Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 2024 yılı 16. olağan toplantısı bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Öztürk ve üyeler de katıldı. ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın'ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Big Chefs kurucu ortaklarından Gamze Cizreli, "Belirsizlik Çağında Liderliğin Yeniden İnşası" başlıklı konferans verdi.

Ansiad (9)

BELİRSİZLİK VE KAYGI ÇAĞI

Yüzyılın sorununun belirsizlik ve kaygı olduğunu belirten Cizreli, 2024 yılı Kasım ayında yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin 4’te üçünün kaygılı olduğunu belirterek, ülke insanının yüzde 74’ünün dışarı çıkarken kendisini güvende hissetmediğini söyledi. Ülkenin en zengin insanlarının oluşturduğu yüzde 2’sin bile yüzde 50’sinin mutlu olmadığını belirten Cizreli, “30 yaş altı gençlerin yüzde 66’sı işsiz. Herkes mutsuz, endişeli, geleceğe dönük iyimserlik besleyemiyor. Ülkemizde bu tablo varken, Dünya genelinde de benzer durum hakim. Olumsuz ve karamsar bir tablo içimizi karartıyor ancak bundan sonra uzunca bir dönem bu belirsizlikle baş başa kalacağız” dedi.

Ansiad (10)

SANAYİDEN BİLİME GEÇİŞ

Uzmanların yeni bir tarihin başlangıcında olduğumuzu belirttiğini belirten Cizreli, “Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiyoruz. Bu dönüşümün asıl dinamiklerinden birisi; iklim değişikliği. Akdeniz havzası, kuraklıkla baş başa kalacak. Antalya, 10 yıl önceki iklimi arıyor. Sular gittikçe azalıyor. Sürdürülebilirlik yeşil ekonominin önüne geçti. Kaynaklarımız hızla azalıyor. Tarımla ve turizmli uğraşanların B planları olmalı. Küresel ısınma tüm Dünyayı etkileyecek ancak yoksul ve bizim gibi gelişmekte olan ülkeler daha çok etkilenecek. Yenilenebilir enerjiye yatırımlar, gecikmiş olmasına rağmen derhal ele alınmalı. 2040 yılında tamamen elektrikli araçlara geçilmesi bekleniyor. Böyle olunca akaryakıt sektörü ortadan kalkacak. Buna hazırlıklı olmalıyız ancak bu konuda bir giriş yapmıyoruz” diye konuştu.

Ansiad (8)

“YAPAY ZEKAYI KULLANMALIYIZ”

Dünyanın büyük yatırım yaptığı yapay zeka zekayı, ülke olarak nerede ve ne zaman kullanacağımızı henüz bilmediğimizi belirten Cizreli, şunları söyledi: “Şirketlerdeki verimliliği artırmak için yapay zekayı bir gün mutlaka kullanmak zorunda kalacağız. Firma olarak 126 şubemiz var ve en büyük sorunumuz insan kaynağı. İnsan kaynağı konusunda çektiğimiz sıkıntıyı çözmek için yapay zekayı kullanmaya başladık. Bunun için bir proje hazırladık ve verim alabilirsek bu proje turizme de uyarlanabilir. Çünkü elimizdeki imkanlar, işimizi yönetmeye yetmeyecek. 10 yıl sonra bugünkü şartlarda çalışmaya devam ederek var olamayacağız. Türkiye’nin küresel ekonomideki payı yüzde 1 iken, dijital ekonomideki payı Bin’de 1. Tamamen inşaat ve turizmle büyüdük ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı düşünemedik. Yapay zeka için Çin ve Amerika 600 Milyar Dolar yatırım yaptı. Yapay zekaya bütçe ve emek ayırmadan ulaşamayız. Matbaayı 300 yıl sonra kullanmaya başlamışız. Yapay zeka konusunda ise hiç yetişemeyeceğimizi düşünüyorum.”

Ansiad (6)

YAŞLANAN NÜFUSA HAZIRLIK

Konuşmasının son bölümünde yaşlanan Dünya nüfusundan bahseden Big Chefs Kurucu Ortaklarından Gamze Cizreli, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm Dünya’da olduğu gibi ülke olarak yaşlanan bir nüfusa sahibiz. Çocuk sahibi olma oranı çok düştü. Nüfus artış hızı düşüyor ve ömürler uzuyor. O zaman yaşlanan nüfusla ilgili yeni bir ekonomi ortaya çıkıyor. Çalışmayı bırakan insanların emekli maaşları ve bakımı devletler üzerine bir yük olacak. Amerikalı AARP isimli sivil toplum örgütünün yaptığı çalışmaya göre, 2022’de 50 yaş üstü kadın nüfusu 605 milyon iken 2050’de 1,14 Milyar olacak. Yani iki katına çıkacak. Herkes yaşlılık dönemini planlamaya çalışıyor. Darüşşafaka modeli ön plana çıkıyor. Şu anda Darüşşafaka’da evini bağışlayıp 20 yıl bekleyen ve yaşlılık dönemini böyle geçirmek isteyen çok sayıda insan var. Antalya’nın iklimi bunun için çok uygun. Konaklama, turizm ve tarım gibi etkenler Antalya’yı ön plana çıkarıyor. Yeni Dünyanın yeni iş modeli olacak bir alan geliyor. İleri yaşta ve sağlıklı olan insanlara yönelik ihtiyaçlar ve belli bir yaştan sonra barınma ve bakım gibi alanlarda ihtiyaca yönelik sektörler ortaya çıkıyor.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR