Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı; TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında eskiden daha geniş olan vergi dilimleri aralıklarında ancak yılsonunda hissedilirken, son yıllarda hem enflasyonun artması hem de vergi dilimlerinin güncellenmemesiyle, ilk aylardan itibaren hissedilir hale gelmiştir. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek iktidara seslendi.

VERGİ DİLİMLERİ YÜKSELTİLMELİDİR

Av. Cavit ARI, TBMM Genel Kurulda yapmış olduğu konuşmasında; “Vatandaşlarımızın, emekçilerin, çalışanların, düşük maaş alanların aslında bu Meclisten beklentisi var. Bunlardan bir tanesi de bugün halk nezdinde, çalışanlar nezdinde en çok konuşulan konulardan bir tanesi sabit maaş alanların özellikle "Vergi dilimine girdik." lafı. Bu vergi dilimine girmek bugün sunulan gündemde yer alan konuyla... Çalışanlar maaşlarını belli bir düzeyde aldıktan sonra vergi kapsamına girerek maaşlarından önemli bir kesinti yapılmakta. Esasen, biz, bunlarla meşgul olmalıyız, vatandaşın dertlerini çözebilmekle meşgul olmalıyız ancak gelin, görün ki burada farklı şeyler yaşanıyor.

Cavit Ari Kredi (Small)

2024 gelir vergisi tarife dilimleri 30 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de “Gelir Vergisi Genel Tebliği” başlığında yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre ilk gelir vergisi dilimi 110 bin TL olarak belirlendi. Bugün yıllık geliri 110.000 TL altında ise vergi oranı %15, yıllık geliri 230.000 TL altında ise 110.000 TL’ye kadar %15 geri kalan tutar için %20, yıllık geliri 870.000 TL altında ise 110.000 TL’ye kadar %15, geri kalan 230.000 TL’ye kadar (120.000 için) %20, son miktar için %27’dir.

ASGARİ ÜCRET DIŞINDA ARTIYOR

Vergi tarife dilimleri yıllardır değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırılmaktadır. Bu şekilde ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine sebep olmaktadır.

2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi tarife dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te ilk vergi tarife dilimi 288 bin 571 TL olacaktı. Oysa 2024 için ilk vergi dilimi 110.000 TL olarak saptandı.

Vergi Dairesi Eylem (20)

Yine 2000 yılında 2 bin 500 TL olan en düşük vergi tarife dilimi asgari ücret artışı kadar yükseltilseydi 2024’te 438 bin TL’yi aşacaktı. Böylece 2024’te 110 bin TL olan ilk vergi tarife dilimi 438 bin TL’yi olacaktı. En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli olarak düşük artırılması sonucunda asgari ücretliler ve tüm ücretliler erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladı.

KORKULU RÜYASI HALİNE GELDİ

Bugünün koşulları içerisinde bu rakamların düşüklüğünü siz de takdir edersiniz. Şimdi, daha üçüncü aylık maaşını ve dördüncü aylık maaşını alan kişi birinci vergi dilimini aşmakta, o nedenle de fazla vergi kesilmekte. İşte, biz, bu sorunu yaşayan vatandaşlarımızın derdine derman olacaksak burada ilk dilim olan 110 bin TL'yi örneğin, 400 bin TL yapabilmeliyiz, 400 bin TL olmalı. İkinci dilim olarak, örneğin, 250 bin TL 800 bin TL olabilmeli ki işte, emekçimiz, çalışanımız, memurumuz vergi dilimine girme korkulu rüyasını görmesin.

Ayrıca yine ilk dilim için %15 yerine, %5; sonraki kademelerde benzer şekilde %10, %15 gibi oranlarda vergi dilimi uygulanmalıdır.

O nedenle, üst rakamdan ziyade alt yani birinci ve ikinci baremlerin rakamlarının yükseltilmesi emekçimizin menfaatine olacaktır, sorununu çözecektir diyorum ve hatta, mümkünse bu aradaki baremleri daha uygun şekilde, kademeli, iki, üç, dört barem hâline getirerek emekçimizin sorunlarını çözmemiz gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: CAVİT ARI / BÜLTEN