Antalya’nın uzunlardan beri kangrene dönen ulaşım ve trafik sorunu boyut atlayarak devam ediyor. Son olarak kavşak ve sağ şerit tartışmalarıyla gündeme gelen projeler merak konusu olmaya devam ediyor. Antalya hem yerleşik nüfusu var hem de turizm hareketliliği olana bir şehir. Ancak kentin ulaşım ve trafik sorunu isyan ettirmeye devam ediyor. Antalya’da Rus-Ukrayna Savaşı, deprem sonrası gelen göç ve kiralık araçlar Antalya trafiğinde hareketlilik ve yoğunluk dikkat çekiyor. Yetkililer tarafından önerilen çözümeler yetersiz olmasının yanı sıra tamamlanamayan projelerde trafikte kriz yaşanmasına neden olmaya devam ediyor.
ABB TV ekranlarından Antalya Masası programına katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı, Yüksek İnşaat Mühendisi Dr. Cem Oğuz, kentin ulaşım ve trafik soruna dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Dr. Oğuz, Antalya’ya yapılması planlan raylı sistem projelerine dair detayları anlattı.
“TRAFİĞİ ÇOK RAHATLATACAK”
Antalya'nın doğu batı sirkülasyonunda 100. Yıl, Atatürk Bulvarı, Gazi Bulvarı ve Hürriyet Caddesi aksıyla sağlandığını dile getiren Dr. Oğuz, “Doğu batı aksını 100. yıl aksına kadar geliyoruz. Antalyaspor Kavşağı’ndan sonra 4. etap raylı sistem projemiz kapsamında 6 tane kavşak koyduk ve inşaatına başlanacak. İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı ile başlayan bu hat üzerinde 6 tane kavşağımız var. Bu kavşaklar 4. etap raylı sistem ihalesini yaptığımız proje kapsamında yapılacak. Bu yapılırsa özellikle hiç ışıksız bir şekilde Antalya'nın Doğu Batı 100. yıl aksını geçeceğiz. Buda trafiği çok rahatlatacak” dedi.
4. ETAB’IN 2028 ŞUBAT AYINDA BİTMESİ BEKLENİYOR
4. etap raylı etap projesinin 2028 Şubat ayında bitmesini öngördüklerini söyleyen Dr. Oğuz, Gazi Bulvarı Hürriyet Caddesi akslarında 3 eksik kavşağın olduğunu vurguladı. Dr. Oğuz 3 adet eksik kalan kavşaklarla ilgili 10-15 yıldan beri devam eden bir süreçte tüm çalışmaları bitirildiğini belirtirken Karayolları Genel Müdürlüğü tafrandan yapılması gerektiğini ancak tamamlanamadığını söyledi. Dr. Oğuz, şu sözleri kullandı:
“Kavşakların Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor ve karayolları da geçen dönem biraz aksattı işleri. 2019-2020 yıllarında bitirmiştik. Özellikle Yeni Sanayinin tüm planlama çalışmalarını bitirmiştik. Karayolların kamulaştırma yapması gereken yerler vardı. Onları yapamadılar bu tarihler içerisinde. Davalık 10 yıldan beri devam eden Duraliler Kavşağı’nın problemleri vardı Kepez Belediyesi tarafından bu planlama çalışmalarının yapılması lazımdı ama hepsi bitti ve yeni ihaleye çıktı.”
TÜP GEÇİT PROJESİ HAZIRLANIYOR
Korkuteli Kavşağı'nda bitimiyle birlikte trafiğin rahatlayacağın ifade eden Dr. Oğuz, TRT Caddesi'yle başlayan ve Meltem Mahallesi'yle devam eden hatta Başkan Böcek’in seçim vaadindi olan proje çalışmalarına başlandığını açıkladı. Dr. Oğuz, “Üniversiteyi Tüp geçidiyle geçerek altından kampüste rahatsız etmeyecek bir projeyi de hayata geçirmek. Bunun projelerinin hazırlanmasına başladık. Bunların projesi bu dönemde bu tüp geçidi de bitirebilirsek bir aks da buradan gelecek. Doğu batı aksında 3 tane ışıksız kavşakları tamamlanmış hatlarla biz trafiğin çok hızlı bir şekilde akışını sağlayacağız” dedi.
5. ETABIN PROJELERİ ŞU AN HAZIRLANIYOR
“Meltem'de bir katlı kavşak yaptı ki Antalya'nın en büyük kavşaklarından bir tanesi” diyen Dr. Oğuz, “5 etap raylı sistemle birlikte özellikle Lara hattında da kavşaklarımız var. 5 tane katlı kavşağımız var Lara kavşağı ile 5 etabın projeleri şu an hazırlanıyor. 2026 yılı içerisinde ihale süreçleri başlayacak. Ön onaylar da tamamlanırsa gerçekten Antalya'nın yaklaşık 3 yıllık periyotta kent içi trafiğini düzgün hale getiririz ancak bunlardan en önemlisi büyük kentlerde, metropol kentlerde özel araç kullanımını azaltmamız gerekiyor” diye konuştu.
Antalya’da raylı sistem ağının 5 hattan oluştuğunu söyleyen Dr. Oğuz, Birinci etap raylı sistem ağı 2007 yıllarında başlayıp tamamlandığını ancak yolcu sayısı oldukça az olan bir hat olduğunu vurguladı. Expo için yapılan hatta günde 181 bin yolcu taşıması gerekirken 7 bin civarında yolcu taşıdığını aktaran Dr. Oğuz, “Ulaştırma Bakanlığı yapmıştı 2019'da bir kararname ile onun 379 milyon bedeli şu an 2 milyar boyutu Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından ödendi. Antalya halkı yapmış oldu. 3. etap raylı sistemde yüzde 46'sı önceki belediye başkanı döneminde tamamlanmıştı. Geri kalanında yüzde 54'ünü Başkan Böcek bitirdi. 4. etabın ihalesi yapıldı. Ağustos ayında yer teslimleri yapıldı. Bunun inşaatına kısa sürede başlanacak” dedi.
“5. ETAPTA ÖN ONAYINI ALDIK”
3 aşamadan oluşan raylı sistem hattı. Birinci hattın yapılması toplam 18 kilometreden oluşurken 2’ncisi projede 6 tane katlı kavşak ve 3’üncüsü de özellikle100. yıl aksında Falez Otel-Antalyaspor Kavşağı arasındaki alanda trafiği yerin altına taşınacağını söyleyen Dr. Oğuz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“İhalenin hepsinin içerisinde var. Vagon alımı da var 17 adet ve 5,5 kilometresi buradan şuraya kadar olan kısım yerin altında, şehrin merkezinde yerin altında geçeceğiz. Metro olarak bunun imalatını yapacağız. 5. etapta son hattımızda ön onayını aldık. Projeleri şu an hazırlanıyor ve bu da bittiği zaman gerçekten Antalya'nın toplu taşım sistemi artık raylı sisteme dönüşecek ve çok rahatlatacak. O zaman özel araç kullanımı azalacak. Çünkü konforlu, güvenli ve süratli bir iletişimi, trafiği toplu taşım raylı sistemle ancak sağlayabiliriz.
Sözleşmemiz 2028 Şubat ayı. 5. etapta 4. etapta çok fazla imalat yok ve onun da 6 kilometresi yer altından. O da yaklaşık olarak 3 yılda bitecek bir proje. 2026'ta öngörüyoruz. Yani 2029'da bu raylı sistem hattı Antalya'da tamamlanmasını öngörüyoruz.”