Antalya’da ailesiyle birlikte hafta sonunu 7 Mehmet restoranına giden Güneş Enerjisi Danışmanı Hasan Yiğit, adisyona eklenen Yüzde 20’lik servis hizmeti bedelini itiraz etti. Menüde küçük puntolarla yazıldığını savunan Yiğit, konuyu Tüketici Hakem Heyeti, Rekabet Kurumu ve CİMER yoluyla Ticaret Bakanlığına taşıdı. Yiğit, önce Tüketici Hakem Heyetine başvurarak yüzde 20 servis hizmeti ücreti olan 460 TL’nin iade talebinde bulundu. Servis hizmet bedeli adı altında kesilen yüzde 20’lik ücrete itiraz eden Yiğit konuyu Rekabet Kurumuna da taşıyarak restoran hakkında şikayetçi olduğunu açıkladı.

Antalya’nın Ünlü Restoranında Yüzde 20 Servis Hizmet Bedeli Isyan Ettirdi (1)

ÖNCE ÖDEME SONRA ŞİKAYET

Hasan Yiğit, konuşmasının başında, 7 Mehmet'e yüzde 20'lik servis hizmeti bedeli alındığını belirterek, “Yüzde 20 servis hizmeti menüye yazarlarsa geçerli oluyormuş. Ben itiraz ettim ama ‘Ödeyeceksiniz sonra da şikayet edebilirsiniz’ dediler. Ben de çok tartışmadan ödedim” dedi.

Servis hizmet bedeline itiraz eden Yiğit, ücreti ödemek istemediğini dile getir de restoran “Ödemek zorundasınız” denildi. Yiğit başından geçenleri şu sözlerle anlattı:

“Ailemi davet ettim. Normalde başka bir mekana gidecektim ancak maratondan dolayı yol kapalı olduğu 7 Mehmet'e gittik. İlk defa kendim ödedim 7 Mehmet'te. Orada servis ücreti yazıyor. ‘Onu ödemek istemiyorum ben’ dedim. İtiraz ettim. ‘Ödemeniz gerekiyor. Menüde yazılırsa ödemeniz gerekiyor’ denildi. “Ben ödemeyeceğim’ dedim. Tüketici Hakları “İtiraz edersen ödemeyeceksin’ diyor. Bende gerekli itirazlarımı ve şikayetimi yaptım” dedi.

Antalya’nın Ünlü Restoranında Yüzde 20 Servis Hizmet Bedeli Isyan Ettirdi (7)

“HAKKIMI ARIYORUM”

Yiğit hemen Tüketici Hakem Heyetine itirazını yaptığını ifade ederek, “460 TL’lik servis hizmet ücreti iadesi için başvuru formumu yazdım. Sonra da Rekabet Kurumu’na şikayet ettim. Öyle bir durumda Rekabet Kurumu’na şikayet edilecekmiş. Ayrıca CİMER üzerinden Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundum. Restoranda, ‘Yemek menüsünde varsa ödemek zorundasınız’ denildi. Ancak menüde aşağıda küçük puntolarla yazılıyormuş” diye konuştu.

Yiğit, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

Yani siparişle birlikte aslında o yüzde 20'yi de sipariş etmiş oluyoruz. Hiç kimse birini zorlayamaz. Ben itiraf ettiğim zaman ödememe hakkım da var.  Resmi itirazda bulundum. Yaptığım paylaşımda ‘7 Mehmet’i kınıyorum’ dedim. Bu bir suç değil sadece hakkımı arıyorum. Kötü şey yazmadım. Yorumların birinin altına da yazdım ‘Yemeğine bir şey diyemem’ dedim. Yemek güzeldi ama yalnız 89 dakika çok iyiydi son dakika bir gol attılar. Bütün 89 dakikanın tadı kaçtı. Son anda baya bir zorladılar.”

Antalya’nın Ünlü Restoranında Yüzde 20 Servis Hizmet Bedeli Isyan Ettirdi (5)

“KESİLEN ORAN VERGİ ORANIDIR”

Fiyat Yönetmeliğine göre tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim adı altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerektiği düzenlemesine yer veriliyor. Ancak konuya ilişkin restoran yetkilileri uygulamanın yasal olduğunu ifade etti. 7 Mehmet restoran yetkilileri tarafından söz konusu olan yüzde 20’lik servis hizmet bedeli ilgili şu sözler kullanıldı:

“Yüzde 10 servis bedeli uygulanıyor. Fiyatları KDV dahil yüzde 10 servis bedelidir.  Biz yüzde 10 alıyoruz Yüzde 20’lik almış olduğumuz serviste Fişte çıkan yüzde 20 gözüküyor. O yüzde 20’yi biz kesmiyoruz. O devlet vergisinden kesiliyor. Ancak bizde yüzde 10 kesiliyor. Fişte görülen vergi oran vergi oranıdır. Biz ise yüzde 10 alıyoruz servis bedelini ama hizmet bedeli olduğu için bu devletin bizden kestiği vergi oranı yüzde 20 ayrıca yemek bedelinin karşısında yüzde 10 yazar. Devletin sunmuş olduğu vergi dilimidir. Ticaret Bakanlığı “Eğer yüzde 10 servis bedeli yazarsam, hizmet bedeli olarak ben yüzde 20 KDV yansıtırım’ diyor. Dolayısıyla devlet yüzde 20 KDV yansıtıyor.”

Antalya’nın Ünlü Restoranında Yüzde 20 Servis Hizmet Bedeli Isyan Ettirdi (2)

“BU ŞEKİLDE YAPILMASI YASAL”

“Yüzde 20 oranında devlete vergi ödeniyor” denilen açıklamada, “Bu şekilde yapılması yasal Ticaret Bakanlığı onaylı. Başkaları hiç fatura kesmiyor, fiş kesmiyor, hiçbir şey yapmıyor. Hiçbir şey göstermiyor. Hatta yemek bedeli gösteriyor bazıları servis bedelini. Bizde servis bedeli hizmet bedeli olarak gösteriliyor. Dolayısıyla yasal. Ticaret Bakanlığı denetlemelere geldiğinde “Eğer servis bedelini yazarsanız her yerde her yerde belirtirseniz ve müşteriye söylerseniz bunu yüzde 10 yazarsınız servis bedelini devlet sizden bunu yüzde 20 KDV’sini keser’ diyor. Bizde aynı bakanlığının dediği gibi yapıyoruz” şeklinde ifadelere yer verildi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ