Geçtiğimiz günlerde Antalya’da ailesiyle birlikte hafta sonunu 7 Mehmet restoranına giden Güneş Enerjisi Danışmanı Hasan Yiğit, adisyona eklenen yüzde 20’lik servis hizmeti bedelini itiraz etmiş. Bu konuyu Tüketici Hakem Heyeti, Rekabet Kurumu ve CİMER yoluyla Ticaret Bakanlığı’na taşıdığını bize ulaşarak anlatmıştı. Yiğit, önce Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak yüzde 20 servis hizmeti ücreti olan 460 TL’nin iade talebinde bulunmuştu. Servis hizmet bedeli adı altında kesilen yüzde 20’lik ücrete itiraz eden Yiğit konuyu Rekabet Kurumu’na da taşıyarak restoran hakkında şikâyetçi olduğunu açıklamıştı.
Güneş Enerji Danışmanı Hasan Yiğit'in yaşadığı sorunu, “Müşteriye, Antalya’nın ünlü restoranı 7 Mehmet’ten şok adisyon… Neye uğradığını şaşırdı!” adlı haberimizde gündeme getirmiştik. Konuyla ilgili olarak 7 Mehmet restoran yetkilileri, yapılan habere istinaden açıklamada bulundu. 7 Mehmet’ten yetkililer, yönetmelik doğrultusunda kanunen uygulamanın yasal olduğu ifade edilmişti. Söz konusu olan yüzde 20 olan servis hizmet bedeli restoran tarafından Hasan Yiğit’e iadesinin yapıldığı öğrenildi.
Ayrıca, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin 8’inci maddesi 19 Aralık 2023 tarihli 32404 No’lu Resmi Gazete’de yürürlüğe giren değişikle birlikte işletmelerde hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulması zorunluğu bulunuyor. Bununla birlikte tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunlu.
MENÜDE BELİRTİLİYOR
Söz konusu tartışma ile ilgili iadeyi yapan 7 Mehmet Restoran yetkilileri, müşteri memnuniyeti doğrultusunda iadeyi yaptıkları öğrenildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu sözler kullanıldı:
“Kanunen devlet der ki vergisini ödediğiniz bu tarz işleri yapabilirsiniz. Devlet bunu diyor. Bir kanun var. Kanun diyor ki ‘Servis bedeli yazabilirsiniz. Yalnız bunu yazmak için Her yerde, menünüzde, internetinizde vs. her yerinize belirtmeniz gerekiyor’. Restoran olarak bizde de bunları menüde belirtiliyoruz. Ancak karışamadığımız bir durum var. Bahşiş gibi yüzde 66’sını devletimiz alıyor. 100 TL'lik bir bahşişin servis ücretinin 66 TL'sini devlet elinden alıyor. Daha sonra kalanı biz tüm ekibimize eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Çalışma yılı, donanımı, bulunduğu pozisyon, eğitim yılı, İngilizce bilip bilmediği vesaire gibi şeylerle biz bunu restoranda dağıtıyoruz.”
İŞLEM KANUNEN UYGUN YAPILDI
Resmi fişte görülen yüzde 20’lik servis hizmet bedelinin vergi olduğu belirtilirken söz konusu açıklamada Tüketici Hakem Heyetine gidilen hiçbir davayı bu konuda kazanılmadığı ifade edildi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada “Hakem Heyeti haklı olduğumuzu görüyor. 2,5 yılda tam anlamıyla bu son iadeyle birlikte 8 tane iade var. Toplamı 3 bin 500 TL'yi geçmiyor. Aksi takdirde restoran avukatlar devreye girecek ve mevzuat uzatılacaktı ancak restoran olarak müşterimizle inatlaşmak yerine anlaşmayı tercih ediyoruz. Haklı haksız sorgulamadan kim hakem heyetine başvurulsa dahi ücreti ödüyoruz. Ama hukuki yollarda kanunen yapılan uygulama usulüne uygun yapıldı” ifadelere yer verildi.
“MUTLAKA ÖNCEDEN BELİRTİYORUZ”
“Devlet ne diyorsa bizim için geçerlidir. Bizde buna uygun davranıyoruz bu doğrultuda tüm denetlemelerden geçiyoruz. Kanunen haklı olduğumuz biliyoruz. Ama burada müşterilerimizin kırılmasın ve yanlış anlaşılmasını istemiyoruz” denilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:
“Mevcut dönemin gerekliliklerine ayak uydurmak şart. Dünya genelinde birçok yerde servis ücreti uygulaması var; örneğin, 5, 10, 15, hatta 20 gibi oranlarla uygulanıyor. Türkiye'de de özellikle İstanbul, İzmir, Ankara ve Bodrum'da oldukça yaygın bir sistem bu. Bu bir dikte etme meselesi değil; biz mutlaka bunu önceden belirtmeye özen gösteriyoruz. Hatta bazen şu da oluyor: Misafirimiz hesabı öderken servis ücretini ödediği halde ekstra bir bahşiş vermek istiyor. Biz de ekip olarak nazik bir şekilde, “Efendim, servis ücreti hesaba dahildir. Lütfen bilginiz olsun,” diye belirtiyoruz. Buna rağmen, gönülden bir şekilde bahşiş vermek isteyen misafirlerimiz de oluyor.”
“KDV BEDELİ YÜZDE 20'DİR”
Resmi fişte yüzde 10 yemek bedeli yazar ancak yüzde 20 servis hizmeti bedeli yazısı restoranla ilgili değil devletin verdiği bir yaz olduğu ifade edilen açıklamada, “Devlet, o ibarede aslında ‘KDV hizmet bedeli’ demek istiyor. Yemek bedeli yüzde10'dur. Servis hizmet bedel, yüzde10’dur. KDV bedeli yüzde 20'dir. Eklediğimiz hizmet bedeli ise yüzde 10'dur. Devletin verdiği yazılımdan yüzde 20 servis hizmet bedeli çıkıyor. Restorandaki işleyiş resmi ilerliyor; adisyonlarda birebir belirtiliyor” denildi.