Türk Radyoloji Derneği (TRD) tarafından düzenlenen 45. Ulusal Radyoloji Kongresi – TÜRKRAD 2024, 12-16 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleştirildi. Kongrenin başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade eden 45. Ulusal Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Berna Oğuz, “Bu yıl kongremizde Türk Radyoloji Derneği’nin kuruluşunun 100. yılını kutladık ve bir asrı geçirmiş olmanın verdiği gurur ve heyecanı hep birlikte yaşadık.” diye konuştu.

Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen ve her yıl gerçekleştirilen Ulusal Radyoloji Kongresi’nin ana teması bu yıl, “Baştan Ayağa Ağrı” oldu. Kongre, uzmanların bilgi ve deneyimlerini arttırdıkları bilimsel oturumlar ile birlikte, mesleki sorunların da ortaya konulup tartışıldığı en önemli organizasyonlardan biri oldu.

1 Antalya Radyoloji Kongresi

RADYOLOJİ KONGRESİNDE MESLEKİ SORUNLAR TARTIŞILDI

45. Ulusal Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Berna Oğuz, kongreye dair gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ulusal kongremizin bu yılki ana konusu, radyolojik tetkik isteme gerekçeleri arasında baş sıralarda yer alan, özellikle genç meslektaşlarımız için oldukça yararlı olacağını düşündüğümüz “Baştan Ayağa Ağrı” olarak belirlendi. Hepimizin bildiği gibi, ağrı, hayat kalitesini derinden etkileyen ve günlük yaşamı sınırlayan en yaygın sorunlardan biridir. Ağrının kaynağını belirlemek ve doğru tedaviye yön vermek, radyoloji doktorları olarak bizlere düşen büyük bir sorumluluktur. Kongremizde, baş ağrısından boyun ağrısına, karın ağrısından sırt ağrısına, göğüs ağrısından eklem ve kas ağrılarına kadar çocuklarda ve erişkinlerde tüm vücut sistemlerini ilgilendiren geniş bir yelpazede ağrının nedenlerini ve tanıda hangi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını ele aldık. Özellikle ağrıya yaklaşımda radyoloji sadece tanı konulma aşamasında değil girişimsel işlemlerle ağrının tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Radyoloji, sağlık hizmetlerinin bel kemiği haline gelmiş ve tanıdan tedaviye, toplum sağlığından bireysel sağlığa kadar tüm alanlarda vazgeçilmez bir konuma ulaşmıştır.”

“Dünyada radyolojinin hızla gelişen manzarasını keşfetmeye devam ederken, gelecek yüzyılda bizi bekleyen teknolojik yenilikler ve uygulamaları konuşmak üzere kongre yan konusu da “Radyolojinin Gelecek Yüzyılı” olarak belirlendi. Yapay zekanın güncel kullanımı ve görüntüleme yöntemlerindeki yeni uygulamalar farklı sistemler bazında konuşuldu. Bilişim grubu tarafından bu konuda küçük grup atölye çalışmaları yapıldı.”

“Kongre programında paneller, olgu tartışmaları, atölye çalışmaları, uydu sempozyumları yanı sıra her yıl yapıldığı gibi mesleki sorunların tartışıldığı bir oturum gerçekleştirildi. Türk Radyoloji Derneği’nin tarihçesinin ve geçmişten günümüze dünyada ve ülkemizde radyolojinin gelişiminin sunulduğu “Radyoloji Tarihi Oturumu” ile kongremizi taçlandırdık. Ana kongre programı dışında, kongremizin ilk ve son günleri bilgi tazelemek isteyenlere yönelik, farklı konularda toplam 12 adet, yarım günlük kurslar düzenlendi. Tüm oturumlara katılım ve ilgi oldukça yüksek oldu.”

Radyoloji (1)

RADYOLOJİ KONGRESİNE KATILIMCILARDAN YOĞUN İLGİ

45. Ulusal Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı Oğuz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu yıl kongremizde 142 tanesi sözlü sunum olmak üzere klinik araştırma, resimlerle bir konu ve olgu sunumlarını içeren toplam 657 bildiri yer aldı. Altı ana salon ve sözlü bildirilerin sunulduğu ve küçük grup çalışmalarının yapıldığı ek salonlarda yapılan toplantılarda 192 konuşmacı görev aldı. Türkiye’den ve yurtdışından kendi alanlarında deneyimli bilim insanları tüm oturumlarda güncel gelişmeleri paylaştı.”

“Derneğimizin kuruluşunun 100.yılını kutladığımız bu kongrede objeler, fotoğraflar, dergiler, kitaplar belgeler, raporlar ile hazırlanan “Başlangıcından Günümüze Türk Radyoloji Tarihi Sergisi” katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.”

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN