel olarak düşünülmesini ancak içerisinde kimyasal maddelerin bulunması nedeniyle zararının olabileceğine dikkat çekildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA OLMALI'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Müdürü Nurten Saydan, bu türden takviye gıdaların her yerde satılabildiğine işaret etti. Saydan, "Pazarcılarda, akaryakıt koşullarında çarpıcı reklamlarla vatandaşla paylaşılıyor. Bu gıdaların içerisinde kimyasal maddeler var. Pandemi döneminde bu ürünlere talep 3 kat artmıştı. Eczacılarımız tarafından bu türden gıdalar daha bilinçli olarak tavsiye ediliyor. Oldukça büyük bir piyasa var. 12 bin gıda detay, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan lisans derecesi almıştır.