Türkiye genelinde sağlık sisteminde kriz her geçen artarak boyut atlamaya devam ediyor. Ülke genelinde özel hastanelerde sorunlar devam ederken, yenidoğan çetesinin sigorta için 12 bebek öldürülmesiyle gündemde tartışmaları beraberinde getirdi. Özel hastanelerin sağlık kuruluşu mu yoksa bir ticarethanemi tartışmaları sürüyor. Antalya’da bir hasta özel hastanede basit apse tedavi sorunuyla hastaneye yatırıldığını ve bunu için özel oda, otelcilik hizmeti, refakatçi ve tedavi katılım ücreti adı altında 30 bin TL istendiği iddia etti. Hasta 15 dakikalık tedavi için istenilen paranın fahiş olduğunu ifade etti. Öte yandan konuyla ilgili konuşan Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut ilginç açıklamalarda bulundu. Dr. Uzkut yapılan tedavinin doğru bir işlem olduğunu belirtti. Özel hastanelerin otel gibi işlediğini söyledi. Aynı zamanda sağlık politikasının değiştirilmesi gerektiğini aktardı.
15 DAKİKALIK TEDAVİYE 30 BİN TL İSTENDİ
Antalya’da bir hasta, özel hastanede apse tedavisi gerçekleştirildi. Hasta bir gece hastanede kaldığı için 30 bin TL istendiğini söyledi. Hasta tedavisinin 15 dakika sürdüğünü dile getirirken, fatura detaylarında otelcilik hizmeti, özel oda ve refakatçi hizmeti adı altında para istendiği gördü. Hasta şu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Antalya’da özel bir hastaneye apse şikâyeti ile başvurdum. Apsenin boşaltılması ve operasyon yapılması gerektiği söylendi. Operasyon için belden iğne yapıldı ve iltihap boşaltıldı. Dikiş bile atılmayan bir operasyondu ve sadece 15 dakika sürdü, bu sebeple 1 gece hastanede yatmamız gerektiği söylendi. Bize öncelikle 40 bin TL denildi ardından özel sigortamızın olduğunu öğrendiklerinde, sigortanın karşılayacağı aktarıldı. 30 bine indirim yaptılar. Özel sigortamız karşılayamayınca bu ücreti bizden aldılar. Fatura detaylarına baktığımızda özel oda, otelcilik hizmeti, refakatçi ve tedavi katılım ücreti adı altında bizden 30 bin TL alındı. Şu an sezaryen ücreti bile 20 bin TL bandında olan bir durumda bu fahiş fiyat bizden alındı. 40 gün önce sezaryen olmama rağmen tekrar belden uyuşturulmak doğru mu bunu da bilmiyorum. Ücretin fazla olduğunu düşünüyorum.”
“YAPILAN TEDAVİ DOĞRU”
Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, yapılan tedavinin doğru oluğunu söyleyerek, “Apsenin büyüklüğü önemli burada, direnebilmişse o apse eğer dikiş atarsa yaranın tekrar direne edilmesi gerekiyor. O apsenin iyice boşaltılması gerekiyor ve antibiyotik kremlerle de o apsenin yayılmasının engellenmesi, antibiyotik vererek tedavi yapılır. Bazı ilaçları veremiyorsun orayı kurutacak veya tamamen şey yapacak ilaçları veremediğin için mecburen direne etmek, bir kontrol altında tutmak zorunda. Dikiş atılmaması direne edilmesi ve bunun tedavinde hastanede yapılması bir kere doğru bir yaklaşım. Hastanenin bu konuda bir sıkıntısı yok” şeklinde konuştu.
Dr. Uzkut konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Öbüründe ise otelcilik hizmeti de eğer kişi özel oda istediyse, özel hastanelerde 2-3 kişinin kaldığı odalar da var, özelliği olan odalar da var, refakatçili odalar da var. Buna biz karışamıyoruz. Üç kişinin, iki kişinin kaldığı odada kalırsa aynı işlem yapılabilir ve bunun dörtte biri fiyatında da olabilirdi. Ama kişi illa ben özel odada kalacağım, refakatçim de kalabilsin, işte onun da özel odası olsun tarzında bir yaklaşımı varsa hastanenin yani bunu bu serbest piyasa otel içindeki hizmeti gibi olur.”
HASTA UYARILMALI
Hastanenin hastayı uyarması gerektiğini ifade eden Dr. Uzkut, “Hastanenin öncelikle hastayı uyarması gerekir. ‘Bakın bu özel odayı alıyoruz size bunun fiyatı budur’ diye ancak şöyle bir durum da olabilir bu tür normal odaları tamamen hastane dolu olabilir ancak özel odası boştur, özel odayı almış olabilir bunun da parasını istemiş olabilir. O yüzden de indirim yapmış olabilir. ‘Normalde bu özel odanın fiyatı şu fiyatlı ama biz mecburen verdik. O yüzden size indirim uyguladık’ diye o parayı alıyor olabilir. Yani bu tamamen tıbbi olarak işlem doğru” diye konuştu.
“ÖZEL HASTANELER OTEL GİBİ İŞLİYOR”
Özel hastanelerin otel gibi işlediğini dile getiren Dr. Uzkut, devlet politikasının değiştirilmesi gerektiğini savundu. Dr. Uzkut, “Otelcilik hizmeti ve otelcilik paraları ile ilgili ben tıbbi olarak bir yorum yapamam. Ama tıbben yapılan işlemi doğru yapmışlar. Özel hastaneler hepsi oteller gibi işliyor. Turistik otellerde kimin kaç para uygulayacağını söyleyebiliyor muyuz? Devlet politikasını değiştirmesi gerekiyor. ‘Şu paraların dışında alamazsın’ demesi gerekiyor. Sağlık sisteminde devlet bunu ödemiyor, özel hastanelere ‘İstediğin gibi para al’ diyor” dedi.
Son olarak Dr. Ozan Uzkut konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Özel hastanelerde sigorta akredite olması gerekiyor. Hastanenin sigortanın ödeyip ödemediğini öncelikle akreditede edilerek yapar. Eğer bu tür maddi şey varsa bununla ilgili dava açılabilir hem hastane hem sigortaya ancak kapsamını bilmiyorum. Sigorta kapsamları da çok değişik. ‘Üç kuruş ucuz olsun ama senin özel odana ödemem’ diyor. Birazından daha az birimi ödüyor. Aynı sigortanın farklı farklı akreditasyon durumları var. Doğru mu değil mi bilemem ama bu olayda serbest bırakan devleti suçlarım. Çünkü özel hastaneler otel mantığıyla işliyor. Örneğin bir otel var 1000 dolar alıyor, bir otel 100 dolar alıyor. Her ikisi aynı imkanlarda ama biriniz niye 100 dolar, diğeri niye 1000 dolar diyemiyoruz. Sağlık sistemimde devlet politikası bu yönde işliyor. Hastaneler de aynı şekilde. Buna müdahale edemiyoruz. Devlet bu konuda bir kıstas getirmemiş veya sigorta kapsamları bu kıstasta değil. Bu yüzden hastaneye bu konuda bir şey diyemiyoruz.”